en ENGLISH
eISSN: 2084-9834
Reumatologia/Rheumatology
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Suplementy Rada naukowa Recenzenci Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
NOWOŚĆ
Portal dla reumatologów!
www.ereumatologia.pl

1/2011

Komunikat

Konferencja Europejskiej Federacji Medycyny Wewnętrznej, Lucerna, 24–25 września 2010

Eugeniusz J. Kucharz

Reumatologia 2011; 49, 1: 78–79
Data publikacji online: 2011/03/16
Plik artykułu:
- Konferencja.pdf  [1.03 MB]
Pobierz cytowanie

Kongres Europejskiej Federacji Medycyny Wewnętrznej planowany na rok 2010, który miał być zorganizowany w Sztokholmie, został odwołany ze względów finansowych. Na posiedzeniu w marcu 2010 r., kiedy poinformowano o odwołaniu Kongresu, podjęto decyzję o zorganizowaniu „Dnia Naukowego” (EFIM Scientific Day) jako zastępczej imprezy naukowej. Trudu organizacji konferencji „w ostatniej chwili” podjęła się Verena Brinner kierująca Katedrą i Kliniką Chorób Wewnętrznych w Lu­cernie.

W Szpitalu Kantonalnym odbyło się spotkanie składające się z trzech wy­kładów i dwóch sesji dyskusji panelo­wych. Wygłoszono następujące wy­kłady: „Szczepienia u dorosłych” (Javier Garau – Hiszpania), „Metabolizm żelaza” (Clara Camaschella – Włochy) i „Zato­rowość płucna” (Ferenc Follath – Szwajcaria). Dyskusje panelowe dotyczyły standardów postępowania w leczeniu przeciwzakrzepowym (przewodniczący sesji: Pier Mannucci – Włochy) oraz roli medycyny wewnętrznej w całości systemu lecznictwa (przewodniczący sesji – Werner Bauer). Szczególnie utkwił mi w pamięci wykład o metabolizmie żelaza, w którym pokazano wiele nowych elementów powiązania metabolizmu żelaza z regulacją zapalenia. Mówiono też o defektach uwarunkowanych genetycznie białek regulatorowych i tym samym nawiązano do przypominanej ostatnio często wśród reumatologów roli heptydyny w rozwoju niedokrwistości chorób przewlekłych oraz roli tocilizumabu w jej leczeniu.

Wieczorem uczestnicy konferencji spotkali się w restauracji Zunfthaus zu Pfisten na kolacji wydanej przez organizatorów.

Drugiego dnia odbyło się posiedzenie Rady Administracyjnej Europejskiej Federacji Medycyny Wewnętrznej (EFIM Administrative Council). W tej Radzie każdy kraj Federacji, a właściwie jego towarzystwo medycyny wewnętrznej, jest reprezentowany przez dwóch delegatów. Delegatami Towarzystwa Internistów Polskich do Rady EFIM są Anna Kotulska i Eugeniusz J. Kucharz. Podczas posiedzenia mówiono o kolejnym kongresie, który ma się odbyć w Atenach i według organizatorów będzie dobrze przygotowaną imprezą. Kolejne kongresy są planowane w Madrycie i Pradze. Kandydatami do zorganizowania kongresu w 2014 r. były Genewa i Moskwa. Wstępnie uzgodniono, że kongres w 2014 r. odbędzie się w Genewie, a następny w 2015 r. w Moskwie. Wybrano też nowe osoby do władz EFIM. Funkcję prezesa objął dotychczasowy elekt – Ramos Pujol z Hiszpanii, prezesem elektem została Domenica Capellini (Włochy), a nowym członkiem Komitetu Wykonawczego Lubos Kotik (Czechy). Mówiono także o organizacji letniej szkoły oraz szkoły dla młodych internistów i działalności na rzecz podniesienia rangi interny w krajach Europy. Obecny był Sekretarz Generalny International Society of Internal Medicine – Hans Peter Kohler. Wieczorem uczestnicy spotkali się na kolacji w górskim ośrodku, na Stanserhorn, ale zamieć śnieżna uniemożliwiła oglądanie Alp z tego miejsca.

Eugeniusz J. Kucharz
Copyright: © 2011 Narodowy Instytut Geriatrii, Reumatologii i Rehabilitacji w Warszawie. This is an Open Access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) License (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/), allowing third parties to copy and redistribute the material in any medium or format and to remix, transform, and build upon the material, provided the original work is properly cited and states its license.