Termedia.pl
 
 
ISSN: 1505-8409
Przewodnik Lekarza/Guide for GPs
Current issue Archive About the journal Supplements Contact Instructions for authors
2/2008
vol. 11
 
Share:
Share:
abstract:

Zalecenia konsultanta krajowego w dziedzinie pediatrii i zespołu ekspertów dotyczące profilaktyki krzywicy i osteoporozy

Przew Lek 2008; 2: 72-74
Online publish date: 2008/05/14
View full text Get citation
 
Skład zespołu ekspertów: doc. dr hab. n. med. Anna Dobrzańska – konsultant krajowy w dziedzinie pediatrii, Klinika Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie prof. dr hab. n. med. Witold Lukas – konsultant krajowy ds. medycyny rodzinnej Kolegium Medycyny Rodzinnej Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Zabrzu prof. dr hab. n. med. Jerzy Socha – przewodniczący Komisji Żywienia Dzieci Komitetu Żywienia Człowieka PAN, Klinika Gastroenterologii, Hepatologii i Immunologii Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie prof. dr hab. n. med. Krystyna Wąsowska-Królikowska – prezes Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego, Klinika Alergologii, Gastroenterologii i Żywienia Dzieci Uniwersytetu Medycznego w Łodzi prof. dr hab. n. med. Danuta Chlebna-Sokół – kierownik Kliniki Propedeutyki Pediatrii Instytutu Medycznego w Łodzi prof. dr hab. n. med. Andrzej Milanowski – kierownik Kliniki Pediatrii Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie prof. dr hab. n. med. Janusz Książyk – Klinika Pediatrii Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie doc. dr hab. n. med. Marta Szymankiewicz – zastępca kierownika Kliniki Neonatotologii Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu prof. dr hab. n. med. Jadwiga Charzewska – kierownik Zakładu Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia dr n. med. Justyna Czech-Kowalska – adiunkt w Klinice Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie dr n. med. Halina Weker – kierownik Zakładu Żywienia Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie

Do prawidłowego wzrastania i mineralizacji kości niezbędne jest zapewnienie dzieciom i młodzieży spożycia odpowiednich ilości wapnia oraz witaminy D. Powinny one pochodzić z całodziennej diety uzupełnianej żywnością wzbogacaną w te składniki i w razie potrzeby preparatami farmaceutycznymi. Należy zapewnić dzieciom i młodzieży dzienne spożycie wapnia w ilościach zależnych od wieku: • 0–0,5 roku – 400 mg/dobę, • 0,5–1 roku – 600 mg/dobę, • 1–3 lat – 800–1000 mg/dobę, • 4–9 lat – 800 mg/dobę, • 10–18 lat – 1200 mg/dobę. Dieta dzieci (od 2.–18. roku życia) powinna zawierać więcej mleka i przetworów...


View full text...
Quick links
© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.