en ENGLISH
eISSN: 2544-2538
ISSN: 2450-8624
Pielęgniarstwo w Opiece Długoterminowej / Long-Term Care Nursing
Bieżący numer Archiwum O czasopiśmie Rada naukowa Recenzenci Bazy indeksacyjne Kontakt Zasady publikacji prac Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
4/2021
vol. 6
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł przeglądowy

Żywienie pacjentów po operacji głowy trzustki z powodu choroby nowotworowej

Natalia Ksepka
1
,
Aneta Jachnis
2

1.
Klinika Chirugii Ogólnej, Gastroenterologicznej i Onkologicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Studenckie Koło Naukowe, SKN Żywienie i Medycyna WUM, Polska
2.
Katedra i Klinika Chirurgii Ogólnej, Gastroenterologicznej i Onkologicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny, Polska
Data publikacji online: 2021/12/31
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
Wstęp
Pacjenci z nowotworem trzustki odczuwają wiele dolegliwości wpływających na jakość życia i stan odżywienia. Dużym wyzwaniem terapeutycznym staje się utworzenie indywidualnego planu żywieniowego dla chorego. Zalecenia powinny uwzględniać nie tylko zapotrzebowanie pacjenta na składniki pokarmowe czy energię, ale także toczący się stan zapalny, współistniejące dolegliwości czy preferencje smakowe. Istotna jest także dynamika pojawiających się zmian metabolizmu wynikających z przebiegu choroby, jak i stosowanego leczenia. Główne trudności dotyczą niedoborów pokarmowych, zaburzeń wchłaniania i trawienia oraz wahań poziomu glikemii. Celem artykułu był przegląd dostępnych publikacji i zgromadzenie praktycznych wskazówek żywienia w trakcie okresu okołooperacyjnego u chorych z nowotworem głowy trzustki.

Przegląd
Istnieje wiele czynników odpowiedzialnych za powstawanie nowotworów złośliwych trzustki. Należą do nich głównie: uwarunkowanie genetyczne, przewlekłe zapalenie trzustki czy spożywanie nadmiernej ilości alkoholu. Dolegliwości nie są charakterystyczne i często występują w momencie już zaawansowanej choroby. Jedynym sposobem wyleczenia wciąż pozostaje chirurgia trzustki. Najczęściej stosowanym zabiegiem jest pankreatoduodenektomia wykonywana sposobem Whipple’a.

Wnioski
Niezbędnym krokiem przed podjęciem terapii żywieniowej jest wykonanie szczegółowej oceny stanu odżywienia pacjenta. Zalecenia dietetyczne powinny mieć charakter zindywidualizowany i obejmować dynamikę zmian dolegliwości oraz zaburzeń odżywienia chorego. Po zabiegu rekomenduje się wczesne żywienie doustne, a żywienie pozajelitowe zalecane jest w przypadku pacjentów niedożywionych lub niemożności przyjmowania żywności dojelitowo przez okres 7-10 dni od operacji.



Introduction
Patients with pancreatic cancer experience many discomforts that affect the quality of life and nutritional status. It becomes a major therapeutic challenge to create an individualized nutritional plan for the patient. Recommendations should take into account not only the patient's nutritional and energy needs, but also the ongoing inflammation, coexisting conditions or taste preferences. The dynamics of metabolic changes resulting from the course of the disease as well as the applied treatment is also important. The main difficulties are nutritional deficiencies, malabsorption and digestion, and glycemic fluctuations. The aim of this article was to review available publications and to collect practical guidelines for nutrition during the perioperative period in patients with pancreatic head cancer.

Review
There are many risk factors involved in the pathogenesis of pancreatic malignancies. They mainly include: genetic predisposition, chronic pancreatitis or excessive alcohol consumption. The symptoms are not specific and often appear when the disease is far advanced. The only treatment is a surgery. Whipple pancreatoduodenectomy is the most common surgical treatment for pancreatic head cancer.

Conclusions
A detailed assessment of the nutritional status of the patient is a necessary step before starting nutritional therapy. Dietary recommendations should be individualized and include the dynamics of changes in ailments and nutritional disorders of the patient. After the procedure, early oral nutrition is recommended. Parenteral nutrition should be used in the case of malnourished patients or when they cannot ingest food enterally for a period of 7-10 days after surgery.

słowa kluczowe:

rak trzustki, dieta, pankreatoduodenektomia, żywienie okołooperacyjne

 
© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.