eISSN: 2299-0046
ISSN: 1642-395X
Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii
Current issue Archive Manuscripts accepted About the journal Editorial board Reviewers Abstracting and indexing Subscription Contact Instructions for authors Publication charge Ethical standards and procedures
Editorial System
Submit your Manuscript
SCImago Journal & Country Rank
4/2006
vol. 23
 
Share:
Share:
abstract:

Congress report
Sprawozdanie z Food Allergy Training Course 8–11 kwietnia 2006 r., Hindsgavl Castle, Middlefart, Dania

Anna Rosińska

Post Dermatol Alergol 2006; XXIII, 4: 203–206
Online publish date: 2006/09/08
View full text Get citation
 
W dniach 8–11 kwietnia 2006 r. w bardzo malowniczo położonym zamku w miejscowości Middlefart w Danii (ok. 100 km na zachód od Kopenhagi) odbył się kurs poświęcony alergii pokarmowej, organizowany przez EAACI (European Association of Allergology and Clinical Immunology) we współpracy z GA2LEN (Global Allergy and Asthma European Network) i PHADIA (dawniej PHARMACIA – firma produkująca m.in. system ImmunoCap). Przewodniczącym Komitetu Organizacyjnego kursu był prof. Carsten Bindslev-Jenssen z Kliniki Dermatologii i Alergologii Uniwersytetu w Odense (Dania), pełniący obecnie obowiązki sekretarza EAACI. Kurs poświęcony był problemom, jakie w codziennej praktyce klinicznej stwarza alergia pokarmowa, która wg najnowszych danych WHO dotyczy 6–8% populacji dzieci, natomiast alergia na białka mleka krowiego (Cow’s Milk Protein Allergy – CMPA) – 2–3% dzieci. Organizatorzy kursu postanowili przedstawić poszczególne zagadnienia związane z alergią pokarmową z punktu widzenia różnych specjalistów: dermatologów, pediatrów, internistów i alergologów.
Wykładowcami były znane postacie ze świata nauki w wymienionych dziedzinach medycyny: Thorsten Zuberbier z Oddziału Dermatologii Szpitala Charite w Berlinie (Niemcy), Bodo Niggemann z Kliniki Pediatrii Uniwersytetu w Berlinie (Niemcy), Philippe Eigenmann z Kliniki Pediatrii Uniwersytetu w Genewie (Szwajcaria), Barbara Ballmer-Weber (obecny prezydent grupy ds. alergii pokarmowej EAACI) z Instytutu Alergii i Astmy w Davos (Szwajcaria), Antonella Muraro z Kliniki Pediatrii Uniwersytetu w Padwie (Włochy), Jonathan Hourihane z Uniwersytetu w Southampton (Wielka Brytania), Kristina Turjanmaa z Kliniki Dermatologii Uniwersytetu w Tampere (Finlandia) oraz przewodniczący komitetu organizacyjnego kursu – Carsten Bindslev-Jenssen. Zajęcia podzielone były na dwie części: od godz. 8.30 do 12.30 odbywały się wykłady, natomiast od 13.30 do 19 uczestnicy kursu referowali najciekawsze przypadki kliniczne związane z alergią pokarmową. Po każdej prezentacji odbywała się dyskusja. W czasie przerw w wykładach można było poznać technikę wykonywania skórnych testów punktowych (SPT) ze standardowymi alergenami oraz testów prick-by-prick (z natywnymi alergenami pokarmowymi). Organizatorzy zaprezentowali też procedurę przygotowywania oraz zaślepiania pokarmów do podwójnie ślepych prób prowokacyjnych.
Wykład wprowadzający do zagadnienia, jakim jest alergia...


View full text...
Quick links
© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.