eISSN: 1897-4317
ISSN: 1895-5770
Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Rada naukowa Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
NOWOŚĆ
Portal dla gastroenterologów!
www.egastroenterologia.pl
SCImago Journal & Country Rank
6/2012
vol. 7
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł przeglądowy

Wpływ magnezu na zdrowie człowieka

Bartłomiej Bancerz
,
Monika Duś-Żuchowska
,
Wojciech Cichy
,
Henryk Matusiewicz

Prz Gastroenterol 2012; 7 (6): 359–366
Data publikacji online: 2013/01/31
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
Magnez (Mg, łac. magnesium) jest dwuwartościowym pierwiastkiem chemicznym szeroko rozpowszechnionym w otaczającym nas świecie. W organizmie człowieka magnez jest jednym z makroelementów, kofaktorem dla ponad 30 enzymów. Prawidłowe stężenie magnezu w surowicy człowieka mieści się w przedziale 0,75–0,95 mmol/l (1,8–2,3 mg/dl). W pracy przedstawiono rolę magnezu w utrzymaniu homeostazy organizmu, szczegółowo omówiono wpływ jego niedoboru i nadmiaru na zdrowie człowieka. Zaprezentowano źródła występowania magnezu oraz możliwości jego suplementacji w diecie.

Magnesium (Mg, Lat. magnesium) is a divalent chemical element widely distributed all over the world. In the human body magnesium is one of the macroelements, a cofactor for more than 30 enzymes. Proper levels of magnesium in human serum range from 0.75 to 0.95 mmol/l (1.8-2.3 mg/dl). In the paper we present the role of magnesium in the homeostasis of the body and discuss in detail the influence of its deficiency and excess on human health. We also present miscellaneous sources of magnesium and possibilities of its supplementation in the diet.
słowa kluczowe:

magnez, pierwiastek, zdrowie człowieka

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.