eISSN: 2081-2833
ISSN: 2081-0016
Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine
Current issue Archive About the journal Editorial board Abstracting and indexing Subscription Contact Instructions for authors Ethical standards and procedures
1/2017

Short report

Sprawozdanie z VIII Konferencji Szkoleniowej z cyklu „Objawy somatyczne i leczenie bólu w medycynie paliatywnej” Białystok, 25 marca 2017 r.

Urszula Kościuczuk
Piotr Jakubów

Medycyna Paliatywna 2017; 9(1): 47-48
Online publish date: 2017/06/21
View full text
ENW
EndNote
BIB
JabRef, Mendeley
RIS
Papers, Reference Manager, RefWorks, Zotero
AMA
APA
Chicago
Harvard
MLA
Vancouver

25 marca 2017 r. w Białymstoku odbyła się VIII Konferencja Szkoleniowa z cyklu „Objawy somatyczne i leczenie bólu w medycynie paliatywnej”. Tegoroczna edycja konferencji, jak zwykle, miała interdyscyplinarny charakter. Organizatorami spotkania były: Oddział Podlaski Polskiego Towarzystwa Onkologicznego, Białostockie Centrum Onkologii im. M. Skłodowskiej-Curie, NZOZ Vitamed oraz Hospicjum Stacjonarne „Dom Opatrzności Bożej” w Białymstoku.
Komitetowi organizacyjnemu konferencji przewodził dr n. med. Piotr Jakubów – konsultant województwa podlaskiego w dziedzinie medycyny paliatywnej, nadzór naukowy sprawowali: dr n. o zdrowiu Agata Panas – konsultant wojewódzki w dziedzinie pielęgniarstwa opieki paliatywnej, dr n. med. Dorota Kazberuk – Podlaski Oddział Polskiego Towarzystwa Onkologicznego oraz dr n. med. Tadeusz Borowski-Beszta. Swoją obecnością zaszczycili nas prof. dr hab. Maria Małgorzata Winnicka – kierownik Zakładu Patologii Ogólnej i Doświadczalnej oraz prof. dr hab. Jan Braszko – kierownik Zakładu Farmakologii Klinicznej Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. W konferencji uczestniczyło 150 osób – wolontariusze, studenci, pielęgniarki i lekarze realizujący swoje zawodowe i osobiste pasje w ośrodkach medycyny paliatywnej.
W trzech panelach tematycznych zwrócono uwagę na aktualne i interdyscyplinarne aspekty medycyny paliatywnej. Konferencję rozpoczęto od tematu leczenia bólu. Doktor Aleksandra Ciałkowska-Rysz z Pracowni Medycyny Paliatywnej Katedry Onkologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi przedstawiła zalecenia farmakoterapii bólu u chorych na nowotwór. Kontynuacją tego zagadnienia było wystąpienie dr. Tomasza Dzierżanowskiego – pracownika Kliniki Chorób Wewnętrznych i Gastroenterologii CSK MSWiA w Warszawie, związanego również z Ośrodkiem Medycyny Paliatywnej w Łodzi, współorganizatora Ośrodka Hospicjum Domowe Zgromadzenia Księży Marianów, który zwrócił uwagę na nomenklaturę związaną z przebiegiem choroby nowotworowej oraz omówił zasady postępowania w zaostrzeniach bólu nowotworowego. W imieniu Białostockiego Centrum Onkologii oraz Polskiego Towarzystwa Onkologicznego wystąpiły dr Dorota Kazberuk oraz dr Ewa Rożkowska z wykładami dotyczącymi zastosowania metod radioterapii w leczeniu paliatywnym. Wielopłaszczyznową współpracę w opiece paliatywnej podkreśliły wykłady pracowników Kliniki Anestezjologii i Intensywnej Terapii...

© 2019 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
PayU - płatności internetowe