eISSN: 2084-9850
ISSN: 1897-3116
Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Rada naukowa Recenzenci Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
2/2011
vol. 5
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł oryginalny

Stan odżywienia pacjentów z rakiem żołądka przed zabiegiem chirurgicznym

Lucyna Ścisło
,
Elżbieta Walewska
,
Antoni M. Szczepanik
,
Stanisław Kłęk
,
Maria Kózka
,
Antoni Czupryna
,
Jan Kulig

Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne 2011; 2: 70-75
Data publikacji online: 2011/06/01
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Wstęp: Niedożywienie jest częstym następstwem choroby nowotworowej, szczególnie górnego odcinka przewodu pokarmowego, w tym raka żołądka. Wynikiem niedożywienia oraz urazu operacyjnego są zaburzenia ze strony układu odpornościowego i w konsekwencji zwiększenie ryzyka wystąpienia powikłań pooperacyjnych. Dlatego rozpoznanie niedożywienia w celu korekcji zaburzeń w odżywianiu w okresie okołooperacyjnym u niedożywionych pacjentów ma istotny wpływ na zmniejszenie komplikacji w okresie pooperacyjnym.

Cel pracy: Ocena stanu odżywienia chorych z rakiem żołądka zakwalifikowanych do zabiegu operacyjnego.

Materiał i metody : Badaniem objęto 99 chorych z rakiem żołądka przed planowym zabiegiem chirurgicznym. Do oceny stanu odżywienia wykorzystano: test przesiewowy opracowany przez Szczygła na podstawie testu Thorsdottir i wsp., procentową utratę masy ciała w ciągu 3–6 miesięcy, oznaczenie wskaźnika masy ciała (body mass index – BMI), stężenia albumin w surowicy, określenie całkowitej liczby limfocytów, pomiar tłuszczowej i beztłuszczowej masy ciała.

Wyniki : U chorych na raka żołądka stwierdzono procentową utratę masy ciała, zmniejszenie stężenia albumin w surowicy i całkowitej liczby leukocytów oraz niedożywienie na podstawie testu przesiewowego.

Wnioski : U ok. 30% pacjentów zakwalifikowanych do operacji z powodu raka żołądka stwierdzono niedożywienie lekkiego lub umiarkowanego stopnia.

Background : Malnutrition is a frequent consecution of cancerous disease, especially upper digestive cancer, including stomach cancer. The consecutions of malnutrition and a surgical injury are disorder of immune system and consequently the increased risk of occurrence of postoperative complications. Therefore, recognition of malnutrition in patients in order to correct nutrition disorders in the perioperative period in malnourished patients has got significant influence on decreasing complications in the postoperative period.

Aim of the study : The assessment of nutritional status in patients with stomach cancer classified to a surgery.

Material and methods : The study included 99 patients with stomach cancer before the planned surgery. Nutritional status was evaluated with the screening method developed by Szczygieł on the basis of Thorsdottir. This test assesses percentage body mass loss, serum albumin concentration, the total count of peripheral blood lymphocytes, and measurement of fat mass and fat-free body mass.

Results : In patients with stomach cancer occurs percentage loss of body weight, reduction of serum albumin concentration, reduction of the total number of leukocytes and malnutrition on the basis of nutrition interview.

Conclusions : Malnutrition in slight or moderate degree has been recognized in 30% of patients classified to a surgery due to stomach cancer.
słowa kluczowe:

niedożywienie, rak żołądka, ocena stanu odżywienia

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.