eISSN: 2720-5371
ISSN: 1230-2813
Advances in Psychiatry and Neurology/Postępy Psychiatrii i Neurologii
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Rada naukowa Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Opłaty publikacyjne Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
SCImago Journal & Country Rank
2/2021
vol. 30
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł przeglądowy

Uwarunkowania żywieniowe zmniejszania ryzyka infekcji ośrodkowego układu nerwowego przez SARS-CoV-2

Lucjan Szponar
1
,
Ewa Matczuk
1

1.
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa, Polska
Adv Psychiatry Neurol 2021; 30 (2): 130-140
Data publikacji online: 2021/08/15
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
Cel
Oszacowanie uwarunkowań żywieniowych mogących przyczynić się do potencjalnego zmniejszania ryzyka infekcji ośrodkowego układu nerwowego w postaci COVID-19 lub, jeśli dojdzie do infekcji, przebycia jej w łagodnej postaci.

Poglądy
W niniejszej pracy autorzy zebrali dane dotyczące składników pokarmowych wspomagających tradycyjne leczenie farmakologiczne i potencjalnie zmniejszających ryzyko infekcji ośrodkowego układu nerwowego, wskazując jednocześnie na rolę, jaką odgrywają one w ośrodkowym układzie nerwowym (OUN). W artykule wskazano, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe LC-PUFA, probiotyki, prebiotyki, a także witamina D, selen i cynk odgrywają rolę we wspieraniu funkcji odpornościowych i zmniejszaniu ryzyka infekcji ośrodkowego układu nerwowego. Należy zauważyć, że obecnie, ze względu na nowy charakter wirusa SARS-CoV-2, istnieje ograniczona liczba badań oceniających potencjalny wpływ składników diety na zmniejszenie ryzyka zakażenia się COVID-19 lub ich działanie wspomagające w procesie leczenia. Konieczne są jednak dalsze badania kliniczne w celu potwierdzenia tych wyników.

Wnioski
Wdrożenie opisanych w artykule uwarunkowań żywieniowych może potencjalnie wspomagać leczenie i zmniejszać ryzyko zakażenia OUN przez SARS-CoV-2, co prowadzi do wniosków, że: 1) opisane w artykule nawyki żywieniowe i składniki odżywcze wspierają opiekę medyczną, w tym szczepienia i inne terapie, prawdopodobnie zmniejszają one ryzyko zakażenia OUN SARS-CoV-2; 2) wspieranie funkcjonowania fizjologicznej osi jelito–mózg przez probiotyki, polifenole, niektóre składniki mineralne takie jak: cynk, selen i witamina D, spożywane wraz z dietą, może prawdopodobnie zmniejszyć koszt leczenia pacjentów z infekcją COVID-19 w obszarze OUN. Również inne niż wymienione w artykule składniki odżywcze, w tym: witaminy A, E, B1, B6, B12 oraz żelazo, mogą potencjalnie przyczynić się do zmniejszenia kosztów leczenia pacjentów z COVID-19.



Purpose
The aim of this study is to assess the nutritional determinants that may contribute to potentially reducing the risk of COVID-19 central nervous system infection or, if infection occurs, to experience it in a mild form.

Views
In this study, the authors collected data on nutrients that support traditional drug treatment and potentially reduce central nervous system infections, while also indicating the role they play in the central nervous system (CNS). The article points out that long chain polyunsaturated fatty acids polyunsaturated fatty acids, probiotics and prebiotics, as well as vitamin D selenium and zinc play a role in supporting immune function and reducing the risk of CNS infections. It should be noted that, due to the novel nature of the SARS-CoV-2 virus, limited number of studies evaluating the potential impact of dietary components on COVID-19 risk reduction or their adjunctive effect on treatment are available. Therefore, further clinical studies are needed to confirm these results.

Conclusions
The dietary habits and nutrients described in the article support medical care, including vaccination and other therapies. They are likely to reduce the risk of CNS SARS-CoV-2 infection. The functioning of the physiological gut-brain axis supported by probiotics, polyphenols, certain minerals such as zinc, selenium and vitamin D consumed with the diet, can probably reduce the cost of COVID-19 treatment on the CNS. Also, nutrients other than those mentioned in the article, including vitamins A, E, B1, B6, B12 and iron, could potentially reduce the cost of the treatment of this disease.

słowa kluczowe:

COVID-19, LC-PUFA, witamina D, selen, cynk

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.