Termedia.pl

Current issue Archive About the journal Contact Instructions for authors
1/2007

Report
Sprawozdanie ze spotkania Polskiego Towarzystwa Kardiodiabetologicznego Problemy kardiologiczne w cukrzycyBiałystok, 23–24.02.2007 r

Maria Górska

Przegląd Kardiodiabetologiczny 2007; 2, 1: 65
Online publish date: 2007/03/26
View full text Get citation

W dniach 23–24 lutego 2007 r. odbyło się, tym razem w zimowej aurze, cykliczne spotkanie poświęcone problemom kardiologicznym w cukrzycy.
W Sympozjum wzięło udział 170 osób z całej Polski. Mieliśmy zaszczyt gościć wybitnych przedstawicieli nauki z prof. Ryszardem Gryglewskim, prof. Franciszkiem Kokotem i prof. Janem Tatoniem na czele.
Pierwszą sesję rozpoczął, niezwykle ciekawym wykładem, poświęconym farmakoterapii i angiopatii cukrzycowej prof. Ryszard Gryglewski. Kolejne prelekcje dotyczyły kardiomiopatii cukrzycowej i powikłań kardiologicznych cukrzycy typu 1. Sesję zakończył bardzo interesujący wykład traktujący o różnych dietach w leczeniu cukrzycy. Dr Jan Ruxer przedstawił między innymi wady i zalety modnej diety Atkinsa.
W drugiej sesji mieliśmy przyjemność wysłuchać prezentacji dotyczących związków patologii nerek z cukrzycą i chorobami układu krążenia. Do kardiologów i diabetologów dołączyli nefrolodzy. Czyżby rodziła się kardionefrodiabetologia?
Kolejne prezentacje poświęcone były patomechanizmom nadciśnienia u osób z cukrzycą oraz leczeniu nadciśnienia. Prof. Jerzy Loba z Łodzi w bardzo ciekawy sposób przedstawił zagadnienia dyslipidemii w cukrzycy.
Przekrojowy i krytyczny referat dotyczący roli homocysteiny w patogenezie miażdżycy przedstawiła dr hab. Lilianna Majkowska. Pierwszy dzień zakończył bardzo ciepłym podsumowaniem dotychczasowych spotkań prof. Jerzy Łopatyński z Lublina. Drugi dzień Sympozjum poświęcony był diagnostyce i leczeniu choroby niedokrwiennej serca w cukrzycy. Zaprezentowano m.in. najnowsze metody diagnostyki nieinwazyjnej (dr Szmit). Ważną stroną Sympozjum była wymiana poglądów i żywa dyskusja towarzysząca wykładom. Niezwykle ciekawe były komentarze prof. Franciszka Kokota.
Wykłady i dyskusje dotyczyły wielu praktycznych problemów kardiodiabetologii. Po zakończeniu programu naukowego odbyło się Walne Zgromadzenie członków Polskiego Towarzystwa Kardiodiabetologicznego.
Uczestnicy Walnego Zgromadzenia udzielili absolutorium ustępującemu Zarządowi. Dr hab. Wiesław Zarzycki przedstawił zmiany w statucie, które zostały przyjęte przez Walne Zgromadzenie. Następnie odbyły się wybory nowych władz Towarzystwa.
Prezesem została wybrana jednogłośnie prof. Ida Kinalska. Sekretarzem została dr hab. Beata Telejko, zaś funkcję skarbnika powierzono dr med. Annie Zonenberg.
Wybrano również dwóch wiceprezesów:
– prof. dr hab. Danutę Pupek-Musialik,
– prof. dr. hab. Jana...