eISSN: 2391-6052
ISSN: 2353-3854
Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Suplementy Zeszyty specjalne Rada naukowa Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Opłaty publikacyjne Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
2/2020
vol. 7
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł przeglądowy

Wpływ czynników żywieniowych na występowanie i nasilenie objawów astmy

Michalina W. Mróz
1
,
Katarzyna Pastusiak
2
,
Paweł Bogdański
2

1.
Studenckie Koło Naukowe Dietetyki Klinicznej, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Poznań, Polska
2.
Katedra i Zakład Leczenia Otyłości, Zaburzeń Metabolicznych i Dietetyki Klinicznej, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Poznań, Polska
Alergologia Polska – Polish Journal of Allergology 2020; 7, 2: 93–97
Data publikacji online: 2020/06/24
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
Astma jest przewlekłym stanem zapalnym dolnych dróg oddechowych, charakteryzującym się zmienną i nawracającą niedrożnością przepływu powietrza i nadreaktywnością oskrzeli. Specyficznymi objawami astmy są przede wszystkim: świszczący oddech, duszność, ucisk w klatce piersiowej i uporczywy kaszel. W ostatnich latach obserwuje się ciągły wzrost częstości występowania chorób przewlekłych, w tym chorób alergicznych, zarówno u osób dorosłych, jak i u dzieci. Astma stanowi poważny problem zdrowotny na świecie, zwłaszcza w krajach rozwijających się, gdyż dotyczy nawet 300 milionów osób, a w Polsce – 4 milionów. Wzrastająca liczba dowodów naukowych potwierdza potencjalny wpływ czynników środowiskowych na rozwój tej choroby. W różnych składnikach pokarmowych upatruje się pozytywnego wpływu na profilaktykę i/lub leczenie astmy. Szczególne znaczenie przypisuje się wielonienasyconym kwasom tłuszczowym n-3, przeciwutleniaczom (witaminie A, E, C, selenowi), witaminie D oraz magnezowi. Nie bez znaczenia wydaje się także dieta matki w ciąży oraz sposób karmienia dziecka. Przypuszcza się, że zachowanie odpowiednio zbilansowanej diety jako uzupełnienie konwencjonalnej farmakoterapii może zmniejszać częstość i nasilenie objawów astmy.

Asthma is a chronic inflammation of the lower respiratory tract, characterized by variable and recurrent airflow obstruction and bronchial hyperreactivity. Specific symptoms of asthma are primarily: wheezing, shortness of breath, tightness of the chest and persistent cough. In recent years, a continuous increase in the incidence of chronic diseases, including allergic diseases, has been observed in both adults and children. Asthma is a serious health problem in the world, especially in developing countries, as it affects up to 300 million people, and in Poland – 4 million. The increasing amount of scientific evidence confirms the potential impact of environmental factors on the development of this disease. A variety of nutrients are believed to have a positive effect on the prevention and/or treatment of asthma. Particular importance is attributed to n-3 polyunsaturated fatty acids, antioxidants (vitamin A, E, C, selenium), vitamin D and magnesium. Moreover, mother’s diet during pregnancy and baby feeding also seem to be important. It is believed that maintaining a well-balanced diet, in addition to conventional pharmacotherapy, may reduce the frequency and severity of asthma symptoms.
słowa kluczowe:

astma, alergia oddechowa, dieta, składniki odżywcze




© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.