en ENGLISH
eISSN: 2084-9834
ISSN: 0034-6233
Reumatologia/Rheumatology
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Suplementy Rada naukowa Recenzenci Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
NOWOŚĆ
Portal dla reumatologów!
www.ereumatologia.pl
SCImago Journal & Country Rank


1/2008
vol. 46
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:

Artykuł oryginalny
Stężenie białka MGP w surowicy pacjentów w późnym stadium choroby zwyrodnieniowej stawów

Kinga Lis

Reumatologia 2008; 46, 1: 1–5
Data publikacji online: 2008/02/28
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Celem pracy była ocena stężenia białka MGP w surowicy osób chorych na idiopatyczną chorobę zwyrodnieniową stawów w późnej fazie choroby. Grupę badaną stanowiło 12 osób chorych na idiopatyczną chorobę zwyrodnieniową stawów w jej końcowym stadium, a grupę kontrolną 14 osób zdrowych. W surowicy krwi żylnej, pobranej w warunkach standardowych, oznaczono stężenie białka MGP. Badania laboratoryjne wykonano metodą immunoenzymatyczną ELISA. Stężenie MGP w surowicy osób z chorobą zwyrodnieniową stawów było znamiennie mniejsze niż w surowicy osób zdrowych. Pacjenci z obu grup byli w porównywalnym wieku. Poziom MGP w surowicy był niezależny od wieku – zarówno u osób chorych, jak i zdrowych. Zaobserwowano, że im dłużej pacjenci odczuwali dolegliwości bólowe, tym mniejsze było u nich stężenie MGP w surowicy. Słaba ujemna korelacja łączyła stężenie MGP w surowicy z czasem, jaki upłynął od pierwszych dolegliwości bólowych do endoprotezoplastyki chorego stawu. Analiza krzywej ROC wskazuje na bardzo dobre własności różnicujące białka MGP w przypadku późnego stadium choroby zwyrodnieniowej stawów. Małe stężenie białka MGP w surowicy może stanowić przyczynę kalcyfikacji chrząstki stawowej w przebiegu choroby zwyrodnieniowej stawów. Wydaje się, że pomiar stężenia MGP w surowicy ma dużą wartość w laboratoryjnej diagnostyce choroby zwyrodnieniowej stawów.

Aim of the study was evaluation of level of MGP (matrix GLA protein) in serum end-stage osteoarthritis patients. 12 end-stage osteoarthritis patients and 14 healthy persons were included in the study. Serum level matrix GLA protein (MGP) was measured by ELISA technique. MGP concentration in the serum osteoarthritis patients was lower than in the controls. Patients and healthy persons were of similar age. Serum MGP level was independent of age of osteoarthritis patients and healthy persons. Concentration of MGP in serum of osteoarthritis patients who had joint pain for a long time was lower than in the serum of osteoarthritis patients with shorter time of arthralgia. A weak negative correlation between time from beginning of joint ailment to total arthroplasty and matrix GLA protein level in serum was observed. The ROC curve suggests that serum MGP concentration is a very useful test for diagnosis of end-stage osteoarthritis. Low concentration of MGP in serum may be the cause of articular cartilage calcification during osteoarthritis. Serum MGP level seems to be a useful biochemical marker for laboratory diagnosis of osteoarthritis.
słowa kluczowe:

MGP, chrząstka stawowa, choroba zwyrodnieniowa stawów




© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.