eISSN: 1897-4317
ISSN: 1895-5770
Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Rada naukowa Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
NOWOŚĆ
Portal dla gastroenterologów!
www.egastroenterologia.pl
SCImago Journal & Country Rank
2/2011
vol. 6
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł przeglądowy

Co nowego w profilaktyce nowotworów układu pokarmowego – przegląd piśmiennictwa 2009–2010

Justyna Klusek
,
Stanisław Głuszek
,
Dorota Kozieł

Przegląd Gastroenterologiczny 2011; 6 (2): 78–84
Data publikacji online: 2011/04/29
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
Znaczenie diety, aktywności fizycznej i ogólnie pojętego stylu życia w profilaktyce nowotworów jest aktualnie przedmiotem wielu badań. Czerwone i przetworzone mięso, bogate w żelazo hemowe, może zwiększać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Zalecane są warzywa i owoce w dużych ilościach, ale świeże, spożywane na surowo, w przeciwieństwie do tych konserwowanych solą. Ważnym czynnikiem zwiększającym ryzyko wystąpienia raka żołądka jest zakażenie Helicobacter pylori , obecnie kładzie się duży nacisk na rolę eradykacji tych zakażeń w profilaktyce raka żołądka. Trwają też badania nad skutecznoś­cią zielonej herbaty, której korzystne działanie obserwowane in vitro niestety nadal rzadko znajduje odzwierciedlenie w badaniach epidemiologicznych. Podkreślane jest znaczenie aktywności fizycznej, prawidłowej masy ciała oraz ograniczenia spożycia tłuszczy zwierzęcych na korzyść roślinnych. Nie zaleca się natomiast suplementacji witamin, gdyż na obecnym etapie badań nie ma dowodów na ich skuteczność i bezpieczeństwo w profilaktyce raka.

The importance of diet, physical activity and general lifestyle in the prevention of cancer is currently the subject of many studies. Red and processed meat, rich in haem iron, may increase the risk of developing colon cancer. Fruits and vegetables are recommended in large quantities, but only fresh, eaten raw, rather than those preserved in salt. An important factor increasing the risk of gastric cancer is Helicobacter pylori infection. There is a strong emphasis on the role of eradication of these infections in the prevention of gastric cancer. There are ongoing studies on the effectiveness of green tea, although the beneficial effects observed in vitro, unfortunately, are still rarely reflected in epidemiological studies. The importance of physical activity and normal body weight and reducing the consumption of animal fats in favour of plant fats is emphasized. Vitamin supplementation is not recommended since at this stage of research there is no evidence of their efficacy and safety in cancer prevention.
słowa kluczowe:

kancerogeny, Helicobacter pylori, rak żołądka, rak jelita grubego

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.