eISSN: 2084-9850
ISSN: 1897-3116
Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Rada naukowa Recenzenci Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
1/2016
vol. 10
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:

Możliwe korzyści z picia soku z buraków lub soku z aronii u chorych z chromaniem przestankowym

Anita Kulik
,
Anna Koszela
,
Ewelina Rosłoniec

Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne 2016; 1: 21-25
Data publikacji online: 2016/04/07
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Zwiększenie biodostępności tlenku azotu w organizmie można uzyskać poprzez spożycie produktów bogatych w azotany, które w organizmie mogą zostać zredukowane do tlenku azotu. Popularnym produktem bogatym w azotany jest sok z buraków. Przypisuje się mu także działanie obniżające ciśnienie tętnicze krwi oraz antyoksydacyjne. W pracach badawczych poświęconych poszukiwaniu skutecznej metody wspomagania zasobów antyoksydacyjnych organizmu i/lub ograniczenia podatności na stres oksydacyjny podkreśla się znaczenie antocyjanów. W dużej koncentracji występują one w jagodach, a w szczególności w aronii. Z uwagi na łatwość przechowywania oraz spożycia, prace badawcze przeprowadza się najczęściej z wykorzystaniem soku bądź ekstraktów z aronii. W pracach tych wykazano, że zawarte w soku z aronii antocyjany wygaszają wolne rodniki tlenowe, przyczyniają się do ograniczenia reakcji prooksydacyjnych oraz aktywacji antyoksydacyjnych enzymów. Celem pracy jest przegląd prac badawczych, których wyniki wskazują na potencjalne korzyści picia soku z buraków lub soku z aronii przez chorych z chromaniem przestankowym.

Increased bioavailability of nitric oxide in the body can be achieved through the consumption of foods rich in nitrates, which might be reduced to nitric oxide. Beetroot juice is a popular product that contains high level of nitrates. It is also said to have lowering effect on blood pressure and antioxidant properties. The importance of anthocyanins is highlighted in research studies aimed to find effective methods for supporting the body’s antioxidant resources and/or reducing vulnerability to oxidative stress. Anthocyanins are present in berries, especially in chokeberries. It was shown that chokeberry juice consumption results in scavenging of reactive oxygen species, limitation of prooxidative reactions and activation of antioxidant enzymes. The aim of the study is to review research, which results indicate the potential benefits of drinking beetroot juice or the chokeberry juice in patients with intermittent claudication.
słowa kluczowe:

chromanie przestankowe, sok z buraków, sok z aronii

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.