eISSN: 2300-6722
ISSN: 1899-1874
Medical Studies/Studia Medyczne
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Suplementy Rada naukowa Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
3/2022
vol. 38
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł oryginalny

Ocena wybranych parametrów stanu odżywienia chorych leczonych operacyjnie z powodu raka jelita

Konrad Zaręba
1
,
Kerianne Cummings
2
,
Justyna Dorf
3
,
Seena Tabibi
4
,
Sorcha McCrohan
5
,
Bogusław Kędra
1

1.
2nd Clinical Department of General, Gastroenterological, and Oncological Surgery, Medical University of Bialystok, Bialystok, Poland Head of the Department: Prof. Bogusław Kędra
2.
Students’ Scientific Association, 2nd Clinical Department of General, Gastroenterological, and Oncological Surgery, Medical University of Bialystok, Bialystok, Poland Head of the Association: Konrad Zaręba MD, PhD
3.
Department of Clinical Laboratory Diagnostics, Medical University of Bialystok, Bialystok, Poland Head of the Department: Prof. Joanna Matowicka-Karna
4.
Department of Pathology, The Johns Hopkins University School of Medicine, Baltimore, MD, USA Head of the Department: Prof. Dr. Ralph Hruban
5.
Department of International Health, Georgetown University, Washington, USA Head of the Department: Prof. Dr. Bernhard Liese
Medical Studies/Studia Medyczne 2022; 38 (3): 199–204
Data publikacji online: 2022/09/30
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
Wprowadzenie
Rak jelita grubego jest jednym z najczęstszych nowotworów przewodu pokarmowego. W etiopatogenezie tego nowotworu wymienia się: otyłość, siedzący tryb życia, dietę bogatotłuszczową, ubogą w warzywa, palenie tytoniu i alkohol, a także nieswoiste choroby zapalne jelit. W dostępnym piśmiennictwie coraz częściej podnosi się problem niedożywienia lub też wyniszczenia, które towarzyszą chorobie nowotworowej.

Cel pracy
Ocena stanu odżywienia chorych kwalifikowanych do leczenia operacyjnego z powodu raka jelita grubego.

Materiał i metody
Badaniem objęto 296 chorych operowanych z powodu raka jelita grubego i odbytnicy w II Klinice Chirurgii Ogólnej, Gastroenterologicznej i Onkologicznej Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Miało ono charakter retrospektywny. Oceniano wybrane parametry stanu odżywienia, takie jak wskaźnik masy ciała (BMI), całkowita liczba limfocytów (CLL), niezamierzona utrata masy ciała, skala NRS 2002, poziom białka całkowitego i albuminy oraz obecność anemii.

Wyniki
Na podstawie wyników wartości BMI nie stwierdzono w badanej grupie obecności chorych z cechami niedożywienia. U 37% badanych wykazano prawidłowe wartości BMI, natomiast u 63% badanych nadwagę lub otyłość. Niezamierzoną utratę masy ciała zaobserwowano u 167 chorych i wynosiła ona od 2 do 15 kg. U 35% badanych stwierdzono hipoproteinemię i hipoalbuminemię. Niedokrwistość występowała u 64% badanych mężczyzn i 52% badanych kobiet. U 70% pacjentów wykazano nieprawidłowe wartości CLL, które świadczyły o niedożywieniu. Według skali NRS 2002 stwierdzono niedożywienie u 60% badanych.

Wnioski
Problem niedożywienia u chorych z nowotworami jelita grubego i odbytnicy wydaje się niedoszacowany. Oceniając stan odżywienia pacjentów, powinno się brać pod uwagę co najmniej kilka parametrów. Wskaźnik masy ciała okazuje się parametrem, który jest najmniej wartościowym, a jednocześnie nadmiernie używanym wskaźnikiem w codziennej praktyce klinicznej.



Introduction
Colorectal cancer is one of the most common cancers of the gastrointestinal tract. The aetiopathogenesis of this neoplasm includes obesity, a sedentary lifestyle, a diet rich in fat and low in vegetables, smoking, alcohol consumption, and inflammatory bowel diseases. Available research raises concerns of malnutrition, or even cachexia, accompanying cancer or colorectal cancer.

Aim of the research
To evaluate the nutritional status of patients qualified for surgery due to colorectal cancer.

Material and methods
In this study, the authors analysed selected nutritional parameters and the severity of anaemia in 296 patients diagnosed with colorectal cancer. Data were collected upon admission to the 2nd Department of General and Gastrointestinal Surgery in University Clinical Hospital in Bialystok, Poland and, retrospectively, with the help of correctly collected anamnesis.

Results
Based on body mass index (BMI) results, there was no evidence of malnutrition in the study group. Normal BMI values were found in 37% of respondents, while overweight or obesity was found in 63% of patients. Unintentional weight loss was observed in 167 patients and ranged from 2 to 15 kg. Hypoproteinaemia and hypoalbuminaemia were found in 35% of the examined patients. Anaemia occurred in 64% of the examined men and 52% of the examined women. In 70% of respondents abnormal total lymphocyte count (TLC) values were found, which indicated malnutrition. The NRS 2002 scale showed malnutrition in 60% of the respondents.

Conclusions
Malnutrition in patients with colorectal neoplasms seems to be underestimated. When assessing the nutritional status of patients, one should consider several parameters. BMI seems to be the parameter that is the least valuable and at the same time an overused indicator in everyday clinical practice.

słowa kluczowe:

rak jelita, wskaźnik masy ciała, stan odżywienia, NRS2002

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.