en POLSKI
eISSN: 2084-9834
ISSN: 0034-6233
Reumatologia/Rheumatology
Current issue Archive Manuscripts accepted About the journal Supplements Editorial board Reviewers Abstracting and indexing Subscription Contact Ethical standards and procedures
Editorial System
Submit your Manuscript
SCImago Journal & Country Rank


1/2010
vol. 48
 
Share:
Share:
Original paper

Leptin concentration in serum and synovial fluid of children with juvenile idiopathic arthritis

Agata Brzeska
,
Henryka Brózik
,
Joanna Lipińska
,
Jerzy Stańczyk
,
Elżbieta Smolewska

Reumatologia 2010; 48, 1: 37-44
Online publish date: 2010/04/09
Article file
- Ocena stezenia.pdf  [0.12 MB]
Get citation
 
 
Wstęp
eptyna (gr. leptos, czyli szczupły) jest hormonem polipeptydowym zbudowanym ze 167 aminokwasów, wykrytym w 1994 r. przez Zhang i wsp. [1]. Wytwarzana jest głównie przez adipocyty tkanki tłuszczowej żółtej, a w mniejszym stopniu przez brunatną tkankę tłuszczową, podwzgórze, przysadkę mózgową, łożysko, mięśnie poprzecznie prążkowane oraz nabłonek przewodu pokarmowego.
Stężenie leptyny w surowicy zależy od ilości tkanki tłuszczowej, wieku, płci, stężeń innych hormonów (np. insuliny, estrogenów, androgenów, glikokortykosteroidów czy hormonu wzrostu) oraz cytokin, takich jak czynnik martwicy nowotworów α (tumour necrosis α – TNF-α), interleukina 1 (IL-1) i interleukina 6 (IL-6). Wraz z rosnącą masą tkanki tłuszczowej zwiększa się wydzielanie leptyny przez adipocyty, natomiast w czasie stosowania diety z ograniczeniem kalorii, co skutkuje zmniejszeniem masy ciała, wydzielanie to gwałtownie się zmniejsza [2]. Obecnie tkankę tłu-szczową uważa się za największy gruczoł wydzielania wewnętrznego, ponieważ wykazuje działanie para-, auto- i endokrynne [3]. Syntetyzuje ona liczne, biologicznie czynne peptydy, zwane adipokinami, które działają w obrębie tkanki tłuszczowej oraz na odległe narządy i tkanki. Do biologicznie aktywnych białek produkowanych przez adipocyty należą m.in. wspomniana leptyna oraz cytokiny (np. TNF-α, IL-6). Interesujące są różnice między tkanką tłuszczową podskórną i brzuszną [3, 4]. W tkance podskórnej występują większe stężenia leptyny niż w tkance zlokalizowanej w jamie brzusznej [4, 5]. W tkance umiejscowionej trzewnie stwierdza się większe niż w tkance podskórnej stężenia IL-6 oraz liczniejsze receptory glikokortykosteroidów czy androgenów. Na uwagę zasługuje również fakt, że w obrębie jamy stawowej stawów kolanowych leży ciało tłuszczowe nadrzepkowe, które jest wypełnione tkanką tłuszczową.
Leptyna stymuluje oś podwzgórze–przysadka–tarczyca i oś podwzgórze–przysadka–gonady. U dziew-cząt stężenie leptyny we krwi zależy od stężenia estradiolu, a u chłopców od stężenia testosteronu. Stężenie leptyny we krwi kobiet jest większe niż we krwi mężczyzn z takim samym wskaźnikiem masy ciała (body mass index – BMI), co ma związek z większą procentową zawartością tkanki tłuszczowej oraz większą ilością tkanki tłuszczowej podskórnej, która intensywniej wydziela leptynę niż tkanka trzewna.
Z przeglądu piśmiennictwa wynika, że rośnie zainteresowanie udziałem leptyny w patogenezie zapalenia. Już sam nadmiar tkanki tłuszczowej powoduje przewlekły stan zapalny w organizmie, który jest wywołany zaburzoną czynnością komórek tłuszczowych i makrofagów. Wraz z rosnącą masą tkanki tłuszczowej zwiększa się wydzielanie leptyny przez adipocyty, co z kolei pobudza makrofagi do produkcji cytokin prozapalnych (np. TNF-α, IL-1 i IL-6) [6]. Uwalniane wówczas cytokiny nasilają ekspresję genu ob i powodują wydzielanie leptyny, która – działając ośrodkowo – wpływa na zahamowanie łaknienia, powodując utratę masy ciała i wyniszczenie organizmu.
Wielokierunkowe działanie leptyny może wskazywać na jej udział w regulacji masy ciała również w przebiegu przewlekłego procesu zapalnego. Wskazują na to liczne dane z literatury. Opublikowano również prace poświęcone poszukiwaniu i wyjaśnianiu związku leptyny z patogenezą układowych chorób tkanki łącznej. Wyniki badań przedstawione w tych publikacjach nie są jednoznaczne, obejmują głównie pacjentów dorosłych z reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS), jedynie Perfetto i wsp. dokonali oceny stężenia leptyny w surowicy u dzieci z młodzieńczym idiopatycznym zapaleniem stawów (MIZS) [7].
Celem pracy była ocena stężenia leptyny w surowicy i płynie stawowym u dzieci z MIZS oraz poszukiwanie korelacji stężenia leptyny we krwi i płynie stawowym z aktywnością choroby, wskaźnikami procesu zapalnego oraz ze stanem odżywienia wyrażonym za pomocą BMI i procentowej zawartości tłuszczu w organizmie (body fat index – BF%).

Materiał i metody
Badaniem objęto grupę 34 dzieci (23 dziewczynki i 11 chłopców) w wieku 5–18 lat, z ustalonym na podstawie kryteriów z Durbanu rozpoznaniem MIZS, oraz 16 zdrowych dzieci (8 dziewczynek i 8 chłopców) odpowiednio dobranych pod względem wieku, stanowiących grupę kontrolną.
W obydwu grupach dokonano pomiarów masy ciała i wzrostu, na podstawie których wyliczono wartość BMI oraz zmierzono grubość fałdów skórno-tłuszczowych i obliczono procentową zawartość tłuszczu w organizmie (BF%), korzystając z następujących wzorów:

BMI (kg/m2) = masa ciała/(wzrost)2
BF% = 0,365 × (TS + SSS + SIS + MCS) + 0,62

(BF% – zawartość procentowa tłuszczu w organizmie, TS – grubość fałdu skórno-tłuszczowego mierzonego nad mięśniem trójgłowym, SSS – grubość fałdu skórno--tłuszczowego nad łopatką, SIS – grubość fałdu skórno--tłuszczowego nad grzbietem kości biodrowej, MCS – grubość fałdu skórno-tłuszczowego na tylnej powierzchni podudzia) [14].
U wszystkich zdrowych dzieci oznaczono stężenie leptyny w surowicy. W grupie dzieci chorych stężenie leptyny oznaczono w 32 surowicach i 14 płynach stawowych, w tym u 12 dzieci dotyczyło to zarówno surowicy, jak i płynu stawowego. Stężenie leptyny oznaczano metodą immunoenzymatyczną ELISA z zastoso- waniem odczynnika firmy Biosource.
U dzieci z MIZS wykonano również następujące badania laboratoryjne: morfologię krwi z liczbą płytek (PLT), prędkość opadania krwinek czerwonych (OB), stężenie białka C-reaktywnego (C-reactive protein – CRP), stężenie glukozy, stężenie cholesterolu całkowitego i triglicerydów (TG) w surowicy.
Pacjentów z MIZS scharakteryzowano pod wzglę-dem typu początku, aktywności (wg zmodyfikowanych kryteriów Wilkoszewskiego) oraz czasu trwania choroby i sposobu leczenia (tab. I). W charakterystyce grupy badanej brano również pod uwagę zastosowane leczenie: 7 dzieci przyjmowało Encorton w średniej dawce 0,29 mg/kg m.c., 6 dzieci otrzymywało Encorton oraz metotreksat, a 4 dzieci metotreksat w monoterapii.
Uzyskane wyniki badań poddano analizie statystycznej, korzystając z pakietu statystycznego STATISTICA 7. Za istotne statystycznie przyjęto p < 0,05.

Wyniki
Na podstawie przeprowadzonych badań wykazano, że wartość BMI była istotnie niższa u dzieci z MIZS w porównaniu z dziećmi zdrowymi (18,66 ±3,04 kg/m2 vs 20,82 ±3,2 kg/m2) (ryc. 1).
Nie znaleziono istotnych statystycznie różnic w zależności BMI od płci, chociaż w obu grupach dzieci średnie wartości BMI były nieco wyższe u chłopców (ryc. 2a, b).
Procentowa zawartość tłuszczu w organizmie była porównywalna w obydwu grupach – dzieci z MIZS 2,47 ±0,4 vs dzieci z grupy kontrolnej 2,54 ±0,39 (p = 0,6).
Stężenie leptyny w surowicy było większe u dzieci z MIZS w porównaniu z dziećmi zdrowymi, stanowią-cymi grupę kontrolną (19,14 ±24,63 ng/ml vs 7,47 ±6,62 ng/ml), ale różnice nie były istotne statystycznie (ryc. 3, tab. II). Stężenia leptyny w surowicy u dziewczynek – zarówno w grupie badanej, jak i kontrolnej (24,01 ±25,69 ng/ml vs 10,33 ±6,93 ng/ml) – były nieco większe niż u chłopców (grupa badana – 8,43 ±9,3 ng/ml vs grupa kontrolna 4,6 ±5,2 ng/ml), bez znamienności statystycznej (tab. II). Porównano również stężenie leptyny w płynie stawowym (14 dzieci) i w surowicy u wszystkich dzieci z MIZS. Stężenie leptyny w płynie stawowym było większe niż w surowicy (23,18 ±29,51 ng/ml vs 19,14 ±24,63 ng/ml), ale nie wykazywało istotnej różnicy statystycznej (tab. II).
Spośród 12 dzieci z MIZS, u których oznaczono jednocześnie stężenie leptyny w surowicy i w płynie stawowym, u 11 stwierdzono większe stężenie leptyny w płynie stawowym w porównaniu ze stężeniem w surowicy (ryc. 4). Stwierdzono dodatnią korelację pomiędzy stężeniem leptyny w surowicy a stężeniem leptyny w płynie stawowym (r = 0,99; p < 0,05). Stężenie leptyny zarówno w surowicy, jak i płynie stawowym było większe u dzieci z wysoką aktywnością choroby w porównaniu z małą aktywnością choroby (28,39 ±32,69 ng/ml; 28,57 ±29,9 ng/ml vs 17,54 ±22,66 ng/ml; 21,67 ±32,49 ng/ml), jednak bez istotnej znamienności statystycznej.
Nie stwierdzono również istotnych statystycznie różnic w stężeniu leptyny w surowicy w zależności od sposobu leczenia MIZS, chociaż u dzieci leczonych kortykosteroidami stężenie leptyny w surowicy było mniejsze niż u dzieci nieleczonych kortykosteroidami (9,62 ±14,98 ng/ml vs 22,52 ±26,9 ng/ml; p = 0,16). Dokonano analizy korelacji pomiędzy stężeniem leptyny w surowicy i w płynie stawowym u dzieci z MIZS oraz stężeniem leptyny w surowicy u dzieci z grupy kontrolnej a oznaczonymi parametrami. U dzieci z MIZS stężenie leptyny w surowicy wykazywało wysoką dodatnią korelację z BF%, BMI oraz czasem trwania choroby, a ze wskaźników laboratoryjnych tylko z OB, natomiast w płynie stawowym – wyłącznie z BF%. Z procentową zawartością tkanki tłuszczowej korelowało również stężenie leptyny w surowicy dzieci z grupy kontrolnej (tab. III).

Omówienie wyników i dyskusja
W układowych chorobach tkanki łącznej za przewlekły proces zapalny odpowiada wiele cytokin prozapalnych. Udowodniono, że takie cytokiny, jak IL-1, IL-6 czy TNF- [9], mogą na zasadzie sprzężenia zwrotnego wpływać na wzrost ekspresji genu ob, a co za tym idzie powodować wydzielanie leptyny z adipocytów komórek tłuszczowych. Wydaje się, że może to być jedna z przyczyn, która odpowiada za nasilenie procesów katabolicznych w organizmie i prowadzi do zmniejszenia masy ciała u pacjentów z przewlekłym procesem zapalnym, takim jak RZS czy MIZS.
Wyniki badań autorów niniejszej pracy mogą potwierdzać taki ciąg zdarzeń. Porównując masę ciała dzieci chorych i zdrowych, stwierdzono bowiem znacznie niższe wartości BMI u dzieci z MIZS przy podobnej procentowej zawartości tkanki tłuszczowej. Niższe wartości BMI u dzieci chorych prawdopodobnie zależały od ubytku masy mięśniowej. Stężenie leptyny w surowicy dzieci z MIZS wykazywało tendencję do większych stężeń niż u dzieci z grupy kontrolnej, jednak bez różnic statystycznie znamiennych. Analizując związek stężenia leptyny w surowicy dzieci chorych i zdrowych z BMI i BF%, autorzy stwierdzili, że u chorych dzieci stężenie leptyny wykazuje istotną statystycznie, dodatnią korelację z obydwoma wskaźnikami, natomiast u zdrowych dzieci tylko z BF%. Tendencję do większych stężeń leptyny u badanych przez autorów niniejszej pracy dzieci chorych, przy niższym BMI i podobnej masie tkanki tłuszczowej, w porównaniu ze zdrowymi rówieśnikami można tłumaczyć wpływem zwiększonego wydzielania cytokin prozapalnych w przebiegu przewlekłego procesu zapalnego.
Tylko w nielicznych pracach inni autorzy potwierdzają związek procesu reumatoidalnego ze zwiększonym stężeniem leptyny w surowicy chorych dorosłych. Bokarewa i wsp. [10] wykazali, że stężenie leptyny w surowicy jest większe u chorych na RZS w porównaniu z grupą kontrolną. Tokarczyk-Knapik i wsp. [11] zaobserwowali natomiast u pacjentów z RZS znacząco zmniejszone stężenie leptyny w surowicy niż u pacjentów zdrowych. Perfetto i wsp. [7] oznaczali leptynę w surowicy u dzieci z MIZS i także stwierdzili mniejsze stężenia leptyny u dzieci z MIZS w porównaniu z dzieć-mi zdrowymi. Istnieją także prace, w których wykazano porównywalne stężenie leptyny w surowicy u pacjentów z RZS i w grupie kontrolnej. Takie dane przedstawili w swoich badaniach Nishya i wsp. [12], Anders i wsp. [13] oraz Hizmelti [14]. Cytowani już Tokarczyk-Knapik i wsp. [11], badając zależność pomiędzy stężeniem leptyny a BMI i masą tkanki tłuszczowej u chorych na RZS, nie wykazali istotnej korelacji pomiędzy masą ciała, BMI oraz całkowitą zawartością tkanki tłuszczowej w organizmie. Podobne wyniki uzyskali także Seven i wsp. [15] oraz Popa i wsp. [16], którzy nie stwierdzili zależności pomiędzy stężeniem leptyny w surowicy a BMI. Istnieją jednak prace, w których wykazano dodatnią korelację pomiędzy stężeniem leptyny a BMI u pacjentów z RZS [12–14, 16, 17]. Również Perfetto i wsp. [7] zaobserwowali korelację pomiędzy stężeniem leptyny a BMI – zarówno w grupie dzieci z MIZS, jak i w grupie kontrolnej.
W niniejszej pracy autorzy oceniali także stężenie leptyny w płynie stawowym. Stężenie leptyny w płynie stawowym u dzieci z MIZS było większe niż w surowicy, ale bez różnicy istotnej statystycznie. U dzieci z MIZS, u których jednocześnie oznaczono stężenie leptyny w surowicy i płynie stawowym, zaobserwowano silną dodatnią korelację. Być może ma to związek z miejscowym działaniem cytokin prozapalnych oraz obecnością adipocytów tkanki tłuszczowej w obrębie stawów. Odwrotną zależność wykazali Bokarewa i wsp., którzy zauważyli, że w RZS stężenie leptyny w płynie stawowym było mniejsze w porównaniu ze stężeniem w surowicy, a wielkość stężenia leptyny w płynie stawowym miała związek z obecnością lub brakiem zmian nadżerkowych chrząstki stawowej [10].
W swoich badaniach autorzy niniejszej pracy porównywali także stężenia leptyny w surowicy i płynie stawowym u dzieci z małą i dużą aktywnością procesu zapalnego, ale nie wykazali różnic statystycznych, mimo że stężenia te były nieco większe u dzieci ze znaczną aktywnością choroby. Może to wynikać z faktu, że w grupie badanej było stosunkowo dużo dzieci, u których stwierdzono małą aktywność choroby. Wyniki te pozostają w zgodzie z doniesieniami innych autorów, którzy również potwierdzają brak korelacji między stężeniem leptyny a aktywnością choroby [7, 12–14, 18]. Jedynie Seven i wsp. [15] oraz Lee i wsp. [19] stwierdzili zależność pomiędzy stężeniem leptyny a aktywnością choroby u pacjentów z RZS. Autorzy niniejszej pracy wykazali także, że zastosowane leczenie nie wpływa istotnie na wartość stężenia leptyny w surowicy, tak samo jak Tokarczyk-Knapik i wsp. [11].
Wyniki przeprowadzonych przez autorów badań są zgodne z dotychczasowymi danymi mówiącymi o tym, że stężenie leptyny jest większe u dziewczynek w porównaniu z chłopcami – zarówno z MIZS, jak i zdrowych. Jak wynika z piśmiennictwa, ma to najprawdopodobniej związek z wydzielanymi estrogenami, które zwiększają wydzielanie leptyny. Podobną zależność wykazali Targońska-Stępniak i wsp. u pacjentów z RZS [20].
Przeprowadzone przez autorów niniejszej pracy badania potwierdzają dotychczasowy pogląd, że leptyna może uczestniczyć w patogenezie utraty masy ciała u dzieci chorych na MIZS. Jednak z uwagi na współistnienie i działanie innych czynników odpowiedzialnych za rozwój przewlekłego procesu zapalnego w MIZS (np. IL-1, IL-6 czy TNF-) końcowy efekt działania leptyny jest trudny do jednoznacznego określenia i wymaga dalszych badań z udziałem większej liczby pacjentów.

Podsumowanie wyników i wnioski
1. W grupie dzieci chorych na MIZS obserwowano tendencję do większych stężeń leptyny w surowicy w porównaniu z dziećmi zdrowymi, jednak różnice te nie były statystycznie znamienne.
2. Stężenie leptyny w surowicy dzieci chorych wykazywało dodatnią korelację z BMI i BF%.
3. Stężenie leptyny w płynie stawowym było nieco większe niż w surowicy i wykazywało wyraźną dodatnią korelację ze stężeniem w surowicy oraz z BF%.
4. Nie znaleziono istotnej zależności pomiędzy wielkością stężenia leptyny w surowicy i płynie stawowym a aktywnością procesu chorobowego.
5. Zależność stężenia leptyny w surowicy i w płynie stawowym od BMI i/lub BF% może wskazywać na jej udział w regulacji masy ciała w przebiegu przewlekłego procesu zapalnego.
6. Porównanie stężeń leptyny w surowicy oraz wskaź-ników BMI i BF% w obu grupach badanych dzieci sugeruje, że u dzieci z MIZS na wielkość stężenia leptyny poza wymienionymi wskaźnikami mogą również wpływać czynniki związane z przewlekłym procesem zapalnym. Potwierdzenie tej sugestii wymaga dalszych badań obejmujących większą liczbę dzieci.

Badania wykonano w ramach pracy własnej UM w Łodzi nr 502-18-838.

Piśmiennictwo
1. Zhang Y, Proenca R, Maffei M, et al. Positional cloning of the mouse obesity gene and its human homologue. Nature 1994; 372: 425-432.  
2. Romer T. Leptyna, hormon komórek tłuszczowych. Endokrynologia kliniczna dla ginekologa, internisty i pediatry. Springer, PWN, Warszawa 1998; 182-186.  
3. Kershaw EE, Flier JS. Adipose tissue as an endocrine organ. J Clin Endocrinol Metab 2004; 89: 2548-2556.  
4. Rajala MW, Scherer PE. Minireview: the adipocyte-AT crossroads of energy homeostasis, inflammation, and atherosclerosis. Endocrynology 2003; 144: 3765-3773.  
5. Lyon CJ, Law RE, Hsueh WA. Minireview: adiposity, inflammation, and atherogenesis. Endocrynology 2003; 144: 2195-2200.
 6. Zarkesh-Esfahani H, Pockley G, Metcalfe RA, et al. High dose leptin activates human leukocytes via receptor expression on monocytes. J Immunol 2001; 167: 4593-4599.  
7. Perfetto F, Tarquini R, Simonini G, et al. Circulating leptin levels in juvenile idiopathic arthritis: a marker of nutritional status? Ann Rheum Dis 2005; 64: 149-152.  
8. Bacharova L, Tibenska M. Zmniejszenie amplitudy zespołu QRS u młodych kobiet uprawiających sport podczas początkowego okresu intensywnego treningu fizycznego trwającego 21 miesięcy. Folia Cardiologica Excerpta 2007; 10: 477-484.  
9. Sarraf P, Frederich RC, Turner EM, et al. Multiple cytokines and acute inflammation raise mouse leptin levels: potential role in inflammatory anorexia. J Exp Med 1997; 185: 171-175.
10. Bokarewa M, Bokarew D, Hultgren O, et al. Leptin consumption In the inflamed joints of patients with rheumatoid arthritis. Ann Rheum Dis 2003; 62: 952-956.
11. Tokarczyk-Knapik A, Nowicki M, Wyroślak J. Zależność między stężeniem leptyny w surowicy a masą tkanki tłuszczowej u chorych na reumatoidalne zapalenie stawów. Pol Arch Med Wewn 2002; 108: 761-767.
12. Nishiya K, Nishiyama M, Chang A, et al. Serum leptin levels in patients with rheumatoid arthritis are correlated with body mass index. Rinsho Byori 2002; 50: 524-527.
13. Anders HJ, Rihl M, Heufelder A, et al. Leptin serum levels are not correlated with disease activity in patients with rheumatoid arthritis. Metabolism 1999; 48: 745-748.
14. Hizmelti S, Kisa M, Gokalp N, et al. Are plasma and synovial fluid leptin levels correlated with disease activity in rheumatoid arthritis? Rheumatol Int 2007; 27: 335-338.
15. Seven A, Güzel S, Aslan M, et al. Serum and synovial fluid leptin levels and markers of inflammation in rheumatoid arthritis. Rheumatol Int 2009; 29: 743-747.
16. Popa C, Netea MG, Radstake TRDS, et al. Markers of inflammation are negatively correlated with serum leptin in rheumatoid arthritis. Ann Rheum Dis 2005; 64: 1195-1198.
17. Wisłowska M, Rok M, Stępień K i wsp. Leptyna w reumatoidalnym zapaleniu stawów. Reumatologia 2007; 45: 190-197.
18. Gunaydin R, Kaya T, Atay A, et al. Serum leptin levels in rheumatoid arthritis and relationship with disease activity. South Med J 2006; 99: 1078-1083.
19. Lee SW, Park MC, Park YB, et al. Measurement of serum leptin level could assist disease acivity monitoring in rheumatoid arthritis. Rheumatol Int 2007; 27: 537-540 (abstract).
20. Targońska-Stępniak B, Majdan M, Dryglewska M. Leptin serum levels in rheumatoid arthritis patients: relation to disease duration and activity. Rheumatol Int 2008; 28: 585-591.
Copyright: © 2010 Narodowy Instytut Geriatrii, Reumatologii i Rehabilitacji w Warszawie. This is an Open Access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) License (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/), allowing third parties to copy and redistribute the material in any medium or format and to remix, transform, and build upon the material, provided the original work is properly cited and states its license.



Quick links
© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.