eISSN: 1897-4295
ISSN: 1734-9338
Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej
Current issue Archive Manuscripts accepted About the journal Editorial board Abstracting and indexing Subscription Contact Instructions for authors Publication charge Ethical standards and procedures
Editorial System
Submit your Manuscript
SCImago Journal & Country Rank
2/2009
vol. 5
 
Share:
Share:

Review paper
Role of 3-fatty acids in optimization standard therapy in secondary prevention coronary heart disease

Zdzisława Kornacewicz-Jach
,
Krzysztof Przybycień

Post Kardiol Interw 2009; 5, 2 (16): 99-107
Online publish date: 2009/06/25
Article file
- Rola kwasow.pdf  [0.09 MB]
Get citation
 
 
Wstęp
Głównym celem leczenia zawału serca jest doprowadzenie do jak najszybszej i kompletnej reperfuzji naczynia odpowiedzialnego za zawał. Wczesna reperfuzja niedokrwionego mięśnia sercowego, bądź za pomocą leczenia trombolitycznego, bądź rewaskularyzacji, redukuje chorobowość i śmiertelność poprzez zmniejszenie obszaru zawału i sprzyjanie przywróceniu prawidłowej czynności serca. Osiągnięcia współczesnej kardiologii w dziedzinie kardioprotekcji (beta-blokery, inhibitory ACE, statyny, leki przeciwpłytkowe) są olbrzymie. Czy wielonasycone kwasy omega-3 (PUFA omega-3) mogą dodatkowo wzmocnić to działanie?
Istnieje wiele przesłanek, że tak. Potencjalne korzystne mechanizmy, dzięki którym kwasy omega-3 mogą sprostać temu zadaniu, to działania:
1) przeciwzapalne,
2) przeciwzakrzepowe,
3) poprawiające funkcje śródbłonka naczyniowego,
4) przeciwmiażdżycowe,
5) obniżające ciśnienie tętnicze,
6) redukujące poziom trójglicerydów,
7) antyarytmiczne.

Niezbędne kwasy tłuszczowe muszą być dostarczone w diecie i powinny stanowić 6–10% energii dostarczanej z pożywieniem, z tego omega-6 5–8% i omega-3 1–2%. Prekursorem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 jest kwas linolowy (LA) pochodzenia roślinnego.
Prekursorem PUFA omega-3 jest kwas alfa-linolenowy (ALA) pochodzenia roślinnego (oleje: lniany, rzepakowy, sojowy, orzechy i warzywa liściaste). Z kwasu ALA w organizmie powstają długołańcuchowe PUFA omega-3: kwas eikozapentaenowy (EPA) i dekozaheksaenowy (DHA). Poprzez spożywanie pokarmów roślinnych zawierających kwas ALA dostarczamy naszemu organizmowi tylko kilku procent wyżej wymienionych kwasów. Głównym źródłem EPA i DHA jest tłuszcz ryb morskich.
Najczęściej cytowanym w piśmiennictwie badaniem wykazującym korzyści ze spożywania tłustych ryb u chorych po zawale serca jest DART (Diet And Reinfarction Trial). Grupa losowo wybranych chorych po zawale serca otrzymywała poradę dotyczącą zwiększenia spożycia tłustych ryb lub kapsułek zawierających olej rybny. W 2-letniej obserwacji zastosowanie się do wskazówek lekarzy spowodowało zmniejszenie umieralności ogólnej o 29% w porównaniu z grupą osób, które nie otrzymały tego zalecenia [1].
Opublikowana w 2004 r. w Circulation metaanaliza 11 badań obserwacyjnych (prewencja pierwotna) wykazała odwrotną zależność między spożyciem ryb a zgonami w chorobie niedokrwiennej serca (ang. coronary heart disease, CHD). Wyniki metaanalizy oparto na obserwacji 222 364 osób przez średnio 11,8 roku. Każde spożycie 20 γ ryb na dobę powodowało obniżenie liczby zgonów zależnych od CHD o 7% (p dla trendu 0,03) [2].
W tabeli 1. przedstawiono zależność między ilością posiłków z ryb a zgonem z powodu CHD z uwzględnieniem płci i czasu obserwacji.
Dodatkowo wśród osób spożywających największą ilość dań z ryb tygodniowo (ł 5) zaobserwowano istotne statystycznie zmniejszenie ryzyka wystąpienia zawału serca niezakończonego zgonem.
Również duże prospektywne badanie (20 551 lekarzy w Stanach Zjednoczonych) Physicians’ Health Study, prowadzone przez 11 lat, wykazało korzystny wpływ diety zawierającej ryby (przynajmniej jeden posiłek z ryb w tygodniu) na ryzyko wystąpienia nagłej śmierci sercowej. Wśród badanych w wieku 40–84 lat 39,2% paliło tytoń, 2,4% chorowało na cukrzycę, 5,8% miało wysoki poziom cholesterolu, 13,6% nadciśnienie tętnicze, a 13,1% wywiad obciążony występowaniem w rodzinie epizodów sercowo-naczyniowych przed 60. rokiem życia [3].
Nie wszystkie badania dotyczące diet z dodatkową suplementacją PUFA omega-3 wykazują korzyść z takiego postępowania.
Badanie DART2 (3114 mężczyzn ze stabilną chorobą wieńcową) nie potwierdziło, a nawet zanegowało wyniki badania DART. Po dokładnej analizie stwierdzono, że wzrost ryzyka zgonu i ryzyka zgonu sercowego był istotny statystycznie w grupie chorych leczonych naparstnicą oraz tych, którzy nie otrzymywali beta-blokerów i blokerów kanałów wapniowych [4].
Brak korzyści ze stosowania PUFA omega-3 (EPA 2,24 g/dobę i DHA 1,12 g/dobę) lub 4 γ oleju kukurydzianego w 1,5-rocznej obserwacji u 300 chorych hospitalizowanych z powodu ostrego zawału serca stwierdzono w pracy Nielsena i wsp. Fakt ten tłumaczy się dużą zawartością ryb w codziennej diecie mieszkańców Norwegii i stosowaniem w grupie kontrolnej oleju kukurydzianego, który może mieć właściwości antyarytmiczne [5].

Działanie przeciwzapalne
Głównym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 (PUFA omega-6) jest kwas LA, a głównym źródłem PUFA omega-3 jest kwas ALA.
Z LA w retikulum endoplazmatycznym pod wpływem enzymów desaturazy i elongazy powstaje kwas gamma-linolenowy (GLA), który jest wydłużony do kwasu dihomo-gamma-linolenowego (DGLA) i przekształcony do kwasu arachidonowego (AA).
Z ALA w retikulum endoplazmatycznym pod wpływem desaturazy powstaje kwas EPA, z którego po przekształceniu przez elongazę i proces beta-oksydacji powstaje kwas DHA.
Już na tym etapie metabolizmu oba rodzaje kwasów – LA i ALA – konkurują o te same enzymy. Uważa się, że w prawidłowo zbilansowanej diecie stosunek LA : ALA powinien wynosić 5 : 1.
Z kwasów DGLA, AA i EPA powstają eikozanoidy, związki fizjologicznie aktywne. Pod wpływem fosfolipazy A2 są uwalniane z fosfolipidów błon komórkowych i wchodzą w reakcje z jednym z dwóch enzymów: cyklooksygenazą (COX) lub z lipooksygenazą (LOX).
Pod wpływem COX powstają prostaglandyny, prostacykliny i tromboksany, pod wpływem LOX leukotrieny. Z kwasu DGLA powstają prostaglandyny, prostacykliny i tromboksany monoenowe (PGE1, PGF1, TXA1), z kwasu AA – dienowe (PGD2, PGE2, PGF2, PGI2, TXA2), a z kwasu EPA – trienowe (PGD3, PGE3, PGF3, PGI3, TXA3).
Pod wpływem LOX z kwasu AA powstają leukotrieny serii 4, a z kwasu EPA leukotrieny serii 5.
Szlak syntezy prostaglandyn, prostacyklin i tromboksanów współzawodniczy o substraty ze szlakiem syntezy leukotrienów. Działanie eikozanoidów jest zmienne, zależne od szlaku metabolicznego, z którego pochodzą. Te fakty również wskazują, że niezwykle ważny jest odpowiedni stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3.
PUFA omega-3 mają działanie przeciwzapalne. W tabeli 2. przedstawiono potencjalne mechanizmy, poprzez które mogą korzystnie wpływać na procesy zapalne, nie tylko w CHD, ale również w cukrzycy, chorobach nerek, chorobach o podłożu alergicznym czy nowotworach [6–10].

Działanie przeciwzakrzepowe
Różnice składu diety powodują, że czas krwawienia u Eskimosów jest o 70% wydłużony w porównaniu z Duńczykami [11]. PUFA omega-3 mają działanie przeciwzakrzepowe.
Regulując syntezę eikozanoidów przez podaż odpowiednich kwasów tłuszczowych w diecie, można wpływać na krzepliwość krwi.
Zaburzenia proporcji między prostaglandynami o działaniu przeciwzakrzepowym (np. prostacyklina PG2) a prostaglandynami o działaniu prozakrzepowym (np. tromboksan A2) mogą zmieniać ryzyko prozakrzepowe. Nadmiar PUFA omega-6 lub niedobór PUFA omega-3 w diecie powoduje zachwianie równowagi na niekorzyść.
Różne działanie eikozanoidów, zależne od szlaku metabolicznego, z którego pochodzą, potwierdza konieczność przestrzegania odpowiednich proporcji między PUFA omega-6 i PUFA omega-3.
Udowodniono, że suplementacja PUFA omega-3 hamuje agregację płytek krwi, zmniejsza ich liczbę i obniża poziom tromboksanu TX2. Wykazano, że poziom TX2 we krwi jest wprost proporcjonalny do zawartości PUFA omega-6 i odwrotnie proporcjonalny do zawartości PUFA omega-3 w fosfolipidach krwi. Ponadto po podaniu PUFA omega-3 stwierdzono zwiększenie stężenia tkankowego aktywatora plazminogenu i zmniejszenie poziomu fibrynogenu. Spośród PUFA omega-3 EPA wbudowywany jest głównie w fosfatydyloetanolaminę i fosfatydylocholinę płytek krwi.
Następstwem wpływu PUFA omega-3 na rozkurcz naczyń jest zmniejszenie lepkości krwi i poprawa parametrów reologicznych krwi, co w rezultacie skutkuje działaniem przeciwzakrzepowym PUFA omega-3 [12–14].

Poprawa funkcji śródbłonka naczyniowego
Pod wpływem PUFA omega-3 poprawia się funkcja śródbłonka. Efekty suplementacji PUFA omega-3 dotyczące czynności śródbłonka oceniono w badaniu z randomizacją, w którym 15 chorych z hipercholesterolemią włączono do grupy badanej i 15 do grupy kontrolnej. Wyjściowo stężenie cholesterolu całkowitego, cholesterolu HDL, cholesterolu LDL, trójglicerydów wynosiło odpowiednio: w grupie placebo – 7,45 ± 0,64, 1,34 ± 0,39, 5,31 ± 0,73 i 2,29 ± 2,09 mmol/l; a w grupie badanej – 7,85 ± 1,64, 1,41 ± 0,38, 5,00 ± 0,73 i 2,07 ± 1,13 mmol/l.
Przepływ w tętnicy ramieniowej (ang. flow mediated dilatation, FMD) kontrolowano na początku badania i 120 dni po zastosowaniu terapii. Leczenie PUFA omega-3 spowodowało znamienną poprawę FMD i znamienne obniżenie stężenia trójglicerydów (do 1,73 ± 0,95 mmol/l) w porównaniu z grupą kontrolną [15].
W innym badaniu oceniano osobno wpływ 4 g/dzień czystego EPA lub DHA i placebo (oleju z oliwek) na zależną i niezależną od śródbłonka reakcję naczynia tętniczego w teście acetylocholinowym. Stwierdzono korzystny wpływ DHA, a nie EPA i placebo na niezależną od śródbłonka składową reakcji naczynia, być może zależną od spadku ciśnienia tętniczego obserwowanego tylko pod wpływem DHA [16].

Działanie przeciwmiażdżycowe
Suplementacja PUFA omega-3 może stabilizować blaszkę miażdżycową. W opublikowanej w 2003 r. pracy Thies i wsp. zbadali wpływ podawania PUFA omega-3 i PUFA omega-6 w porównaniu z placebo u 188 chorych poddanych planowej endarterektomii tętnicy szyjnej. Podawanie suplementów rozpoczynano 7–189 dni (średnio 42) przed zabiegiem.
W uzyskanych blaszkach miażdżycowych w grupie stosującej PUFA omega-3 stwierdzono korzystniejszy stosunek EPA do DHA, grubszą otoczkę włóknistą blaszki i mniej objawów zapalnych (mierzonych liczbą makrofagów). W badanych blaszkach w tej grupie chorych zmniejszyła się znamiennie zawartość trójglicerydów. Nie stwierdzono różnicy stężenia ICAM-1 i VCAM-1 we wszystkich trzech grupach chorych. Autorzy badania podkreślają, że uzyskane wyniki wskazują, że nawet w „starej”, ustabilizowanej blaszce miażdżycowej może dochodzić do zmiany składu. Dodatkowo, ten wpływ jest stosunkowo szybki i może odpowiadać przynajmniej po części za korzystne wyniki w badaniach klinicznych. Zarówno w badaniu DART, jak i w badaniu GISSI-P krzywe przeżycia w grupach chorych zaczynały różnić się znamiennie ok. 60. dnia stosowania terapii PUFA omega-3 [17].
Dwa badania, Sacksa i wsp. z 1995 r. i von Schacky’ego i wsp. z 1999 r., w których oceniano wpływ suplementacji PUFA omega-3 na miażdżycę naczyń wieńcowych na podstawie wyników ilościowej koronorografii, nie wykazały jednak korzyści z takiej terapii [18, 19].
Marzenia kardiologów, zwłaszcza inwazyjnych, o zmniejszeniu częstości występowania zjawiska restenozy skutkowały również próbami zastosowania kwasów omega-3 w tym celu.
Dwie metaanalizy przeprowadzone przez O’Connora i wsp. [20] w 1992 r. i Gapinskiego i wsp. [21] w 1993 r. wykazały korzystny wpływ stosowania PUFA omega-3 na częstość występowania restenozy po zabiegu angioplastyki wieńcowej. W pierwszej pracy u chorych, u których zastosowano suplementację PUFA omega-3, ryzyko względne wystąpienia restenozy w porównaniu z grupą kontrolną wynosiło 0,71 (95 CI 0,54–0,94).
Metaanaliza Gapinskiego i wsp. wykazała korzystną zależność przy zastosowaniu PUFA omega-3 dopiero przy dawkach powyżej 4 g/dzień.
W badaniu z randomizacją CART (Coronary Angioplasty Restenosis Trial) badacze norwescy ocenili wpływ PUFA omega-3 na częstość występowania restenozy w grupie 388 chorych [22]. Badanie zakończono w 1999 r. W grupie badanej na 2 tygodnie przed zabiegiem planowej angioplastyki i następnie przez kolejne 6 miesięcy podawano estry etylowe kwasów omega-3 w dawce 5,1 g/dobę, w grupie kontrolnej olej kukurydziany.
W 6. miesiącu po angioplastyce wykonywano kontrolną koronorografię. Suplementacja PUFA omega-3 nie spowodowała zmniejszenia częstości występowania restenozy w porównaniu z grupą kontrolną. Restenoza wystąpiła u 108 na 266 (40,6%) chorych leczonych PUFA omega-3 i u 93 na 263 (35,4%) chorych z grupy kontrol-nej (p = 0,21).
Zbadano wpływ suplementacji PUFA omega-3 (4 g/dzień) u 610 chorych po operacji żylnych pomostów wieńcowych. Stwierdzono mniejszą częstość zamykania by-passów, 27% w grupie badanej i 33% w grupie kontrolnej, względne ryzyko 0,77 (95% CI 0,60–0,99, p = 0,034). Patofizjologia zamknięcia by-passów żylnych jest różna od zwężenia naczynia wieńcowego. Można przypuszczać, że również działanie przeciwkrzepliwe PUFA omega-3 miało wpływ na uzyskany wynik. Problemu tego nie badano w powyższej pracy. Nie obserwowano różnic w częstości występowania powikłań krwotocznych między grupą badaną a kontrolną [23].

Obniżanie ciśnienia tętniczego
PUFA omega-3 obniżają ciśnienie tętnicze. Metaanaliza 31 badań wykazała, że średni spadek ciśnienia krwi przy średniej dawce 4,8 g/dzień PUFA omega-3 wynosi 3,0/1,5 mm Hg. Pełen efekt hipotensyjny uzyskuje się po 3–4 tygodniach. Efekt zależny jest od dawki i różny dla DHA i EPA. Za działanie hipotensyjne PUFA omega-3 odpowiada głównie DHA (dla 1 γ DHA spadek wynosi 1,5/0,8 mm Hg, dla 1 γ EPA 0,9/0,5 mm Hg). Wykazano, że w teście acetylocholinowym tylko zastosowanie DHA powoduje rozszerzenie naczyń. Ogólnie uważa się, że za działanie hipotensyjne PUFA omega-3 odpowiadają korzystne zmiany w lipidach błon komórkowych w miejscach receptorowych hormonów wazoaktywnych (np. słabsza odpowiedź na norepinefrynę), wpływ DHA na zwiększone uwalnianie metabolitów COX działających wazodylatacyjnie oraz na uwalnianie adenozyny i ATP z komórek śródbłonka, które bezpośrednio wzmagają rozkurcz naczyń [24–26].

Wpływ na gospodarkę lipidową
Dobrze udokumentowany w licznych badaniach jest wpływ PUFA omega-3 na obniżenie stężenia trójglicerydów w surowicy. Spożywanie 3–4 γ dziennie PUFA omega-3 zawartego w pokarmie pochodzącym z ryb powoduje obniżenie stężenia trójglicerydów o 25–30%, niestety podwyższa stężenie cholesterolu LDL o 5–10% przy niewielkim wzroście cholesterolu HDL o 1–3%. Wpływ na redukcję stężenia trójglicerydów w surowicy wykazują oba rodzaje PUFA omega-3, tj. EPA i DHA [27–29].
W leczeniu hiperlipidemii wskazania do podania PUFA omega-3 określają standardy.
W hiperlipidemii mieszanej po wstępnej terapii statyną można do niej dodać fibrat lub kwas nikotynowy, jako lek trzeciego rzutu można zastosować estry kwasów tłuszczowych omega-3.
W zespole chylomikronemii zaleca się połączenie fibratu z estrami kwasów omega-3 (w ilości 2–4 g/dzień).
W hipertrójglicerydemi, gdy stężenie trójglicerydów jest ł 5,6 mmol/l (ł 500 mg/dl), zaleca się rozpoczęcie terapii od fibratów lub kwasu omega-3 w celu prewencji ostrego zapalenia trzustki oraz w drugim rzędzie w celu redukcji ryzyka wieńcowego.
Leczenie hipertrójglicerydemii znacznego stopnia wymaga podawania efektywnej dawki 3–5 γ dziennie w postaci kapsułek i to pod systematyczną kontrolą lekarską. Tak duża dawka może powodować samoistne krwawienia, które są wskazaniem do natychmiastowego przerwania terapii.
Po opublikowaniu badań DART i GISSI-Prevenzione wiemy jednak, że stosunkowo mała dawka PUFA omega-3 (700–1000 mg/dzień) może znamiennie wpływać na ryzyko CHD.
W jakim stopniu wpływ na lipidy może odpowiadać za efekt kardioprotekcyjny? Hariss przeprowadził analizę badań z PUFA omega-3, w których podawano dawki poniżej 2 g/dzień. W każdym z tych badań obniżono stężenie trójglicerydów (nie zawsze znamiennie w stosunku do grupy placebo). Ważnym spostrzeżeniem tych badań jest uświadomienie wpływu PUFA omega-3 na redukcję poposiłkowego stężenia trójglicerydów. Efekt ten zależny jest bardziej od przewlekłego ich spożywania niż od jednorazowych wysokich dawek [30, 31].
Zgodnie z zaleceniami standardów w szczególnych przypadkach, zwłaszcza gdy są przeciwwskazania do fibratów bądź kwasu nikotynowego, można do statyny dodać PUFA omega-3.
W bardzo dużym japońskim badaniu JELIS (Japan EPA Lipid Intervention) w grupie prewencji pierwotnej (4204 mężczyzn i 10 796 kobiet) i w grupie prewencji wtórnej (1656 mężczyzn i 1989 kobiet) zbadano wpływ podania PUFA omega-3 w dawce 1800 mg/dzień (900 mg czystego estru etylowego EPA) oraz statyny (prawastatyna 10 mg lub simwastatyna 5 mg dziennie). Obserwacja trwała maksymalnie 5 lat (średnio 4,5 roku). Wśród chorych, którzy oprócz statyny otrzymywali PUFA omega-3, odnotowano istotną redukcję częstości nagłych zgonów sercowych, ostrych zespołów wieńcowych lub zabiegów rewaskularyzacji w porównaniu z chorymi otrzymującymi oprócz statyny placebo [32].
W niedawno zakończonym badaniu COMBOS (the COMBination of Prescription Omega-3 with Simvastation Study), w którym uczestniczyło 254 chorych z hipertrójglicerydemią (trójglicerydy ł 200 g/dl i ł 500 mg/dl) i stężeniem cholesterolu LDL ł 10% wartości rekomendowanej przez NCEP ATP III, w zależności od ryzyka sercowo-naczyniowego zastosowano w leczeniu simwastatynę (40 mg/dzień) i PUFA omega-3 w dawce 4 g/dzień (kapsułka zawierała 465 mg EPA i 375 mg DHA). W grupie leczonej zarówno statyną, jak i PUFA omega-3 uzyskano statystycznie istotnie większą redukcję cholesterolu nie-HDL (9,0 vs 2,2%) i trójglicerydów (29,5 vs 6,3%) oraz zwiększenie stężenia cholesterolu HDL (3,4 vs 1,2%) [33].
Jako pierwsi Mackness i wsp. zbadali wpływ preparatu zawierającego PUFA omega-3 na stężenia lipidów u chorych z mieszaną hiperlipidemią. Stwierdzono znamienny wpływ preparatu na stężenie trójglicerydów: 3,99 (2,94–9,47) mmol/l i po 14 tygodniach leczenia 2,87 (1,2–8,93) mmol/l, oraz analogicznie cholesterolu VLDL: 1,47 (0,77–3,63) i 1,12 (0,21–3,67) mmol/l [34].

Działanie antyarytmiczne
Chyba największy, „spektakularny” sukces PUFA omega-3 odnoszą w zapobieganiu nagłej śmierci sercowej wywołanej arytmią. Występowanie arytmii jest przypisane ostrej i przewlekłej fazie CHD.
Szereg badań eksperymentalnych z zakresu elektrofizjologii na zwierzętach wskazuje, że PUFA omega-3 nie dopuszczają do przeładowania kardiomiocytów jonami wapnia poprzez kontrolę uwalniania jonów wapnia z retikulum endoplazmatycznego.
Nie pełnią funkcji blokerów kanałów wapniowych, ale raczej modulatorów kontrolujących przepływ wapnia w kanałach typu L w mechanizmie pobudzania aktywności ATP-azy sercowej Ca2+/Mg2+. Skutkuje to stabilizacją elektryczną kardiomiocytów poprzez zwiększenie bodźca elektrycznego potrzebnego do wywołania potencjału czynnościowego o ok. 50% i wydłużeniem okresu refrakcji względnej o ok. 150%. Badaczy nurtuje również pytanie, który z PUFA omega-3 ma większe działanie antyarytmiczne. W badaniach eksperymentalnych stwierdzono, że DHA jest bardziej efektywny [35–39].
W 2008 r. w Stanach Zjednoczonych w grupie 5201 mężczyzn i kobiet ł 65. roku życia zbadano wpływ spożywania posiłków zawierających ryby na zmienność rytmu serca. Częste spożywanie ryb przynajmniej przez rok korzystnie modyfikowało aktywność układu autonomicznego na korzyść przewagi przywspółczulnego, odpowiedź baroreceptorów i funkcję węzła zatokowego [40].
W badaniach na psach, u których eksperymentalnie powodowano niedokrwienie mięśnia sercowego i które poddawano próbie wysiłkowej, podanie PUFA omega-3 przed doświadczeniem zmniejszało częstość występowania częstoskurczów komorowych i migotania komór o 75% [41].
Schrepf i wsp. powtórzyli to doświadczenie. W badaniu klinicznym przeprowadzonym w grupie 10 chorych u 9 osób z CHD, którym wszczepiono kardiowerter-defibrylator (ICD) z powodu groźnych zaburzeń rytmu serca, w badaniu elektrofizjologicznym przed wszczepieniem indukowano częstoskurcz komorowy. Jedynymi lekami antyarytmicznymi stosowanymi u tych chorych były beta-blokery. Po 3 miesiącach od wszczepienia ICD powtórzono badanie elektrofizjologiczne z próbą indukcji częstoskurczu komorowego. Badanie poprzedzono wlewem 8–9 γ PUFA omega-3. U 5 na 7 badanych nie wyindukowano częstoskurczu komorowego. Oczywiście jest to mała próba bez randomizacji, wymagająca potwierdzenia, co zresztą podkreślają sami autorzy [42].
Korzyść z suplementacji PUFA omega-3 wykazano u chorych po operacji pomostowania aortalno-wieńcowego: znamiennie rzadziej występowało migotanie przedsionków w okresie okołooperacyjnym – o 54,4%, chorzy po zabiegach byli również krócej hospitalizowani [43].
Osoby z ICD brały udział w następnych dwóch próbach klinicznych, które nie potwierdzają jednak korzystnego wpływu PUFA omega-3 na występowanie arytmii. Pierwsze badanie, które opublikowano w 2005 r., wykonano w 6 ośrodkach amerykańskich w grupie 200 chorych z ICD. Chorobę wieńcową rozpoznano u 77 osób w grupie badanej i 71 w grupie kontrolnej i analogicznie zawał serca u 55 i 56 chorych. Częstość nawrotów epizodów częstoskurczu komorowego lub/i migotania przedsionków była większa u osób otrzymujących PUFA [44].
Również w dość szeroko znanym badaniu SOFA (Study on Omega-3 Fatty Acids and Vertricular Arrhythmia) opublikowanym w 2006 r., również u chorych z ICD (w grupie badanej i kontrolnej po 273 osoby, 332 chorych po przebytym zawale serca, obserwowanych średnio przez 273 dni) nie wykazano korzystnego wpływu podawania PUFA omega-3 (1,8 g/dobę 72% PUFA omega-3) na występowanie arytmii [45].
Nieco lepsze wyniki uzyskano przy zastosowaniu PUFA omega-3 u 400 chorych z ICD w badaniu Leafa i wsp. Wprawdzie podanie PUFA omega-3 nie powodowało znamiennego statystycznie wydłużenia czasu do pierwszego wyładowania ICD i nie zmniejszyło śmiertelności ogólnej (pierwszorzędowe punkty w badaniu), ale obniżono częstość groźnych komorowych arytmii o 38% w porównaniu z grupą kontrolną, co było znamienne statystycznie (p = 0,034).
Choroba niedokrwienna serca była przyczyną choroby u 76% osób w grupie badanej i 81% w grupie kontrolnej. W porównaniu z grupą chorych o innej etiologii chorzy z CHD i groźnymi zaburzeniami rytmu serca odnieśli większą korzyść z suplementacji PUFA omega-3. Chorzy z zaawansowaną niewydolnością serca (III i IV klasa wg NYHA) stanowili tylko 14% wszystkich włączonych do badania [46].
W niedawno opublikowanej pracy autorów niemieckich oceniono wpływ PUFA omega-3 na występowanie arytmii komorowych u 102 chorych z niewydolnością serca w II lub III klasie wydolności krążenia wg NYHA, z wszczepionym ICD. W badaniu tym poddano analizie zawartość i skład PUFA omega-3 w krwinkach czerwonych za pomocą chromatografii gazowej. Autorzy stwierdzili, że niewydolność serca zmienia metabolizm kwasów tłuszczowych i to może tłumaczyć nie zawsze korzystne działanie antyarytmiczne PUFA omega-3. Dodatkowo wykazali, że im wyższa była zawartość tzw. indeksu omega-3 (stosunek: EPA + DHA / wszystkie kwasy tłuszczowe) tym częściej występowały komorowe zaburzenia rytmu serca [47].
Największym i najczęściej cytowanym badaniem oceniającym rolę PUFA omega-3 jest włoska próba GISSI-P [48]. Do badania włączono 11 324 chorych Ł 3 miesięcy od zawału serca, których podzielono na 4 grupy: grupa 1 otrzymywała placebo, grupa 2 – preparat PUFA omega-3 (850 mg, EPA i DHA w stosunku 1: 2), grupa 3 otrzymywała ten sam preparat oraz witaminę E (300 mg) i grupa 4 – witaminę E. Obserwacja trwała 3,5 roku. Estry kwasów omega-3 spowodowały zmniejszenie założonego pierwszorzędowego punktu końcowego (zgon z jakiejkolwiek przyczyny, zawał serca i udar mózgu) o 15% (p = 0,023), w tym o 20% redukcję śmiertelności całkowitej w 3. miesiącu od suplementacji estrami kwasów omega-3, o 45% redukcję nagłych zgonów w 42. tygodniu od początku badania i o 30% zgonów sercowo-naczyniowych w 8. miesiącu badania.
Innym, obecnie bardzo często komentowanym badaniem jest GISSI-HF [49]. W badaniu tym u chorych z niewydolnością serca (6975 osób w klasie II–IV wg NYHA) leczonych zgodnie z obowiązującymi standardami (93% inhibitory ACE, antagoniści receptora dla angiotensyny, 65% beta-blokery, 39–40% spironolakton, 89–90% diuretyki, 28–29% digoksyna, 48% kwas acetylosalicylowy, 35% nitraty, 10% blokery kanału wapniowego, 20% amiodaron, 22–23% statyny) zastosowano estry kwasów omega-3, rosuwastatynę bądź placebo. Celem była ocena w punkcie pierwszorzędowym wpływu takiej terapii na śmiertelność całkowitą i śmiertelność całkowitą lub hospitalizacje z jakiejkolwiek przyczyny. Do wtórnych punktów końcowych należały śmiertelność sercowo-naczyniowa, śmiertelność sercowo-naczyniowa lub hospitalizacje z powodu niewydolności serca, nagły zgon sercowy, hospitalizacje z jakiejkolwiek przyczyny, z przyczyn sercowo-naczyniowych lub z powodu zastoinowej niewydolności serca, zawału serca i udaru.
Długotrwałe podawanie estrów kwasów omega-3 w dawce 1 g/dzień zmniejszyło w porównaniu z grupą placebo ryzyko zgonu o 9% i hospitalizacji z przyczyn sercowo-naczyniowych o 8%. W badaniu obserwowano korzystny trend: 12-procentowe zmniejszenie ryzyka zgonów z powodów arytmogennych i 28-procentowe zmniejszenie częstości hospitalizacji z powodu komorowych zaburzeń rytmu serca (brak istotności statystycznej). W grupie osób otrzymujących rosuwastatynę nie obserwowano protekcyjnego działania statyny u chorych z niewydolnością serca.

Podsumowanie
Na całym świecie obserwujemy gwałtowny wzrost zainteresowania stosowaniem kwasów tłuszczowych omega-3 zarówno w prewencji pierwotnej, jak i wtórnej chorób układu krążenia. Na pewno przyczyniły się do tego liczne badania kliniczne i epidemiologiczne.
Nie wszystkie z nich, jak przedstawiono powyżej, potwierdzają tezę o pozytywnym wpływie PUFA omega-3 na serce i naczynia.
W opublikowanej w 2006 r. pracy Hooper i wsp. [50] opisali wyniki metaanalizy 48 badań z randomizacją (36 913 uczestników) i 41 kohortowych opublikowanych do 2002 r., w których stosowano suplementację PUFA omega-3 zarówno w prewencji pierwotnej, jak i wtórnej. Autorzy postawili sobie za zadanie odpowiedź na pytanie, czy suplementacja PUFA omega-3 zmniejsza śmiertelność całkowitą, częstość epizodów sercowo-naczyniowych i ryzyko nowotworów.
Dawka PUFA omega-3 była bardzo różna i wynosiła 0,4–7,0 g/dzień. Czas obserwacji wynosił 6–11 miesięcy w 23 badaniach, 12–23 miesiące w 16 badaniach, 24–47 miesięcy w 8 badaniach i ł 48 miesięcy w jednym badaniu.
Wpływ PUFA omega-3 na śmiertelność całkowitą był różny w różnych badaniach – średnio dla wszystkich badań ryzyko względne wynosiło 0,87 (95% CI 0,73–1,03). Ryzyko względne złożonego punktu końcowego – śmiertelność całkowita plus epizody sercowo-naczyniowe – wynosiło 0,95 (0,82–1,12). Ani badania z randomizacją, ani kohortowe nie wykazały podwyższonego ryzyka nowotworów. Ryzyko względne wynosiło w badaniach z randomizacją 1,07 (0,88–1,30), a w kohortowych 1,02 (0,87–1,19).
Autorzy powyższej metaanalizy wyciągnęli z niej jeden wniosek: PUFA omega-3 nie wywierają ewidentnego korzystnego wpływu na śmiertelność całkowitą, złożony punkt końcowy – śmiertelność całkowitą plus epizody sercowo-naczyniowe i występowanie nowotworów. W dyskusji autorzy piszą, że uzyskane wyniki mogą wskazywać na mniejsze niż wcześniej myślano dobroczynne działanie PUFA omega-3 na układ krążenia i być może efekt ten jest zarezerwowany tylko dla wybranych grup chorych, takich jak osoby po zawale albo z niewydolnością serca [51].
Mimo że jednym z najważniejszych mechanizmów, podkreślanym przez wielu autorów, jest ich działanie antyarytmiczne, to najprawdopodobniej nie dotyczy ono wszystkich chorych. Prawdopodobnie PUFA omega-3 zapobiegają groźnym zaburzeniom rytmu tylko w niedokrwionym mięśniu sercowym poprzez modelujący wpływ na spontaniczną depolaryzację. Jeżeli zaburzenia rytmu mają swój patomechanizm w fali reentry, PUFA omega-3 nie mają wpływu lub nawet mogą działać proarytmicznie. Ten ważny problem wymaga dalszego potwierdzenia w badaniach klinicznych w bardziej wyselekcjonowanych grupach chorych pod względem patofizjologii zaburzeń rytmu.
W aptekach jest wiele preparatów suplementów diety, bardzo różnych pod względem ilości i proporcji PUFA omega-3. Mało kto bowiem zdaje sobie sprawę, że istotą działania biologicznego preparatów z olejów rybnych jest odpowiednie stężenie EPA i DHA oraz ich wzajemne proporcje, co podkreślono w wielu miejscach przedstawionej pracy. Ponadto wpływ na farmakokinetykę ma występowanie PUFA omega-3 w postaci estrów, m.in. w tej postaci wolniej wchłaniają się one z przewodu pokarmowego i utrzymują wysokie stężenie w osoczu przez całą dobę. PUFA omega-3 z pokarmu mają znacznie krótszy okres półtrwania w osoczu [52].
Do zrozumienia efektów działania PUFA omega-3 potrzebne są dalsze badania z randomizacją w bardziej wyselekcjonowanych grupach chorych, ze standaryzowaną dawką suplementów i o dłuższym okresie obserwacji.
Food and Drug Administration (FDA) zaleca ograniczenie spożycia ryb i owoców morza do 2 razy w tygodniu w populacjach najbardziej wrażliwych na zawarte w nich zanieczyszczenia (dzieci i kobiety w ciąży). Wskazuje jednocześnie, że u kobiet po menopauzie oraz mężczyzn w średnim i starszym wieku ewentualne ryzyko związane ze spożyciem ryb jest znacznie mniejsze niż płynące z niego korzyści.
Według amerykańskich wytycznych dotyczących prewencji wtórnej CHD stosowanie suplementacji PUFA omega-3 w dawce 1 g/dobę należy rozważyć u wszystkich osób, bez względu na obecność zaburzeń lipidowych. Zalecenie to przyjęło również Polskie Forum Profilaktyki Chorób Układu Krążenia w wytycznych dotyczących diety. „Zawarte w rybach kwasy tłuszczowe wielonienasycone n-3, takie jak kwas eikozapentaenowy – EPA i dekozaheksaenowy – DHA zmniejszają stężenie trójglicerydów, ciśnienie tętnicze, częstość rytmu serca i wywierają korzystny efekt hemostatyczny. Spożywanie ryb 1–3 razy w miesiącu zmniejsza ryzyko zgonu z powodu CHD w 11%, a udaru mózgu o 13%, przy czym większe spożycie wiąże się z jeszcze większą redukcją ryzyka, dlatego zaleca się ich spożywanie co najmniej 2 razy w tygodniu. W prewencji wtórnej zaleca się zastosowanie kwasów tłuszczowych n-3 (EPA/DHA) w postaci ryb lub kapsułek w dawce 1 g/d w celu zmniejszenia ryzyka lub w większych dawkach przy współistniejącej hipertriglicerydemii”.
Stosowanie PUFA omega-3 w takiej samej dawce jest rekomendowane również w wytycznych Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego, jednak tylko w grupie chorych po zawale serca z uniesieniem odcinka ST [53–58].

Piśmiennictwo
1. Burr ML, Feihly AM, Gilbert JF i wsp. Effects of changes in fat, fish, and fibre intakes on death and myocardial reinfarction: diet and reinfarction trial (DART). Lancet 1989; 2: 757-761.
2. He K, Song Y, Daviglus ML i wsp. Accumulated evidence on fish consumption and coronary heart disease mortality: a meta-analysis of cohort studies. Circulation 2004; 109: 2705-2711.
3. Albert CM, Hennekens CH, O’Donnell CJ i wsp. Fish consumption and risk of sudden cardiac death. JAMA 1998; 279: 23-28.
4. Burr ML, Ashfield-Watt PA, Dunstan FD i wsp. Lack of benefit of dietary advice to men with angina: results of controlled trial. Eur J Clin Nutr 2003; 57: 193-200.
5. Nilsen DW, Albreksten G, Landmark K i wsp. Effects of a high-dose concentrate of n-3 fatty acids or corn oil introduced early after an acute myocardial infarction on serum triacylglycerol and HDL cholesterol. Am J Clin Nutr 2001; 74: 50-56.
6. Malasanos T, Stacpoole PW. Biological effects of omega-3 fatty acids in diabetes mellitus. Diabetes Care 1991; 14: 116-179.
7. De Caterina R, Endres S, Kristensen SD, Schmidt EB. n-3 fatty acids and renal diseases. Am J Kidney Dis 1994; 24: 397-410.
8. Knapp HR. Omega-3 fatty acids in respiratory diseases: a review. J Am Coll Nutr 1995; 14: 18-23.
9. Galli C, Butrum R. Dietary omega-3 fatty acids and cancer: an overview. World Rev Nutr Diet 1991; 66: 446-461.
10. De Caterina R, Basta G. n-3 fatty acids and the inflammatory response – biological bacground. Eur Heart J 2001; 3 (Suppl. D): D42-D49.
11. Bang HU, Dyerberg J, Sinclair HM. The composition of the Eskimo food in north western Greenland. Am J Clin Nutr 1980; 33: 2657-2661.
12. Mori TA, Beilin LJ, Burke V i wsp. Interactions between dietary fat, fish and fish oils and their effects on platelet function in men at risk of cardiovascular disease. Thromb Vasc Biol 1997; 17: 279-286.
13. Kristensen SD, Iversen AM, Schmidt EB. Omega-3 polyunsaturated fatty acids and coronary thrombosis. Lipids 2001; 36: S79-S82.
14. Lee KW, Blann AD, Lip GY. Effects of omega-3 polyunsaturated fatty acids on plasma indices of thrombogenesis and inflamation in patients post-myocardial infarction. Thromb Res 2006; 118: 305-312.
15. Goodfellow J, Bellamy MF, Ramsey MW i wsp. Dietary supplementation with marine omega-3 fatty acids improve systemic large artery endothelial function in subjects with hypercholesterolemia. J Am Coll Cardiol 2000; 35: 265-270.
16. Mori TA, Watts GF, Burke V i wsp. Differential effects of eicosapentaenoic acid and decosahexaenoic acid on vascular reactivity of the forearm microcirculation in hyperlipidemic, overweigh men. Circulation 2000; 102: 1264-1269.
17. Thies F, Garry JM, Yagoob P i wsp. Association of n-3 polyunsaturated fatty acids with stability of atherosclerotic plagues: a randomized controlled trial. Lancet 2003; 361: 477-485.
18. Sacks FM, Stone PH, Gibson CM i wsp. Controlled trial of fish oil for regression of human coronary atherosclerosis. J Am Coll Cardiol 1995; 25: 1492-1498.
19. von Schacky C, Angerer P, Kothny W i wsp. The effect of dietary omega-3 fatty acids on coronary atherosclerosis. A randomized duble-blind, placebo controlled trial. Ann Intern Med 1999; 130: 554-562.
20. O’Connor GT, Malenka DJ, Olmsted EM i wsp. A meta-analysis of randomized trials of fish oil in prevention of restenosis following coronary angioplasty. Am J Prev Med 1992; 8: 186-192.
21. Gapinski JP, VanRuiswyk JV, Heudebert GR, Schectman GS. Preventing restenosis with fish oils following coronary angioplasty. A meta-analysis. Arch Intern Med 1993; 153: 1595-1601.
22. Johansen O, Brekke M, Seljeflot I i wsp. N-3 fatty acids do not prevent restenosis after coronary angioplasty: results from the CART study. Coronary Angioplasty Restenosis Trial. J Am Coll Cardiol 1999; 33: 1619-1626.
23. Eritsland J, Arnesen H, Gr? nseth K i wsp. Effect of dietary supplementation with n-3 fatty acids on coronary artery bypass graft patency. Am J Cardiol 1996; 77: 31-36.
24. Bhatnagar D, Durrington PN. Omega-3 fatty acids: their role in the prevention and treatment of atherosclerosis related risk factors and complications. Int J Clin Pract 2003; 57: 305-314.
25. Mori TA, Woodman RJ. The independent effects of eicosapentaenoic acid and decosahexaenoic acid on cardiovascular risk factors in humans. Curr Opin Clin Nutr Metab Care 2006; 9: 95-104.
26. Mori TA. Omega-3 fatty acids and hypertension in humans. Clin Exp Pharmacol Physiol 2006; 33: 842-846.
27. Bronsgeest-Schoute HC, von Gent CM, Luten JB, Ruiter A. The effect of various intakes of omega-3 fatty acids on the blood lipid composition in healthy human subjects. Am J Clin Nutr 1981; 34: 1752-1757.
28. Fehily AM, Burr ML, Phillips KM, Deadman NM. The effect of fatty fish on plasma lipid and lipoprotein concentrations. Am J Clin Nutr 1983; 38: 349-351.
29. Harris WS. n-3 fatty acids and serum lipoproteins: human studies. Am J Clin Nutr 1997; 65 (5 Suppl.): 1645S-54S.
30. Harris WS. Omega-3 long-chain PUFA and trigliceride lowering minimum effective intakes. Eur Heart J 2001; 3 (Suppl. D): D59-D61.
31. Karpe F, Steiner G, Uffelman K i wsp. Postprandial lipoproteins and progression of coronary atheroslerosis. Atheroslerosis 1994; 106: 83-97.
32. Yokoyama M, Origasa H, for the JELIS investigators. Effects of eicosapentaenoic acid on cardiovascular events in Japanese patients with hypercholesterolemia: rationale, design, and baseline characteristics of the Japan EPA Lipid Intervention Study (JELIS). Am Heart J 2003; 146: 613-620.
33. Davidson MH, Stein EA, Bays HE, i wsp. for the COMBination of prescription omega-3 with simvastation (COMBOS) investigators. Efficacy and tolerability of adding prescription omega-3 fatty acids 4 g/d to simvastatin 40 mg/d in hypertriglyceridemic patients: an 8-week, randomized, double-blind, placebo-controlled study. Clin Ther 2007; 29: 1354-1367
34. Mackness MJ, Bhatnagar D, Durrington PN i wsp. Effect of a view fish oil concentrate on plasma lipids and lipoproteins in patients with hypertriglyceridaemia. Eur J Clin Nutr 1994; 48: 859-865.
35. Kang JX, Leaf A. Effects of long-chain polyunsaturated fatty acids on the contraction of neonatal rat cardiac monocytes. Proc Natl Acad Sci USA 1994; 91: 9886-9890.
36. Li Y, Kang JX, Leaf A. Differential effects of various eicosanoids on the production or prevention of arrythmias in cultured neonatal rat cardiac myocytes. Prostaglandis 1997; 54: 511-530.
37. Xiao YF, Kang JX, Morgan JP, Leaf A. Blocking effects polyunsaturated fatty acids on Na+ channels of neonatal rat ventricular myocytes. Proc Natl Acad Sci USA 1995; 92: 11000-11004.
38. Xiao YF, Gomez AM, Morgan JP i wsp. Suppresion of voltage-gated L-type Ca2+ currents by polyunsaturated fatty acids in adult and neonatal rat cardiac myocytes. Proc Natl Acad Sci USA 1997; 94: 4182-4187.
39. Leaf A. The elektrophysiological basis for the antiarrhytmic action of polyunsaturated fatty acids. Eur Heart J 2001; 3 (Suppl. D): D98-D105.
40. Mozaffarian D, Stein PK, Prineas RJ i wsp. Dietary fish and omega-3 fatty acid consumption and heart rate variability in US adults. Circulation 2008; 117: 1130-1137.
41. Billman GE, Kang JX, Leaf A. Prevention of sudden cardiac death by dietary pure omega-3 polyunsaturated fatty acids in dogs. Circulation 1999; 99: 2452-2457.
42. Schrepf R, Limmert T, Claus Weber P i wsp. Immediate effects of n-3 fatty acid infusion on the induction of sustained ventricular tachycardia. Lancet 2004; 363: 1441-1442.
43. Calo` L, Bianconi L, Colivicchi F i wsp. N-3 fatty acids for the prevention of atrial fibrillation after coronary artery bypass surgery. J Am Coll Cardiol 2005; 45: 1723-1728.
44. Raitt MH, Connor WE, Morris C i wsp. Fish oil supplementation and risk of ventricular tachycardia and ventricular fibrillation in patients with implantable defibrillators. JAMA 2005; 93: 884-891.
45. Brouwer IA, Zock PL, Camm AJ i wsp. Effect of fish oil on ventricular tachyarrhythmia and death in patients with implantable cardioverter defibrillators: the Study on Omega-3 Fatty Acids and Ventricular Arrhythmia (SOFA) randomized trial. JAMA 2006; 295: 2613-2619.
46. Leaf A, Albert CM, Josephson M i wsp. Prevention of fatal arrhythmias in high-risk subjects by fish oil n-3 fatty acid intake. Circulation 2005; 112: 2762-2768.
47. Wilhelm M, Tobias R, Asskali F i wsp. Red blood cell omega-3 fatty acids and the risk of ventricular arrhytmias in patients with heart failure. Am Heart J 2008; 155: 971-977.
48. Marchioli R, Barzi F, Bomba E i wsp. Early protection against sudden death by n-3 polyunsaturated fatty acids after myocardial infarction. Time – course analysis of the results of the Gruppo Italiano per lo Studio della Supravvivenza nell’ Infarcto Miocardico (GISSI) – Prevenzione. Circulation 2002; 105: 1897-1903.
49. GISSI-HF investigators: Effect of n-3 polyunsaturated fatty acids in patients with chronic heart failure (the GISSI-HF trial): a randomised; double-blind, placebo-controlled trial. www.thelancet.com (August 31, 2008).
50. Hooper L, Thompson RL, Harrison RA i wsp. Risks and benefits of omega 3 fats for mortality, cardiovascular disease, and cancer: systemic review. BMJ 2006; 332: 752-760.
51. Bucher HC, Hengstler P, Schindler C, Meier G. N-3 polyunsaturated fatty acids in coronary heart disease: a meta-analysis of randomized controlled trial. Am J Med 2002; 112: 298-304.
52. Wagner D, Rupp H, Schule LM, Maisch B. Risk stratification by the ‘EPA+DHA level’ and the ‘EPA/AA ratio’ focus on anti-inflammatory and antiarrhythmogenic effects of long-chain omega-3 fatty acids. Herz 2004; 29: 673-685.
53. Smith SC Jr, Allen J, Blair SN i wsp. AHA/ACC guidelines for secondary prevention for patients with coronary and other atherosclerotic vascular disease: 2006 update: endorsed by the National Heart, Lung, and Blood Institute. Circulation 2006; 113: 2363-2372.
54. Secondary prevention in primary and secondary care for patients following a myocardial infarction NHS. www.nice.org.uk
55. Messerli FH, Mancia G, Conti CR, Pepine CJ. Guidelines on the management of stable angina pectoris: executive summary. The task force on the management of stable angina pectoris of the European Society of Cardiology. Eur Heart J 2006; 27: 1341-1381.
56. Van de Werf F, Bax J, Betriu A i wsp. Management of acute myocardial infarction in patients presenting with ST-segment elevation. The task force on the management of acute myocardial infarction of the European Society of Cardiology. Eur Heart J 2003; 24: 28-66.
57. Fuster V, Rydén LE, Cannom DS i wsp. ACC/AHA/ESC 2006 guidelines for management of patients with ventricular arrhythmias and the prevention of sudden cardiac death – executive summary. Eur Heart J 2006; 27: 2099-2140.
58. Cybulska B, Szostak WB, Podolec P i wsp. Konsensus Rady Redakcyjnej PFP dotyczący dyslipidemii. Forum Profilaktyki 2008; 2: 1-2.
Copyright: © 2009 Termedia Sp. z o. o. This is an Open Access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) License (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/), allowing third parties to copy and redistribute the material in any medium or format and to remix, transform, and build upon the material, provided the original work is properly cited and states its license.
Quick links
© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.