en ENGLISH
eISSN: 2300-8660
ISSN: 0031-3939
Pediatria Polska - Polish Journal of Paediatrics
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Rada naukowa Bazy indeksacyjne Kontakt Zasady publikacji prac Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
SCImago Journal & Country Rank
3/2017
vol. 92
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł przeglądowy

Wprowadzanie pokarmów uzupełniających a ryzyko rozwoju alergii

Aneta Krogulska
,
Dominika Lemańczyk
,
Magdalena Kuśmierek
,
Jerzy Brazowski

PEDIATRIA POLSKA 92 (2017) 309-315
Data publikacji online: 2018/03/07
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 


Understanding the relationship between the time of the specific foods introduction and the development of allergy could improve early prevention of atopic diseases in children. Results of studies concerning these issues are contradictory. Early introduction of foods with a high allergenic potential may decrease the risk of developing food allergy and have a role in tolerance induction. Previous approach emphasized the elimination of allergenic products whereas the current approach balances exposure and elimination or even emphasizes exposition. Mechanisms of tolerance development are not well known. It appears that the key role in tolerance development is the time and regularity of foods introduction.
słowa kluczowe:

atopia, tolerancja doustna, niemowlęta, prewencja