eISSN: 2084-9850
ISSN: 1897-3116
Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing
Current issue Archive Manuscripts accepted About the journal Editorial board Reviewers Abstracting and indexing Subscription Contact Instructions for authors Ethical standards and procedures
Editorial System
Submit your Manuscript
2/2008
vol. 2
 
Share:
Share:
abstract:

Sprawozdanie z warsztatów żywieniowych dla pielęgniarek, odbywających się w ramach III Konferencji Naukowo-Szkoleniowej Sekcji Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego Towarzystwa Chirurgów Polskich. Ożarów k. Warszawy, 4–5 kwietnia 2008 r.

Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne 2008; 2: 65-66
Online publish date: 2008/06/16
View full text Get citation
 
Potrzeba odżywiania wg Maslowa należy do podstawowych potrzeb fizjologicznych człowieka. Niekiedy jednak choroba pozbawia pacjenta możliwości zaspokojenia tej jednej z najprzyjemniejszych potrzeb życiowych – przyjmowania pokarmów drogą doustną. Do wspomnianej sytuacji zalicza się m.in. występowanie przetok oraz innych ostrych schorzeń przewodu pokarmowego. Problematyka leczenia przetok przewodu pokarmowego ze szczególnym uwzględnieniem roli żywienia pozajelitowego i dojelitowego była wiodącym tematem obrad kolejnej, III Konferencji Naukowo-Szkoleniowej Sekcji Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego Towarzystwa Chirurgów Polskich odbywającej się 4–5 kwietnia 2008 r. w Ożarowie k. Warszawy. Uroczystego otwarcia konferencji dokonał przewodniczący komitetu organizacyjnego, prof. dr hab. med. Ireneusz Krasnodębski. Uczestnicy mieli możliwość wysłuchania wielu interesujących referatów oraz udziału w dyskusji okrągłego stołu, poruszającej problemy związane z leczeniem chorych z przetokami i z zapobieganiem niedożywieniu. W drugim dniu obrad odbyły się warsztaty żywieniowe, których pierwsza część w całości została poświęcona dostępom centralnym w żywieniu pozajelitowym chorych (założenie dostępu, pielęgnowanie, powikłania, zapobieganie zakażeniom i opieka nad chorym), druga natomiast była poświęcona dostępom do przewodu pokarmowego w żywieniu dojelitowym (technika zakładania, mikrojejunostomia odżywcza, nietolerancja żywienia, rodzaje diet). Trzecia część warsztatów poświęcona była roli pielęgniarki w żywieniu chorego. Doktor hab. med. M.T. Szewczyk przedstawiła kluczową rolę pielęgniarki w rozpoznawaniu niedożywienia u chorych oraz zalecenia pielęgnacyjne dotyczące chorych z żywieniem pozajelitowym. Żywienie pozajelitowe zapewnia organizmowi stały dowóz niezbędnych składników energetycznych i odżywczych, elektrolitów, mikroelementów i witamin. W wielu przypadkach, szczególnie jeżeli żywienie drogą przewodu pokarmowego nie jest możliwe lub utrudnione, decyduje ono o sukcesie terapeutycznym i jest niezbędnym elementem leczenia. Następnie mgr J. Cwajda-Białasik zaprezentowała zalecenia dotyczące opieki nad chorym odżywianym drogą dojelitową. Ostatnim tematem warsztatów były najważniejsze problemy pielęgnacyjne chorych z zewnętrznymi przetokami przewodu pokarmowego (mgr K. Cierzniakowska). Główne cele opieki nad tą grupą chorych skupiają się wokół monitorowania stanu chorego, w tym również pomiarów podstawowych parametrów życiowych, farmakoterapii,...


View full text...
Quick links
© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.