Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Zeszyty specjalne Rada naukowa Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
4/2017

Raport

Sprawozdanie z IX Konferencji Sekcji Dermatologii Estetycznej Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego
Gdynia, 22–24 czerwca 2017 r.

Agnieszka Owczarczyk-Saczonek
Waldemar Placek

Dermatol Rev/Przegl Dermatol 2017, 104, 448
Data publikacji online: 2017/09/15
Plik artykułu:
- Sprawozdanie Gdynia.pdf  [0.08 MB]
Pobierz cytowanie

Metryki PlumX:

W dniach 22–24 czerwca 2017 r. odbyła się IX Konferencja Sekcji Dermatologii Estetycznej Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego (PTD) pod hasłem „Dermatologia estetyczna – nauka czy rzemiosło?”. Komitetowi organizacyjnemu i naukowemu przewodniczył prof. Waldemar Placek, przewodniczący sekcji, oraz prof. Andrzej Kaszuba. Honorowy patronat nad konferencją objął prezydent Gdyni Wojciech Szczurek.
Profesor Placek powitał zaproszonych gości i uczestników. W inauguracyjnym przemówieniu zaznaczył, jak ważne jest odpowiednie przygotowanie merytoryczne do wykonywania zabiegów dermatologii estetycznej, która nie tylko służy poprawie wyglądu i walce z procesami starzenia, lecz także jest integralną częścią procesu terapeutycznego. Dlatego procedury estetyczne mogą być wykonywane tylko przez lekarzy. Wiele ciepłych słów o pracy sekcji i znaczeniu dermatologii estetycznej w naszej specjalizacji przekazała prezes PTD prof. Lidia Rudnicka.
Wykład inauguracyjny o stuleciu Gdyni, bogato ilustrowany archiwalnymi fotografiami, wygłosiła wielbicielka miasta Małgorzata Sokołowska. Następnie dr Marcin Ambroziak przedstawił zagadnienia dotyczące nowych możliwości oraz innowacyjnych technik i urządzeń, którymi dysponuje dzisiejsza dermatologia estetyczna. Wykład został dodatkowo wzbogacony przez autora urywkami filmów fabularnych powiązanymi z tematem upiększania. Następnie dr Ercin Ozunturk zapoznał uczestników z nową technologią Endopeel.
Podczas konferencji odbyły się kursy poświęcone trichoskopii (dr hab. n. med. Elżbieta Kowalska-Olędzka), pilingom (dr n. med. Ewa Chlebus), leczeniu nadpotliwości (prof. dr hab. n. med. Waldemar Placek), flebologii estetycznej (prof. dr hab. n. med. Zbigniew Rybak), technikom odmładzania okolicy oka (dr Krzysztof Widerkiewicz), wykorzystaniu kwasu polimlekowego (dr Krzysztof Widerkiewicz), modelowaniu twarzy (dr Ercin Ozunturk), podstawom wiedzy o laseroterapii (dr Piotr Sznelewski i dr Krzysztof Łukszta).
W czasie konferencji sala wykładowa była cały czas wypełniona uczestnikami, mimo atrakcyjnej lokalizacji – plaża nad Zatoką Gdańską i słynna cukiernia „Mariola”. Przeprowadzono sesje poświęcone podstawowej wiedzy, którą należy posiąść przed podjęciem decyzji o zabiegach, m.in. z anatomii twarzy i ręki, technik znieczulenia. Omówiono problemy dermatologiczne u pacjentów zakwalifikowanych do zabiegów dermatologii estetycznej oraz wykorzystanie tych zabiegów w terapii trądziku zwykłego, różowatego i przebarwień. Wiele emocji wzbudziły sesje dotyczące powikłań po zabiegach oraz aspektom prawnym.

dr n. med. Agnieszka Owczarczyk-Saczonek
prof. dr hab. n. med. Waldemar Placek
Copyright: © 2017 Polish Dermatological Association. This is an Open Access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) License (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/), allowing third parties to copy and redistribute the material in any medium or format and to remix, transform, and build upon the material, provided the original work is properly cited and states its license.