123RF
Spożycie soli wpływa na przepływ krwi w mózgu
Pod wpływem spożycia soli zmniejsza się przepływ krwi w podwzgórzu – części mózgu regulującej m.in. głód, pragnienie, temperaturę ciała czy funkcje rozrodcze – informują naukowcy z Georgia State University. Ich wnioski ukazały się w piśmie „Cell Reports”.
– Zdecydowaliśmy się zbadać wpływ soli, gdyż nasz organizm musi ściśle kontrolować jej poziom. Posiadamy nawet wyspecjalizowane komórki wykrywające poziom sodu we krwi. Gdy zjemy coś słonego, nasz mózg aktywuje serię mechanizmów kompensacyjnych, przywracających poziom sodu do niższego poziomu – mówi jeden z autorów analizy, dr Javier Stern.
Dzieje się to m.in. poprzez aktywację neuronów powodujących wydzielanie wazopresyny, hormonu antydiuretycznego, odgrywającego bardzo istotną rolę w regulowaniu poziomu soli.
Zazwyczaj aktywacja neuronów w danym obszarze mózgu powoduje szybkie zwiększenie przepływu krwi. Naukowcy zaobserwowali jednak, że aktywacja komórek nerwowych podwzgórza przez sól powodowała zmniejszenie przepływu krwi w tej części mózgu.
– Jeśli spożywamy dużo soli, poziom sodu w naszym organizmie pozostaje podniesiony przez dłuższy czas. Sądzimy, że zaobserwowane miejscowe niedotlenienie jest mechanizmem, który wzmacnia zdolność neuronów do odpowiedzi na stałą stymulację przez sód i pozwala im być aktywnymi przez dłuższy czas – komentuje dr Stern.
50–60 proc. przypadków nadciśnienia tętniczego ma związek z nadmierną konsumpcją soli. Jeśli regularnie przyjmujemy duże ilości soli, w naszym mózgu następuje hiperaktywacja neuronów wazopresynowych, co może prowadzić do niedotlenienia i uszkodzeń tkanek.
– Lepsze zrozumienie tego procesu mogłoby pomóc w opracowaniu nowych metod regulowania aktywacji neuronów przez sól, a w konsekwencji korzystnie wpłynąć na zdrowie wielu osób, u których nadciśnienie ma związek z jej spożyciem – podsumowują badacze.
Dzieje się to m.in. poprzez aktywację neuronów powodujących wydzielanie wazopresyny, hormonu antydiuretycznego, odgrywającego bardzo istotną rolę w regulowaniu poziomu soli.
Zazwyczaj aktywacja neuronów w danym obszarze mózgu powoduje szybkie zwiększenie przepływu krwi. Naukowcy zaobserwowali jednak, że aktywacja komórek nerwowych podwzgórza przez sól powodowała zmniejszenie przepływu krwi w tej części mózgu.
– Jeśli spożywamy dużo soli, poziom sodu w naszym organizmie pozostaje podniesiony przez dłuższy czas. Sądzimy, że zaobserwowane miejscowe niedotlenienie jest mechanizmem, który wzmacnia zdolność neuronów do odpowiedzi na stałą stymulację przez sód i pozwala im być aktywnymi przez dłuższy czas – komentuje dr Stern.
50–60 proc. przypadków nadciśnienia tętniczego ma związek z nadmierną konsumpcją soli. Jeśli regularnie przyjmujemy duże ilości soli, w naszym mózgu następuje hiperaktywacja neuronów wazopresynowych, co może prowadzić do niedotlenienia i uszkodzeń tkanek.
– Lepsze zrozumienie tego procesu mogłoby pomóc w opracowaniu nowych metod regulowania aktywacji neuronów przez sól, a w konsekwencji korzystnie wpłynąć na zdrowie wielu osób, u których nadciśnienie ma związek z jej spożyciem – podsumowują badacze.