eISSN: 2450-4459
ISSN: 2450-3517
Lekarz POZ
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Suplementy Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
5/2022
vol. 8
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:

„Obyś żył w ciekawych czasach” – stało się! Nowe wyzwania w chorobach związanych z dysfunkcją osi mózg–jelito–mikrobiota

Michał Lipiński
1

1.
Klinika Chorób Wewnętrznych i Gastroenterologii, Centralny Szpital Kliniczny MSWiA w Warszawie
Data publikacji online: 2022/11/25
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Coraz więcej dowodów wskazuje dysbiozę przewodu pokarmowego jako główny element patogenezy gastrologicznych objawów post-COVID i long COVID. Oddziaływanie mikroorganizów wchodzących w skład mikrobioty jelitowej na funkcjonowanie przewodu pokarmowego zachodzi m.in. poprzez: krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), lipopolisacharyd (LPS), a także gazy, takie jak wodór, metan lub siarkowodór. Współczesność stawia nowe wyzwania dotyczące identyfikacji rodzaju dysbiozy, co w konsekwencji może się przyczynić do optymalizacji leczenia chorób związanych z dysfunkcją osi mózg–jelito–mikrobiota.

Increasing evidence points to gastrointestinal dysbiosis as a major component of the pathogenesis of post- and long-COVID gastrointestinal symptoms. Microorganisms included in the intestinal microbiota may influence the functioning of the gastrointestinal tract through inter alia short-chain fatty acids (SCFA), lipopolysaccharide (LPS), as well as gases such as hydrogen, methane, or hydrogen sulphide. The identification of the particular dysbiosis type has become a major challenge recently, because the proper dysbiosis determination may contribute to optimization of the treatment of diseases related to the dysfunction of the brain-gut-microbiota axis.
słowa kluczowe:

IBS, dysbioza, COVID-19, oś jelito–mózg, mikrobiota

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.