facebook
eISSN: 2084-9893
ISSN: 0033-2526
Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Zeszyty specjalne Rada naukowa Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
SCImago Journal & Country Rank
6/2021
vol. 108
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł przeglądowy

Historia pelagry

Andrzej K. Jaworek
1
,
Agnieszka Łazarczyk
1
,
Przemysław Hałubiec
1
,
Monika Leończyk
1
,
Filip Staszewski
1
,
Anna Wojas-Pelc
1

1.
Department of Dermatology, Medical College of the Jagiellonian University, Krakow, Poland
Katedra i Klinika Dermatologii, Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków, Polska
Dermatol Rev/Przegl Dermatol 2021, 108, 554-566
Data publikacji online: 2022/03/23
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
We współczesnym piśmiennictwie pelagra stanowi przedmiot doniesień kazuistycznych. Od czasu powstania pierwszego opisu schorzenia jego przyczyna długo pozostawała nieznana. Nie znano metod zapobiegania i leczenia. Przez dwa wieki pelagra była chorobą niewyleczalną i spowodowała kilkaset tysięcy zgonów mieszkańców Europy oraz Ameryki Północnej. Badania klinicystów i naukowców umożliwiły obalenie powszechnej teorii o infekcyjnej etiologii choroby oraz powiązanie epidemii choroby z kukurydzą, stanowiącą wówczas dla ubogich podstawowe źródło posiłków. Konsumpcja ograniczona do tego zboża powodowała skrajny niedobór niacyny (witaminy B3) i objawy pelagry. Suplementacja niacyną powodowała ustąpienie zmian, a następnie wyeliminowanie epidemii pelagry. W artykule przedstawiono pierwsze opisy, największe ogniska epidemii oraz burzliwy proces odkrywania danych o etiologii pelagry, a także najczęstsze objawy dermatologiczne i pozadermatologiczne tej choroby.

Currently pellagra is usually the subject of dermatological or non-dermatological case reports. Since the first description of the disease, its cause has remained unknown for many years. There were no known methods of prevention and treatment. For two centuries, pellagra was an incurable disease and caused several hundred thousand deaths in Europe and North America. Research by clinicians and scientists has made it possible to refute the common theory of the infectious etiology of the disease and link the disease epidemic to maize, which was then the primary source of food for the poor. Consumption limited to this grain resulted in an extreme deficiency of niacin (vitamin B3) and symptoms of pellagra. Niacin supplementation caused the lesions to regress, and became crucial to combat the epidemic. The article presents the first descriptions, the greatest outbreaks of the epidemic and the stormy process of discovering data on the etiology of pellagra, as well as typical clinical features of the diseases.
słowa kluczowe:

pelagra, niacyna, kukurydza, historia medycyny



© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.