eISSN: 2084-9850
ISSN: 1897-3116
Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Rada naukowa Recenzenci Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
2/2008
vol. 2
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:

Sprawozdanie z warsztatów żywieniowych dla pielęgniarek, odbywających się w ramach III Konferencji Naukowo-Szkoleniowej Sekcji Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego Towarzystwa Chirurgów Polskich. Ożarów k. Warszawy, 4–5 kwietnia 2008 r.

Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne 2008; 2: 65-66
Data publikacji online: 2008/06/16
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Potrzeba odżywiania wg Maslowa należy do podstawowych potrzeb fizjologicznych człowieka. Niekiedy jednak choroba pozbawia pacjenta możliwości zaspokojenia tej jednej z najprzyjemniejszych potrzeb życiowych – przyjmowania pokarmów drogą doustną. Do wspomnianej sytuacji zalicza się m.in. występowanie przetok oraz innych ostrych schorzeń przewodu pokarmowego. Problematyka leczenia przetok przewodu pokarmowego ze szczególnym uwzględnieniem roli żywienia pozajelitowego i dojelitowego była wiodącym tematem obrad kolejnej, III Konferencji Naukowo-Szkoleniowej Sekcji Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego Towarzystwa Chirurgów Polskich odbywającej się 4–5 kwietnia 2008 r. w Ożarowie k. Warszawy. Uroczystego otwarcia konferencji dokonał przewodniczący komitetu organizacyjnego, prof. dr hab. med. Ireneusz Krasnodębski. Uczestnicy mieli możliwość wysłuchania wielu interesujących referatów oraz udziału w dyskusji okrągłego stołu, poruszającej problemy związane z leczeniem chorych z przetokami i z zapobieganiem niedożywieniu. W drugim dniu obrad odbyły się warsztaty żywieniowe, których pierwsza część w całości została poświęcona dostępom centralnym w żywieniu pozajelitowym chorych (założenie dostępu, pielęgnowanie, powikłania, zapobieganie zakażeniom i opieka nad chorym), druga natomiast była poświęcona dostępom do przewodu pokarmowego w żywieniu dojelitowym (technika zakładania, mikrojejunostomia odżywcza, nietolerancja żywienia, rodzaje diet). Trzecia część warsztatów poświęcona była roli pielęgniarki w żywieniu chorego. Doktor hab. med. M.T. Szewczyk przedstawiła kluczową rolę pielęgniarki w rozpoznawaniu niedożywienia u chorych oraz zalecenia pielęgnacyjne dotyczące chorych z żywieniem pozajelitowym. Żywienie pozajelitowe zapewnia organizmowi stały dowóz niezbędnych składników energetycznych i odżywczych, elektrolitów, mikroelementów i witamin. W wielu przypadkach, szczególnie jeżeli żywienie drogą przewodu pokarmowego nie jest możliwe lub utrudnione, decyduje ono o sukcesie terapeutycznym i jest niezbędnym elementem leczenia. Następnie mgr J. Cwajda-Białasik zaprezentowała zalecenia dotyczące opieki nad chorym odżywianym drogą dojelitową. Ostatnim tematem warsztatów były najważniejsze problemy pielęgnacyjne chorych z zewnętrznymi przetokami przewodu pokarmowego (mgr K. Cierzniakowska). Główne cele opieki nad tą grupą chorych skupiają się wokół monitorowania stanu chorego, w tym również pomiarów podstawowych parametrów życiowych, farmakoterapii,...


Pełna treść artykułu...
© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.