eISSN: 2354-0265
ISSN: 2353-6942
Health Problems of Civilization Physical activity: diseases and issues recognized by the WHO
Bieżący numer Archiwum Online first O czasopiśmie Rada naukowa Recenzenci Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
4/2023
vol. 17
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
CHOROBY I PROBLEMY WYRÓŻNIONE PRZEZ WHO I FAO
streszczenie artykułu:
Artykuł oryginalny

ROLA DIAGNOSTYKI OPARTEJ NA KOMPONENTACH W BADANIU ALERGII NA ORZECHY LASKOWE

Adrienn J. Szalai
1
,
Eva Dojcsakne Kiss-Tóth
1
,
Bertalan Fodor
2

  1. Faculty of Health Sciences, University of Miskolc, Hungary
  2. Borsod-Abaúj-Zemplén County Central Hospital and University Teaching Hospital, Miskolc, Hungary
Health Prob Civil. 2023; 17(4): 299-305
Data publikacji online: 2023/09/20
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
Wprowadzenie
Alergie stały się chorobą powszechnie występującą we wszystkich częściach świata. Choroby alergiczne dotykają prawie 30% populacji Węgier, z czego istotny odsetek stanowią alergie pokarmowe. W niniejszym artykule przeanalizowano częstość występowania alergii na orzechy laskowe.

Materiał i metody
W niniejszym badaniu zbadano wrażliwość na orzechy laskowe, specyficzny i skądinąd zdrowy składnik żywności, porównując ją z objawami zgłaszanymi przez uczestników oraz metodą diagnostyki molekularnej, inaczej diagnostyki opartej na komponentach (CRD; ang. Component-Resolved Diagnostic). Do badania włączono ogółem 229 osób, w tym 87 mężczyzn i 142 kobiety.

Wyniki
Molekularne testy alergiczne wykazały pewne podwyższenie poziomu immunoglobuliny E w surowicy, związane z orzechami laskowymi, u 20 uczestników, z czego 1 osoba nie miała objawów, ale miała pozytywny wynik CRD dla orzechów laskowych. W 90% przypadków stwierdzono wynik pozytywny w przypadku komponentu Cor a 1, co być może jest konsekwencją reakcji krzyżowej na homologiczny komponent Bet v 1 pyłku brzozy. W 10% przypadków stwierdzono uczulenie na komponenty Cor a 8, które może być konsekwencją reakcji krzyżowej z komponentem białka przenoszącego lipidy (LTP) z innych produktów spożywczych.

Wnioski
Wiedza na temat uczulenia na orzechy laskowe może być ważna dla osób dotkniętych tą chorobą, ponieważ unikanie spożycia surowych orzechów laskowych może teoretycznie zapobiegać rozwojowi alergii na orzechy laskowe.



Background
Allergies have become a widespread disease in all parts of the world. Allergic diseases affect nearly 30% of the population in Hungary, of which food allergies account for a significant proportion. In this paper we analyzed the prevalence of hazelnut allergy.

Material and methods
In the present study, the sensitivity to hazelnut, a specific and otherwise heathy food component, was investigated comparing it with the self-reported symptoms of the participants, and Component-Resolved Diagnostic (CRD) method. In the study a total of 229 persons were included, 87 men and 142 women.

Results
Molecular allergy testing showed some serum immunoglobulin E level elevation related to hazelnut in 20 participants of which 1 individual was asymptomatic but CRD positive for hazelnut. There was positivity in 90% of the cases for the component Cor a 1, which is perhaps a consequence of a cross-reaction to the homologous component Bet v 1 of birch pollen. In 10% of cases, sensitization to components of Cor a 8 was found, which may be a consequence of cross-reactivity to the lipid transfer protein (LTP) component of other foods.

Conclusions
Knowledge of hazelnut sensitization may be important for people affected, as avoiding consumption of raw hazelnut may theoretically prevent the development of hazelnut allergy.

słowa kluczowe:

alergia na orzechy laskowe, diagnostyka oparta na komponentach, uczulenie, alergia, profilaktyka


© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.