eISSN: 1897-4295
ISSN: 1734-9338
Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej
Current issue Archive Manuscripts accepted About the journal Editorial board Abstracting and indexing Subscription Contact Instructions for authors Publication charge Ethical standards and procedures
Editorial System
Submit your Manuscript
SCImago Journal & Country Rank
2/2009
vol. 5
 
Share:
Share:
abstract:

Review paper
Role of 3-fatty acids in optimization standard therapy in secondary prevention coronary heart disease

Zdzisława Kornacewicz-Jach
,
Krzysztof Przybycień

Post Kardiol Interw 2009; 5, 2 (16): 99-107
Online publish date: 2009/06/25
View full text Get citation
 
Wstęp
Głównym celem leczenia zawału serca jest doprowadzenie do jak najszybszej i kompletnej reperfuzji naczynia odpowiedzialnego za zawał. Wczesna reperfuzja niedokrwionego mięśnia sercowego, bądź za pomocą leczenia trombolitycznego, bądź rewaskularyzacji, redukuje chorobowość i śmiertelność poprzez zmniejszenie obszaru zawału i sprzyjanie przywróceniu prawidłowej czynności serca. Osiągnięcia współczesnej kardiologii w dziedzinie kardioprotekcji (beta-blokery, inhibitory ACE, statyny, leki przeciwpłytkowe) są olbrzymie. Czy wielonasycone kwasy omega-3 (PUFA omega-3) mogą dodatkowo wzmocnić to działanie?
Istnieje wiele przesłanek, że tak. Potencjalne korzystne mechanizmy, dzięki którym kwasy omega-3 mogą sprostać temu zadaniu, to działania:
1) przeciwzapalne,
2) przeciwzakrzepowe,
3) poprawiające funkcje śródbłonka naczyniowego,
4) przeciwmiażdżycowe,
5) obniżające ciśnienie tętnicze,
6) redukujące poziom trójglicerydów,
7) antyarytmiczne.

Niezbędne kwasy tłuszczowe muszą być dostarczone w diecie i powinny stanowić 6–10% energii dostarczanej z pożywieniem, z tego omega-6 5–8% i omega-3 1–2%. Prekursorem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 jest kwas linolowy (LA) pochodzenia roślinnego.
Prekursorem PUFA omega-3 jest kwas alfa-linolenowy (ALA) pochodzenia roślinnego (oleje: lniany, rzepakowy, sojowy, orzechy i warzywa liściaste). Z kwasu ALA w organizmie powstają długołańcuchowe PUFA omega-3: kwas eikozapentaenowy (EPA) i dekozaheksaenowy (DHA). Poprzez spożywanie pokarmów roślinnych zawierających kwas ALA dostarczamy naszemu organizmowi tylko kilku procent wyżej wymienionych kwasów. Głównym źródłem EPA i DHA jest tłuszcz ryb morskich.
Najczęściej cytowanym w piśmiennictwie badaniem wykazującym korzyści ze spożywania tłustych ryb u chorych po zawale serca jest DART (Diet And Reinfarction Trial). Grupa losowo wybranych chorych po zawale serca otrzymywała poradę dotyczącą zwiększenia spożycia tłustych ryb lub kapsułek zawierających olej rybny. W 2-letniej obserwacji zastosowanie się do wskazówek lekarzy spowodowało zmniejszenie umieralności ogólnej o 29% w porównaniu z grupą osób, które nie otrzymały tego zalecenia [1].
Opublikowana w 2004 r. w Circulation metaanaliza 11 badań obserwacyjnych (prewencja pierwotna) wykazała odwrotną zależność między spożyciem ryb a zgonami w chorobie niedokrwiennej serca (ang. coronary heart disease, CHD). Wyniki metaanalizy oparto na...


View full text...
keywords:

n-3 fatty acids, myocardial infarction, secondary prevention

Quick links
© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.