eISSN: 1897-4317
ISSN: 1895-5770
Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Rada naukowa Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
NOWOŚĆ
Portal dla gastroenterologów!
www.egastroenterologia.pl
SCImago Journal & Country Rank
2/2013
vol. 8
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł przeglądowy

Czy pacjenci z zespołem Downa są grupą ryzyka wystąpienia celiakii?

Aleksandra Nowak-Oczkowska
,
Anna Szaflarska-Popławska
,
Anetta Soroczyńska-Wrzyszcz

Prz Gastroenterol 2013, 8 (2): 77–85
Data publikacji online: 2013/05/09
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
Celiakia jest genetycznie uwarunkowaną enteropatią spowodowaną trwałą nietolerancją glutenu. Wśród czynników odpowiedzialnych za ujawnienie choroby trzewnej wymienia się czynniki genetyczne, środowiskowe oraz procesy autoimmunologiczne prowadzące do przewlekłych stanów zapalnych. W piśmiennictwie opisuje się współistnienie choroby trzewnej z wieloma jednostkami chorobowymi, a za jedną z grup ryzyka rozwoju celiakii uznaje się najczęstszą aberrację chromosomalną, jaką jest zespół Downa. Wiele towarzystw i autorów rekomenduje przeprowadzanie badań przesiewowych w tej grupie pacjentów.

Celiac disease is a genetically determined enteropathy caused by permanent gluten intolerance. The factors considered as responsible for celiac disease are genetic and environmental factors, as well as auto-immunological processes which lead to chronic inflammation. There are reports in the literature that indicate co-occurrence of celiac disease with many diseases, and one of the reported risk groups of celiac disease is patients with the most frequent chromosome abnormality – Down's syndrome. Many societies and authors recommend screening of this group.
słowa kluczowe:

choroba trzewna, zespół Downa, częstość występowania, badania przesiewowe

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.