en ENGLISH
eISSN: 2299-8284
ISSN: 1233-9989
Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Rada naukowa Recenzenci Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
4/2015
vol. 23
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł oryginalny

Nawyki żywieniowe a jakość życia pacjentów rehabilitowanych w środowiskowych domach samopomocy

Beata Ogórek-Tęcza
,
Elżbieta Kaczmarska

Data publikacji online: 2016/02/29
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:

Wstęp. Nawyki żywieniowe w znaczącym stopniu wpływają na zdrowie, samopoczucie oraz występowanie i intensywność objawów chorób występujących wśród pacjentów rehabilitowanych w środowiskowych domach samopomocy. Czynniki te mają znaczenie nie tylko w kwestii obiektywnej oceny zdrowia pacjentów, ale też są istotne w subiektywnym postrzeganiu własnej kondycji zdrowotnej, a co za tym idzie — percepcji jakości życia. Wyższy poziom wiedzy dotyczącej odżywiania, modyfikacja nawyków żywieniowych, czy istnienie wspierających relacji społecznych mogą wpływać na proces rehabilitacji i lepszą jakość życia jej uczestników.


Cel. Celem pracy było ustalenie zależności między nawykami żywieniowymi a jakością życia pacjentów rehabilitowanych w środowiskowych domach samopomocy.


Materiał i metody. Badaniami objęto grupę stu osób biorących udział w terapii w środowiskowych domach samopomocy. W celu oceny wiedzy i nawyków żywieniowych posłużono się metodą sondażu diagnostycznego, z wykorzystaniem techniki ankiety. Dokonano także pomiarów antropometrycznych, na podstawie których wyliczono wskaźnik masy ciała (BMI). Oceny jakości życia dokonano za pomocą skaliWHOQOL-BREF.


Wyniki. Badanie zależności pomiędzy poprawnością nawyków żywieniowych a jakością życia respondentów wykazało, że im lepsze nawyki żywieniowe, tym wyższa jakość życia w dziedzinie psychologicznej osób badanych. Jakość życia w domenach somatycznej i socjalnej okazała się zależna od deklarowanego poziomu wiedzy. Z badań wynikło także, że jakość życia osób badanych w żadnej z dziedzin nie zależy od BMI jej uczestników.


Wnioski. Identyfikowanie i ocena wybranych aspektów życia osób badanych mających wpływ na ich zdrowie oraz szacowanie jakości życia w kontekście nawyków żywieniowych może służyć do planowania indywidualnego podejścia edukacyjnego do pacjenta oraz dostosowania optymalnej oferty rehabilitacyjnej.


Problemy Pielęgniarstwa 2015; 23 (4): 508–514



Introduction. Eating habits of the patients rehabilitated at environmental self-help homes have a significant influence on their health, well-being and the intensity with which disease symptoms appear. These factors are important not only in an objective evaluation of patients’ condition but also in patients’ subjective perception of their health and, consequently, the quality of their life. A higher level of knowledge about nutrition, modification of eating habits and supportive social relations may affect the rehabilitation process and patients’ quality of life.


Aim. The study was aimed at defining the relationship between the eating habits and the quality of life of the patients rehabilitated at environmental self-help homes.


Material and methods. The study was carried out in the group of one hundred patients participating in a therapy at environmental self-help homes. In order to eating habits a diagnostic survey method was used with the application of a questionnaire. Anthropometric measurements were taken in order to calculate patients’ body mass index (BMI). The quality of life was evaluated by means of WHOQOL-BREF scale.


Results. The study of the relationship between appropriate eating habits and the respondents’ quality of life proved that the better eating habits, the higher quality of life in the psychological sphere. As far as the somatic and social spheres were concerned the quality of life was closely related to the declared level of knowledge. The study also implied that the quality of their life does not depend on their BMI.


Conclusions. Identification and evaluation of selected aspects of the patients’ life which affect their health as well as evaluation of their quality of life as far as their eating habits are concerned may be applied to assess and plan an individual approach to the patient based on the acquired information, and adjust the optimal forms of therapy for the smooth progress of rehabilitation.


Nursing Topics 2015; 23 (4): 508–514

słowa kluczowe:

nawyki żywieniowe; jakość życia; środowiskowy dom samopomocy

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.