eISSN: 2084-9850
ISSN: 1897-3116
Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Rada naukowa Recenzenci Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
2/2013
vol. 7
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł oryginalny

Ocena stanu odżywienia u chorych w wieku podeszłym leczonych operacyjnie

Beata Skokowska
,
Danuta Dyk
,
Izabela Miechowicz

Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne 2013; 2: 60-64
Data publikacji online: 2013/06/17
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Wstęp: Niedożywienie jest zjawiskiem powszechnie występującym w grupie chorych w podeszłym wieku. Stanowi znaczne obciążenie dla chorych i wpływa na przebieg leczenia.

Cel pracy: Ocena stanu odżywienia za pomocą metod subiektywnych pacjentów w wieku podeszłym przyjętych do leczenia operacyjnego.

Materiał i metody: Badaniem objęto 150 pacjentów (70 kobiet i 80 mężczyzn) w wieku 65–98 lat. Kryterium doboru stanowił wiek chorych, leczenie metodą operacyjną, brak obciążenia chorobą nowotworową. U większości badanych przyczyną hospitalizacji były rozpoznane choroby pęcherzyka i dróg żółciowych oraz przepukliny. Oceny stanu odżywienia dokonano za pomocą kwestionariusza SGA (Subjective Global Assessment). Badanie przeprowadzono po uzyskaniu świadomej zgody przy dobrowolnym udziale pacjenta.

Wyniki: Analiza wyników subiektywnej globalnej oceny stanu odżywienia pozwoliła na określenie stopnia zaawansowania zmian w grupie badanych chorych. Przeprowadzone badania stanu odżywienia na podstawie SGA wyłoniły 19,3% osób, które zakwalifikowano do grupy z podejrzeniem niedożywienia lub niedożywieniem średniego stopnia. W grupie osób z podejrzeniem niedożywienia lub niedożywieniem średniego stopnia dominowały osoby z chorobami pęcherzyka i dróg żółciowych oraz z chorobami jelit. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że powikłania występowały stosunkowo częściej w grupie osób z niedożywieniem lub jego ryzykiem niż w grupie prawidłowo odżywionych.

Wnioski: Występowanie niedożywienia lub jego ryzyka w grupie chorych w podeszłym wieku leczonych chirurgicznie jest wypadkową wielu czynników, u części chorych do jego rozwoju dochodzi jeszcze przed przyjęciem do szpitala. Niedożywienie stanowi istotny czynnik ryzyka wystąpienia powikłań leczenia.

Introduction: Malnutrition is commonplace. It constitutes a significant strain for the patients and influences the course of treatment.

Aim of the study: to evaluate the nutritional status of the elderly patients qualified for the surgical treatment with the use of subjective methods.

Material and methods: The study included 150 patients (70 women and 80 men), aged from 65 to 98. The selection criteria were: the age of the patient, surgical treatment and the lack of the cancer burden. In the majority of cases, the reasons for hospitalization were diagnosed illnesses of the gallbladder and bile ducts, and ruptures.

The evaluation of the nutritional status was performed with the SGA questionnaire. The research was conducted after obtaining the informed consent with the voluntary patient’s participation.

Results: The analysis of the global subjective evaluation of the nutritional status made it possible to define the advancement of changes in the group of examined patients. The conducted study of the nutritional status basing on the SGA scale showed that 19.3% of subjects were qualified to the group with suspected malnutrition or moderate malnutrition. In these groups, patients with illnesses of the gallbladder, bile ducts and intestines constituted the majority.

The study revealed that the complications occurred relatively more frequently in the group of subjects with malnutrition or with its risk when compared to the group of properly nourished patients.

Conclusions: The incidence of malnutrition or its risk in the group of ill elderly people treated surgically is a resultant of many factors. For some patients it develops even before hospital admission, and is a significant risk factor involved in the occurrence of complications.
słowa kluczowe:

stan odżywienia, SGA, niedożywienie, podeszły wiek

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.