eISSN: 2084-9850
ISSN: 1897-3116
Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Rada naukowa Recenzenci Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
2/2011
vol. 5
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł oryginalny

Stan odżywienia pacjentów żywionych dojelitowo w warunkach domowych

Elżbieta Walewska
,
Magdalena Sumlet
,
Lucyna Ścisło
,
Stanisław Kłęk
,
Antoni M. Szczepanik
,
Antoni Czupryna

Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne 2011; 2: 60-69
Data publikacji online: 2011/06/01
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Wstęp : Zastosowanie domowego żywienia dojelitowego jest konieczne głównie u chorych z zaburzeniami połykania lub niedrożnością w górnym odcinku przewodu pokarmowego.

Cel pracy : Ocena stanu odżywienia chorych leczonych żywieniowo drogą dojelitową w warunkach domowych.

Materiał i metody : Badaniem objęto 131 chorych. W dniu rozpoczęcia żywienia dojelitowego dokonano pomiarów masy ciała i wzrostu w celu oznaczenia wskaźnika masy ciała ( body mass index – BMI) i pobrano krew w celu oznaczenia całkowitej liczby limfocytów oraz stężeń albumin i transferyny w surowicy. U każdego chorego zastosowano żywienie dojelitowe wg karty zleceń. Następnie powtórzono pomiary w 3. i 6. miesiącu żywienia dojelitowego.

Wyniki : W wyniku żywienia dojelitowego prowadzonego w warunkach domowych stwierdzono wzrost BMI i całkowitej liczby limfocytów oraz zwiększenie stężeń albumin i transferyny w surowicy.

Wnioski : Stosowanie leczenia żywieniowego w warunkach domowych jest wskazanym i skutecznym sposobem odżywiania chorych.

Background : The application of enteral nutrition, especially home enteral nutrition (HEN), must be initiated for patients with dysphagia or obstruction in the upper gastrointestinal tract.

Aim of the study : The aim of this study was the evaluation of nutritional status of patients receiving home enteral nutrition.

Material and methods : The study group comprised 131 patients. In order to assess the body mass index (BMI), patients’ weight and height were measured on the day enteral nutrition was initiated. Additionally, blood samples were taken. The total number of lymphocytes, albumin and transferrin concentrations in serum were assessed. Every patient received enteral nutrition according to the medical record. After the third and sixth months of HEN all measurements were repeated.

Results : As a result of home enteral nutrition an increase in the BMI and the total number of lymphocytes as well as serum albumin and transferrin levels were observed.

Conclusions : The application of HEN is a recommended and effective method of patient nutrition.
słowa kluczowe:

domowe żywienie dojelitowe, ocena stanu odżywienia

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.