en ENGLISH
eISSN: 2083-8441
ISSN: 2081-237X
Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Suplementy Rada naukowa Recenzenci Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
SCImago Journal & Country Rank
4/2015
vol. 21
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł przeglądowy

Rola diety bezglutenowej w patogenezie cukrzycy typu 1 – co nowego?

Artur Chwalba
,
Ewa Otto-Buczkowska

2015;21,4:188-191
Data publikacji online: 2016/10/24
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
W ostatnich dekadach związek pomiędzy występowaniem celiakii a innymi autoimmunologicznymi schorzeniami, takimi jak autoimmunologiczne schorzenia tarczycy czy cukrzyca typu 1, został ustalony w wielu badaniach i jest do dziś przedmiotem klinicznych i naukowych obserwacji na całym świecie. Cukrzyca typu 1 (T1DM) i choroba trzewna (CD) mają podobne tło genetyczne związane z genotypem HLA-DQ2 / DQ8. Współzależność pomiędzy spożywaniem glutenu a późniejszym rozwojem cukrzycy typu 1 została wykazana w badaniach u ludzi i u zwierząt doświadczalnych. Badania te dowiodły, że dieta bez zawartości glutenu obniża poziom receptora NKG2D i ekspresje jego ligandów u myszy (GF). Tak więc gluten może rzutować na rozwój cukrzycy poprzez wpływ na modyfikację wzoru stosunku cytokiny/chemokiny, powodującą profil zapalny. Potwierdza to ważną rolę spożycia glutenu w patogenezie cukrzycy typu 1. Uzasadnione jest prowadzenie dalszych badań w celu wyjaśnienia, czy dieta bezglutenowa może zapobiec chorobie u osób predysponowanych lub czy może być zastosowana u pacjentów ze świeżo rozpoznaną cukrzycą w celu zatrzymania jej rozwoju. Te obserwacje mogę być ważne w pierwotnej prewencji cukrzycy.

Over the last decades, the association between coeliac disease and other autoimmune disorders, such as autoimmune thyroid diseases or diabetes mellitus type 1 has been well established through many studies, and to this day is subject to an on-going clinical and scientific investigation worldwide. Type 1 diabetes (T1D) and coeliac disease (CD) share a similar genetic background, with high susceptibility associated with the HLA-DQ2/DQ8 genotype. Interplay between ingested gluten and the subsequent development of type 1 diabetes has been revealed by studies in humans and animals. The study shows that a diet without gluten reduces the level of NKG2D receptor and its ligand expression in mice on a gluten-free (GF) diets. Thus, gluten may affect diabetes development by influencing proportional changes in immune cell populations or by modifying the cytokine/chemokine pattern towards an inflammatory profile. This supports an important role for gluten intake in the pathogenesis of type 1 diabetes. It is reasonable to conduct further researchto clarify whether a gluten-free dietcould prevent disease in susceptible individuals or be used with newly diagnosed patients to stop the disease. These observations may be important for the primary prevention of diabetes.
słowa kluczowe:

gluten, dieta bezglutenowa, prewencja cukrzycy typu 1


© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.