123RF
Uwaga na listeriozę!
Redaktor: Iwona Kazimierska
Data: 14.07.2023
Źródło: PAP/Medicover
Działy:
Aktualności w Lekarz POZ
Aktualności
Tagi: | listerioza, choroby zakaźne, Główny Inspektorat Sanitarny, Listeria monocytogenes, choroby w ciąży |
75 przypadków listeriozy potwierdzono w Polsce od początku roku do 30 czerwca – wynika z najnowszych danych o zachorowaniach na choroby zakaźne. W tym samym okresie ubiegłego roku było ich 46.
Listerioza jest rzadką, ale bardzo poważną zakaźną chorobą wywoływaną przez Gram-dodatnie pałeczki Listeria monocytogenes. Bakterie te powszechnie występują w środowisku. Często nosicielami są zwierzęta, które jednak zakażenie przechodzą najczęściej bezobjawowo.
Człowiek zaraża się Listeria monocytogenes przede wszystkim drogą pokarmową poprzez spożycie zanieczyszczonych produktów. Około 10 proc. ludzi jest nosicielem tych bakterii.
Główny Inspektorat Sanitarny publikuje co jakiś czas ostrzeżenia o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w określonych partiach różnych produktów. Tak było np. na początku czerwca tego roku z partią hamburgerów wieprzowo-drobiowych Konspol wyprodukowanych dla Biedronki.
Listerioza u osób zdrowych z prawidłową odpornością najczęściej przebiega bezobjawowo albo objawy mają niewielkie nasilenie. U osób starszych i z obniżoną odpornością po zakażeniu może dojść do zapalenia opon mózgowych, mózgu i do sepsy.
Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i wspomnianych osób z obniżoną odpornością. Ryzyko zachorowania zwiększa się trzykrotnie po 70. roku życia, a u kobiet w ciąży aż 17-krotnie. U tych ostatnich po okresie inkubacji trwającym mniej więcej trzy tygodnie pojawiają się objawy grypopodobne lub charakterystyczne dla zapalenia dróg moczowych. Wskutek zakażenia może dojść do obumarcia płodu, poronień lub wrodzonej listeriozy u noworodka.
W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki. Podaje się amoksycylinę z aminoglikozydem, kotrimoksazol i makrolidy. Antybiotykoterapia trwa od 3 do 8 tygodni. Powikłaniem po zakażeniu listeriozą może być bezpłodność.
Człowiek zaraża się Listeria monocytogenes przede wszystkim drogą pokarmową poprzez spożycie zanieczyszczonych produktów. Około 10 proc. ludzi jest nosicielem tych bakterii.
Główny Inspektorat Sanitarny publikuje co jakiś czas ostrzeżenia o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w określonych partiach różnych produktów. Tak było np. na początku czerwca tego roku z partią hamburgerów wieprzowo-drobiowych Konspol wyprodukowanych dla Biedronki.
Listerioza u osób zdrowych z prawidłową odpornością najczęściej przebiega bezobjawowo albo objawy mają niewielkie nasilenie. U osób starszych i z obniżoną odpornością po zakażeniu może dojść do zapalenia opon mózgowych, mózgu i do sepsy.
Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i wspomnianych osób z obniżoną odpornością. Ryzyko zachorowania zwiększa się trzykrotnie po 70. roku życia, a u kobiet w ciąży aż 17-krotnie. U tych ostatnich po okresie inkubacji trwającym mniej więcej trzy tygodnie pojawiają się objawy grypopodobne lub charakterystyczne dla zapalenia dróg moczowych. Wskutek zakażenia może dojść do obumarcia płodu, poronień lub wrodzonej listeriozy u noworodka.
W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki. Podaje się amoksycylinę z aminoglikozydem, kotrimoksazol i makrolidy. Antybiotykoterapia trwa od 3 do 8 tygodni. Powikłaniem po zakażeniu listeriozą może być bezpłodność.