eISSN: 2450-4459
ISSN: 2450-3517
Lekarz POZ
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Suplementy Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
2/2019
vol. 5
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł przeglądowy

Leczenie niedożywienia w opiece ambulatoryjnej – doustna żywność medyczna

Anna Zmarzły
1

1.
Ośrodek Żywienia Klinicznego, Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. J. Gromkowskiego, Wrocław
Data publikacji online: 2019/07/09
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Niedożywienie związane z chorobą u osób dorosłych jest częstym problemem w podstawowej opiece zdrowotnej. Pacjent z ryzykiem żywieniowym po ocenie klinicznej powinien uzyskać odpowiednie wsparcie żywieniowe. Szeroko dostępną metodą leczenia jest zastosowanie doustnej żywności medycznej.

Disease-related malnutrition (DMR) is a common problem among adults in primary care. A patient with nutritional risk after clinical evaluation should be given adequate nutritional support. A widely available method of treatment is the use of oral medical supplements – food for special medical purposes (FSMP).
słowa kluczowe:

niedożywienie, leczenie żywieniowe, doustna żywność medyczna

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.