eISSN: 2299-0038
ISSN: 1643-8876
Menopause Review/Przegląd Menopauzalny
Current issue Archive Manuscripts accepted About the journal Special Issues Editorial board Abstracting and indexing Subscription Contact Instructions for authors Publication charge Ethical standards and procedures
Editorial System
Submit your Manuscript
SCImago Journal & Country Rank


4/2013
vol. 12
 
Share:
Share:
Review paper

Vitamin D – new trend or real benefis?

Małgorzata Sobstyl
,
Joanna Tkaczuk-Włach
,
Jacek Sobstyl
,
Grzegorz Jakiel

Przegląd Menopauzalny 2013; 17 (4): 363–367
Online publish date: 2013/10/02
Article file
Get citation
 
PlumX metrics:
 

Wstęp

Piśmiennictwo przedmiotu poświęca coraz więcej uwagi witaminie D. Jej niedobór przyczynia się do rozwoju zaburzeń ze strony układu kostnego: krzywicy u dzieci, osteomalacji i osteoporozy u dorosłych. Działanie witaminy D wykracza zdecydowanie poza jej wpływ na szkielet. Dowodzą tego badania niedoboru witaminy D w wielu chorobach ogólnoustrojowych takich jak: cukrzyca typu 1, nowotwory, choroby autoimmunologiczne, choroby sercowo-naczyniowe, zespół metaboliczny. Wskaźnikiem prawidłowego zaopatrzenia organizmu w witaminę D jest stężenie 25-OH-cholekalcyferolu w surowicy. U dorosłego człowieka optymalne stężenie wynosi 30–80 ng/ml (75–200 nmol/l) [1, 2]. Rezultaty 13-letnich prospektywnych badań Uppsala Longitudinal Study of Adult Men wskazują, że ryzyko przedwczesnej śmierci jest mniejsze o połowę u tych, u których stężenie 25(OH)D wynosiło 46–98 nmol/l w porównaniu z osobami ze stężeniem poniżej 40 nmol/l [3].

Biosynteza i podaż

Głównym źródłem witaminy D jest jej endogenna synteza w skórze pod wpływem promieni ultrafioletowych UVB (długość fali 290–315 nm). Promienie UVB przekształcają 7-dehydrocholesterol do prowitaminy D, która ostatecznie w skórze pod wpływem energii cieplnej ciała ulega konwersji do witaminy D3 (cholekalcyferolu). Powszechne stosowanie filtrów ochronnych na skórę może ograniczać naturalną produkcję witaminy D nawet do 90% [4]. Drugim źródłem witaminy D jest pożywienie. Witamina D ze skóry i jelit transportowana jest do wątroby, gdzie ulega hydroksylacji do 25-hydroksycholekalcyferolu [25(OH)D], czyli kalcydiolu. Reakcja katalizowana jest przez CYP27A1, CYP3A4, CYP2R1. Aktywna postać witaminy D powstaje w nerkach, w których 25(OH)D przekształcany jest przy udziale 1-α-hydroksylazy do 1,25(OH)D (kalcytriol). Hydroksylacja kalcydiolu występuje również w skórze, monocytach oraz makrofagach. Działanie aktywnej postaci witaminy D uwarunkowane jest obecnością w wielu tkankach receptorów dla witaminy D (vitamin D receptor – VDR). Utworzony heterodimer z receptorem kwasu 9-cis retinowego (RXR) ma własności czynnika transkrypcyjnego, przez co zapoczątkowuje ekspresję odpowiednich genów. Klacytriol zwiększa wchłanianie wapnia w przewodzie pokarmowym, a działając na kości, powoduje różnicowanie się osteoblastów i wbudowywanie wapnia do macierzy kostnej. Stężenie 1,25(OH)D regulowane jest na zasadzie ujemnego sprzężenia zwrotnego. Nadmiar kalcytriolu hamuje 1-α-hydroksylazę, a pobudza 24-hydroksylazę, która inaktywuje 1,25(OH)D i hamuje uwalnianie parathormonu. Jest to naturalny mechanizm zabezpieczający przed przedawkowaniem lub nadprodukcją endogenną witamin D.

Synteza skórna witaminy D w naszej strefie klimatycznej zachodzi od kwietnia do września. Określa się ją jako efektywną, jeżeli ekspozycji na słońce bez zabezpieczenia filtrami ochronnymi podlega 18% powierzchni ciała (przedramiona, częściowo nogi) w godzinach 10.00–15.00 przez kwadrans [5]. W miesiącach zimowych synteza skórna praktycznie nie ma żadnego znaczenia klinicznego [6]. Wpływ na intensywność syntezy skórnej mają również czynniki osobniczo zmienne: karnacja skóry, wskaźnik masy ciała (body mass index – BMI), ilość tkanki tłuszczowej, wiek pacjentki [7]. Codzienna podaż pokarmów zapewnia dobowe zapotrzebowanie na witaminę D zaledwie w 3–5%. Jest to spowodowane tym, że niewiele pokarmów zawiera odpowiednią dawkę tej witaminy. Najwięcej zawierają jej ryby (węgorz, śledź, dorsz, łosoś, makrela), mleko, masło, żółtko jajka, soja, mleko sojowe [7].

Stosując stężenie 25(OH)D jako biomarker poziomu witaminy D w surowicy, przyjmuje się, że objawy niedoboru witaminy D3 pojawiają się, kiedy stężenie wynosi 25–50 nmol/l, ale są one relatywnie łagodne. Ciężki niedobór witaminy określa się, gdy stężenie jest ma wartość poniżej 25 nmol/l i skutkuje klasycznymi objawami niedoboru witaminy [8]. Niedostateczna podaż witaminy obniża skuteczną absorpcję wapnia z przewodu pokarmowego, powodując krzywicę u dzieci i osteomalację u dorosłych [9]. Dodatkowo niedobór witaminy D stymuluje wzrost wydzielania parathormonu przez przytarczyce, powodując wtórną nadczynność przytarczyc ze wzrostem destrukcyjnej resorpcji kości, pojawieniem się osteoporozy i zwiększeniem ryzyka złamań [10].

Układ sercowo-naczyniowy

Pierwsze doniesienia o związku witaminy D z chorobami sercowo-naczyniowymi były publikowane w latach 80. ubiegłego wieku. Prospektywne badania obejmujące 10-letnią obserwację mężczyzn w badaniu Health Professional Follow-Up Study wskazują, że ryzyko rozwoju pierwszego zawału serca było dwukrotnie większe u osób ze stężeniem 25(OH)D mniejszym niż 37,5 nmol/l w porównaniu z grupą ze stężeniem 75 nmol/l [11]. Stwierdzono również, że ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych było niższe o 16% u mężczyzn przyjmujących 600 IU/dobę witaminy D [12]. Piśmiennictwo przedmiotu donosi o wpływie stężenia 25(OH)D na parametry ciśnienia tętniczego. W badaniach Japończyków mieszkających na Hawajach wykazano, że wartość ciśnienia skurczowego i rozkurczowego była związana z dziennym przyjmowaniem witaminy D3. W badaniu brało udział 613 mężczyzn i 1198 kobiet. Obserwowano trzykrotny wzrost ryzyka rozwoju nadciśnienia tętniczego u osób ze stężeniem 25(OH)D mniejszym niż 37,5 nmol/l w porównaniu z grupą ze stężeniem 75 nmol/l [13]. Podobne wyniki uzyskano w badaniu 6810 pacjentów w Wielkiej Brytanii, gdzie stwierdzono mniejsze ryzyko nadciśnienia tętniczego o 25% u pacjentów, których stężenie 25(OH)D wynosiło 68–231 nmol/l w porównaniu z grupą, w której wyniosło ono poniżej 45 nmol/l [14]. Suplementacja witaminą D może mieć dodatni wpływ na normalizację ciśnienia tętniczego. Dziesięcioletnie badania Women’s Health Study wśród 28 886 kobiet początkowo z prawidłowym ciśnieniem tętniczym wykazały istotnie obniżone ryzyko pojawienia się nadciśnienia tętniczego u kobiet przyjmujących witaminę D w dawce 250 IU w porównaniu z dawką niższą niż 140 IU [15]. Pozytywne działanie witaminy D na układ sercowo-naczyniowy naukowcy przypisują mechanizmom przeciwzapalnym witaminy, hamowaniu wydzielania reniny czy zwiększeniu kurczliwości mięśnia sercowego [16].

Układ nerwowy

Neurony mózgu, w szczególności komórki Purkiniego, neurony kory mózgu i hipokampa wykazują ekspresję dla receptorów witaminy D. Ponadto witamina D zwiększa syntezę neurotransmiterów, głównie dopaminy, co ma znaczenie w chorobie Parkinsona [17]. Przeciwzapalne właściwości witaminy D łączy się z mniejszym ryzykiem zachorowania na stwardnienie rozsiane. Pacjenci przyjmujący 2000 IU witaminy D wykazywali znaczące zmniejszenie stężenia czynnika martwicy nowotworu alfa (tumor necrosis factor alpha – TNF-α) – prozapalnej cytokiny, oraz znaczący wzrost przeciwzapalnej interleukiny 10 (IL-10) [18, 19]. Stwierdzono, że u pacjentów ze stwardnieniem rozsianym stosunek prozapalnych limfocytów Th1 do przeciwzapalnych Th2 spadał wraz ze zwiększeniem stężenia 25(OH)D [19]. Badanie obejmujące 1 187 563 kobiety z dwóch prospektywnych badań (Nurses’ Health Study I i II) wykazały, że ryzyko rozwoju stwardnienia rozsianego było o połowę mniejsze przy suplementacji 400 IU witaminy D w porównaniu z kobietami nieprzyjmującymi witaminy [20, 21]. Wstępne badania sugerują, że wśród osób cierpiących na chorobę Parkinsona przeważają chorzy ze stężeniem 25(OH)D mniejszym niż 75 nmol/l [22]. Większe ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona miały osoby, u których stwierdzono stężenie 25(OH)D mniejsze niż 29 nmol/l w porównaniu z osobami ze stężeniem 50 nmol/l [23]. Ponadto pojawiło się wiele doniesień, że prawdopodobieństwo wystąpienia zaburzeń nastroju czy depresji rośnie, kiedy stężenie 25(OH)D jest mniejsze od 25 nmol/l [3, 34]. Podczas 3-letniej obserwacji pacjentek w badaniu Women’s Health Initiative (WHI) wzrosła częstość objawów depresji, gdy dobowa dawka przyjmowanej witaminy D była niższa od 400 IU [24].

Układ mięśniowy

Korelację między witaminą D a sprawnością fizyczną wykazano w wielu pracach klinicznych. Przykładem może być badanie zdrowych nastolatek, których siła i wytrzymałość mięśni nóg były skorelowane dodatnio ze stężeniem 25(OH)D w surowicy [25]. Takie korzyści nie są ograniczone tylko dla młodego wieku. W grupie mężczyzn i kobiet 65-letnich oraz starszych cieszących się prawidłową siłą mięśniową, co oceniano poprzez możliwość komfortowego, szybkiego marszu, stężenie 25(OH)D przekraczało 90 nmol/l [26]. W badaniach starszych kobiet otrzymujących 800 IU witaminy D przez 12 tygodni stwierdzono 49-procentowy spadek liczby upadków. W innym badaniu przy suplementacji dawką 1000 IU przez rok wykazano 39-procentowy spadek liczby upadków [27]. Przeprowadzono również metaanalizę dotychczasowych publikacji i zanotowano, że dawka witaminy D 400 IU zmniejsza ryzyko upadów przeciętnie o 13% [28]. Naukowcy ten fenomen tłumaczą zwiększoną syntezą adenozynotrójfosforanu (ATP) przy udziale witaminy D na modelu szczurzym [28].

Rak piersi

Publikowanych jest wiele doniesień, że suplementacja witaminą D zmniejsza ryzyko wystąpienia raka piersi oraz progresję choroby. Szesnastoletnia obserwacja kobiet w wieku przedmenopauzalnym w badaniu Nurses’ Health Study przyjmujących 150 IU oraz 500 IU witaminy D wykazała, że u pacjentek stosujących większą dawkę ryzyko zachorowania na raka piersi było mniejsze o 28% [29]. Doniesienia z badania Third National Health and Nutrition Examination Survey (NHANTES III) wskazują, że ryzyko śmierci z powodu raka piersi było większe o 72% w grupie pacjentek ze stężeniem 25(OH)D poniżej 50 nmol/l w porównaniu z kobietami ze stężeniem powyżej 50 nmol/l [30]. Piśmiennictwo przedmiotu podaje, że u kobiet ze stężeniem 25(OH)D powyżej 130 nmol/l ryzyko wystąpienia raka piesi jest mniejsze o 30% w porównaniu z kobietami ze stężeniem mniejszym niż 50 nmol/l. Wykazano ponadto, że ryzyko rozwoju raka piersi spada o 5% na każde zwiększenie stężenia 25(OH)D o 10 nmol/l w surowicy powyżej 50 nmol/l. Przeprowadzono symulację, w której oszacowano, że zwiększenie stężenia 25(OH)D w surowicy kobiet do minimum 100 nmol/l mogłoby zapobiec wystąpieniu 58 000 nowych przypadków raka piersi w USA i Kanadzie bez wystąpienia działań ubocznych [31].

Mięśniaki

Badania naukowe potwierdzają, że niedobory witaminy D są ważnym czynnikiem rozwoju mięśniaków. Kobiety z prawidłowym stężeniem 25(OH)D w surowicy ryzyko rozwoju mięśniaków było o 32% mniejsze niż u kobiet z deficytem 25(OH)D [32].

Bezpieczeństwo i dawka witaminy D

Oceniając bezpieczeństwo dawek witaminy D, posłużono się najmniejszym stężeniem 25(OH)D w surowicy, przy którym pojawiają się pierwsze objawy przedawkowania witaminy D. Badania wskazują, że należą do nich: hiperkalcemia, uszkodzenie nerek, kalcyfikacja naczyń krwionośnych i hiperkalciuria. Występują one w dawce większej niż 40 000 IU witaminy D, co świadczy o dużym zakresie bezpieczeństwa jej stosowania. U zdrowych osób przyjmujących witaminę D w dawce 40 000 IU może pojawić się hiperkalcemia, gdy w surowicy stężenie 25(OH)D wynosi powyżej 750 nmol/l [33]. Wiele badań wykazuje, że prawidłowe stężenie 25(OH)D w surowicy u zdrowych osób bez hiperkalcemii i hiperkalcurii waha się w granicach 25–250 nmol/l. Dodatkowo u osób z niedoczynnością przytarczyc stwierdza się stężenie 25(OH)D nawet do 717 nmol/l bez objawów ubocznych [34, 35]. Oczekuje się, że suplementacja witaminą D w dawce 10 000 IU dziennie może spowodować zwiększenie stężenia 25(OH)D do 100–200 nmol/l [36], jakkolwiek obserwuje się u ok. 1% osób zwiększenie stężenia powyżej 200 nmol/l [36]. Dzienna suplementacja 10 000 IU witaminy D przez 4 miesiące u kobiet z przerzutami raka piersi powodowała zwiększenie stężenia 25(OH)D do 230 nmol/l bez objawów ubocznych [36]. Na podstawie licznych badań naukowych Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization – WHO) przyjęła stanowisko, że dawka 10 000 IU spełnia kryteria najwyższej bezpiecznej dawki. Objawy uboczne takie jak hiperkalcemia i/lub hiperkalcuria oraz zwiększenie stężenia 25(OH)D powyżej 375 nmol/l przy tej dawce nie powinny występować [37].

W Polsce podaje się witaminę D noworodkom w dawce 400 IU/dobę od pierwszych dni życia, niemowlętom karmionym piersią w dawce 400 IU/dobę, niemowlętom karmionym mlekiem modyfikowanym 400 IU/dobę (łącznie z dietą i preparatami farmaceutycznymi). Dzieci od 1. do 18. roku życia powinny otrzymywać dawkę 400 IU z żywności i/lub preparatów farmaceutycznych w okresie od października do marca oraz w miesiącach letnich, jeżeli nie występuje prawidłowa synteza skórna. U dzieci otyłych należy rozważyć zwiększenie dawki do 800–1000 IU/dobę. Dorosłym zaleca się podaż witaminy D z pokarmem i/lub preparatami farmaceutycznymi w łącznej dawce 800–1000 IU/ml od października do marca i miesiącach letnich przy niewystarczającej produkcji skórnej. Według zaleceń Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego (PTG) kobiety ciężarne i karmiące piersią powinny suplementować witaminę D w dawce 800–1000 IU/dobę od II trymestru ciąży, jeżeli nie jest zapewniona prawidłowa podaż z diety i/lub synteza skórna. Przed planowaną ciążą, w jej trakcie i w okresie karmienia piersią optymalnie byłoby oznaczać stężenie 25(OH)D w surowicy i utrzymywać jego wartość powyżej 30 ng/ml. Niedobory witaminy D mierzone stężeniem 25(OH)D poniżej 10 ng/ml wymagają dawek leczniczych uzależnionych od indywidualnych potrzeb. W Polsce zalecana jest dawka lecznicza witaminy D do 7 000 IU/dobę. Podczas terapii wydaje się zasadnym oznaczanie stężenia wapnia, 25(OH)D, fosfatazy alkalicznej w surowicy oraz wydalania wapnia z moczem co 1–3 miesiące [38].

Ciąża

Niedobór witaminy D podczas ciąży może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych zarówno u matek, jak i płodów. Zwiększa się ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego, cukrzycy ciężarnych i wzrasta odsetek cięć cesarskich. Konsekwencją niedoboru witaminy D w czasie ciąży może być wystąpienie u dziecka małej masy urodzeniowej, zahamowanie wewnątrzmacicznego wzrostu płodu i zaburzenie rozwoju szkieletu. U noworodków matek z niedoborem witaminy D rośnie ryzyko hipokalcemii i drgawek. Stwierdzono, że deficyt witaminy D u matek w czasie ciężarnych może spowodować częstsze pojawienie się cukrzycy typu 1 oraz zaburzeń układu odpornościowego u potomstwa w dzieciństwie [39].

Podsumowanie

Niedobory witaminy D są powszechne na całym świecie, w tym również w Polsce.

Suplementacja witaminą D wydaje się zasadna zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych, ze względu na jej udowodniony korzystny wpływ na wiele chorób ogólnoustrojowych.

Piśmiennictwo

1. Holic MF. Vitamin D deficiency. N Engl J Med 2007; 357: 266-81.

2. Bogaczewicz J, Sysa-Jędrzejowska A, Karczmarewicz E, et al. Analysis of the dynamics of vitamin D status in the population of the Lodz region – a preliminary report. Post Dermatol Alergol 2011; XXVIII, 3: 17-4

3. Michaëlsson K, Baron JA, Snellman G, et al. Plasma vitamin D and mortality in older men: a community-based prospective cohort study. Am J Clin Nutr 2010; 92: 841-8.

4. Płudowski P, Karczmarewicz E, Czech-Kowalska I i wsp. Nowe spojrzenie na suplementację witaminą D. Standardy Med 2009; 1: 23-41.

5. Webb AR, Kline L, Holick MF. Influence of season and latitude on the cutaneous synthesis of vitamin D3: exposure to winter sunlight in Boston and Edmonton will not promote vitamin D3 synthesis in human skin. J Clin Endocrinol Metab 1988; 67; 373-8.

6. Kolanko M, Brzezińska-Wcisło L Vitamin D and its receptor – role and activity in the human body. Anomalies of metabolism and structure associated with psoriasis. Post Dermatol Alergol 2011; XXVIII, 3: 212-6.

7. Webb AR. Who, what, where and when-influences on cutaneous vitamin D synthesis. Prog Biophys Mol Biol 2006; 92: 17-25.

8. Wilkins CH, Sheline YI, Roe CM, et al. Vitamin D deficiency is associated with low mood and worse cognitive performance in older adults. Am J Geriatr Psychiatry 2006; 14: 1032-40.

9. Thacher TD, Clarke BI. Vitamin D insufficiency. Mayo Clin Proc 2011; 86: 50-60.

10. Jurutka PW, Bartik L, Whitfield GK, et al. Vitamin D receptor: key roles in bone mineral pathophysiology, molecular mechanism of action, and novel nutritional ligands. J Bone Miner Res 2007; 22 Suppl 2: V2-10.

11. Giovannucci E, Liu Y, Hollis BW, Rimm EB. 25-hydroxyvitamin D and risk of myocardial infarction in men: a prospective study. Arch Intern Med 2008; 168: 1174-80.

12. Sun Q, Shi L, Rimm EB, et al. Vitamin D intake and risk of cardiovascular disease in US men and women. Am J Clin Nutr 2011; 94: 534-42.

13. Forman JP, Giovannucci E, Holmes MD, et al. Plasma 25-hydroxyvitamin D levels and risk of incident hypertension. Hypertension 2007; 49: 1063-9.

14. Hyppönen E, Boucher BJ, Berry DJ, Power C. 25-hydroxyvitamin D, IGF-1, and metabolic syndrome at 45 years of age: a cross-sectional study in the 1958 British Birth Cohort. Diabetes 2008; 57: 298-305.

15. Wang L, Manson JE, Buring JE, et al. Dietary intake of dairy products, calcium, and vitamin D and the risk of hypertension in middle-aged and older women. Hypertension 2008; 51: 1073-9.

16. Li YC Vitamin D regulation of the rennin-angiotensin system. J Cell Biochem 2003; 88: 327-31.

17. Newmark HL, Newmark J. Vitamin D and Parkinson’s disease – a hypothesis. Mov Disord 2007; 22: 461-8.

18. Torre-Amione G, Kapadia S, Lee J, et al. Tumor necrosis factor-alpha and tumor necrosis factor receptors in the failing human heart. Circulation 1996; 93: 704-11.

19. Ohtsuka T, Hamada M, Hiasa G, et al. Effect of beta-blockers on circulating levels of inflammatory and anti-inflammatory cytokines in patients with dilated cardiomyopathy. J Am Coll Cardiol 2001; 37: 412-7.

20. Dietrich T, Nunn M, Dawson-Hughes B, Bischoff-Ferrari HA. Association between serum concentrations of 25-hydroxyvitamin D and gingival inflammation. Am J Clin Nutr 2005; 82: 575-80.

21. Munger KL, Zhang SM, O'Reilly E, et al. Vitamin D intake and incidence of multiple sclerosis. Neurology 2004; 62: 60-5.

22. Evatt ML, DeLong MR, Kumari M, et al. High prevalence of hypovitaminosis D status in patients with early Parkinson disease. Arch Neurol 2011; 68: 314-9.

23. Knekt P, Kilkkinen A, Rissanen H, et al. Serum vitamin D and the risk of Parkinson disease. Arch Neurol 2010; 67: 808-11.

24. Bertone-Johnson ER, Powers SI, Spangler L, et al. Vitamin D intake from foods and supplements and depressive symptoms in a diverse population of older women. Am J Clin Nutr 2011; 94: 1104-12.

25. Ward KA, Das G, Berry JL, et al. Vitamin D status and muscle function in post-menarchal adolescent girls. J Clin Endocrinol Metab 2009; 94: 559-63.

26. Nagpal S, Na S, Rathnachalam R. Noncalcemic actions of vitamin D receptor ligands. Endocr Rev 2005; 26: 662-87.

27. Bischoff HA, Stähelin HB, Dick W, et al. Effects of vitamin D and calcium supplementation on falls: a randomized controlled trial. J Bone Miner Res 2003; 18: 343-51.

28. Bischoff-Ferrari HA, Dawson-Hughes B, Willett WC, et al. Effect of Vitamin D on falls: a meta-analysis. JAMA 2004; 291: 1999-2006.

29. Shin MH, Holmes MD, Hankinson SE, et al. Intake of dairy products, calcium, and vitamin d and risk of breast cancer. J Natl Cancer Inst 2002; 94: 1301-11.

30. Freedman DM, Looker AC, Chang SC, Graubard BI. Prospective study of serum vitamin D and cancer mortality in the United States. J Natl Cancer Inst 2007; 99: 1594-602.

31. Khazai N, Judd SE, Tangpricha V. Calcium and vitamin D: skeleton and extraskeleton health. Curr Rheumatol Rep 2008; 10: 110-7.

32. Paffoni A, Somigliana E, Vigano’ P, et al. Vitamin d status in women with uterine leiomyomas. J Clin Endocrinol Metab 2013; 98: 1374-8.

33. Hathcock JN, Shao A, Vieth R, Heaney R. Risk assessment for vitamin D. Am J Clin Nutr 2007; 85: 6-18.

34. Jones G. Pharmacokinetics of vitamin D toxicity. Am J Clin Nutr 2008; 88: 582S-6.

35. Hollis BW. Circulating 25-hydroxyvitamin D levels indicative of vitamin D sufficiency: implications for establishing a new effective dietary intake recommendation for vitamin D. J Nutr 2005; 135: 317-22.

36. Cranney A, Weiler HA, O’Donnell S, Puil L. Summary of evidence-based review on vitamin D efficacy and safety in relation to bone health. Am J Clin Nutr 2008; 88: 513S-9.

37. FAO/WHO. A model for establishing upper levels of intake for nutrients and related substances. Report of a joint FAO/WHO technical workshop on nutrient risk assessment. Word Health Organization, Geneva 2005.

38. Polskie zalecenia dotyczące profilaktyki niedoborów witaminy D – 2009. Stanowisko Zespołu Ekspertów. Ginekol Pol 2010; 81: 149-53.

39. Barrett H, McElduff A. Vitamin D and pregnancy: An old problem revisited. Best Pract Res Clin Endocrinol Metab 2010; 24: 527-39.
Copyright: © 2013 Termedia Sp. z o. o. This is an Open Access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) License (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/), allowing third parties to copy and redistribute the material in any medium or format and to remix, transform, and build upon the material, provided the original work is properly cited and states its license.
Quick links
© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.