eISSN: 2300-6722
ISSN: 1899-1874
Medical Studies/Studia Medyczne
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Suplementy Rada naukowa Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
1/2020
vol. 36
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł przeglądowy

Problem niedożywienia szpitalnego i jego konsekwencje

Monika Pierzak
1
,
Grażyna Szczukiewicz-Markowska
2
,
Stanisław Głuszek
2

1.
Department of Nutrition and Dietetics, Institute of Health of Sciences, Collegium Medicum, Jan Kochanowski University, Kielce, Poland
2.
Department of Interventional Medicine with the Laboratory of Medical Genetics, Institute of Medical Sciences, Collegium Medicum, Jan Kochanowski University, Kielce, Poland
Medical Studies/Studia Medyczne 2020; 36 (1): 46–50
Data publikacji online: 2020/03/31
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
Statystki wskazują, że ok. 35–55% chorych przyjmowanych na oddział szpitalny jest niedożywionych, z czego 20% znajduje się w grupie chorych o ciężkim stopniu niedożywienia. Według Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN) „niedożywienie to stan wynikający z braku wchłaniania lub braku spożywania składników odżywczych, który prowadzi do zmiany składu ciała (zmniejszenia wolnej masy tłuszczowej i masy komórkowej), upośledzenia aktywności fizycznej i psychicznej organizmu oraz wpływa niekorzystnie na wynik leczenia choroby podstawowej”. Ze względu na stosunkowo poważne konsekwencje zdrowotne oraz społeczno-ekonomiczne niedożywienia priorytetem polityki zdrowotnej każdego z państw powinno być ukierunkowane działanie, którego celem jest nakłanianie władz szpitali oraz decydentów opieki zdrowotnej do stworzenia odpowiednich planów i strategii walki z niedożywieniem w szpitalu. Celem poniższego artykułu jest przedstawienie konsekwencji nieprawidłowego skriningu stanu odżywienia hospitalizowanych chorych.

Statistics show that about 35% to 55% patients admitted to a hospital ward are undernourished, 20% of whom are found in the group of patients with severe malnutrition. According to ESPEN (European Society of Parenteral and Enteral Nutrition), ‘Malnutrition is a condition resulting from a lack of absorption or a lack of consumption of nutrients, leading to a change in body composition (the reduction of free fat mass and body cell mass), thus resulting in physical and mental activity impairment and having a negative effect on the treatment of the original condition.’ Taking into consideration the serious health and socio-economic consequences related to malnutrition, a priority of the health care policy of every country should involve a targeted active response aimed at impelling hospital authorities and health care decision-makers to devise relevant hospital malnutrition battle plans and strategies. The aim of this paper is to presentat the consequences related to faulty screening of the nutritional status of hospitalised patients.
słowa kluczowe:

niedożywienie szpitalne, ocena stanu odżywienia, konsekwencje niedożywienia

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.