Current issue Archive Manuscripts accepted About the journal Special Issues Editorial board Abstracting and indexing Subscription Contact Instructions for authors Ethical standards and procedures
6/2012

Short communication

Sprawozdanie z XXX Jubileuszowego Zjazdu Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego

Mariola Pawlaczyk

Online publish date: 2013/01/03
View full text Get citation

W dniach 19–22 września 2012 roku odbył się w Krakowie XXX Jubileuszowy Zjazd Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego. Obrady toczyły się w wygodnych i nowoczesnych salach konferencyjnych Auditorium Maximum Uniwersytetu Jagiellońskiego i tam też odbyła się uroczystość otwarcia Zjazdu. W części oficjalnej, po przemówieniach powitalnych, prezes Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego prof. dr hab. n. med. Jacek Szepietowski wręczył prof. dr. hab. n. med. Andrzejowi Langnerowi honorowe wyróżnienie Certificate of Appreciation przyznane polskiemu dermatologowi przez Międzynarodową Ligę Towarzystw Dermatologicznych (ang. International League of Dermatological Societies – ILDS) (ryc. 1.). W poszukiwanie śladów kiły w dziełach dawnych mistrzów udaliśmy się dzięki wspaniałemu wykładowi prof. Michała Rożka „Między sztuką a Wenerą w Krakowie”, po którym wysłuchaliśmy koncertu akordeonistów z zespołu Motion Trio.

We wszystkie dni zjazdowe w godzinach rannych odbywały się pokazy przypadków, które jak zawsze cieszyły się dużym zainteresowaniem, i to nie tylko młodych adeptów dermatologii, lecz także kolegów z wieloletnim stażem, dzięki czemu obok prezentacji ciekawych jednostek chorobowych można było wysłuchać komentarzy i wyjaśnień.

Przy pełnych salach odbywały się obrady sesji plenarnych, na których przedstawiono problemy diagnostyczne i terapeutyczne dotyczące m.in. łysienia plackowatego, ziarniniaka obrączkowatego, podostrej postaci skórnej tocznia rumieniowatego, trądziku.

Sesje tematyczne (ryc. 2.) prowadzono równolegle, dlatego niemożliwy był udział w każdej z nich. Obejmowały one wszystkie zagadnienia dermatologii – od najczęściej występujących w codziennej praktyce chorób skóry u dzieci i dorosłych, poprzez on-kologię dermatologiczną, zakaźne choroby skóry, choroby tkanki łącznej i choroby pęcherzowe, a także flebologię, dermatochirurgię, do dermatologii estetycznej i psychodermatologii.

Podczas dwóch sesji alergologicznych przedyskutowano nowe doniesienia dotyczące roli układu immunologicznego oraz czynników środowiskowych w atopowym zapaleniu skóry, a także nowe metody diagnostyczne stosowane w tej chorobie. Ponadto zaprezentowano wyniki badań wieloośrodkowych nad alergią kontaktową w Polsce.

W wielu referatach i doniesieniach podsumowano wyniki leczenia biologicznego chorych na łuszczycę. Zwracano uwagę...