eISSN: 1897-4317
ISSN: 1895-5770
Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Rada naukowa Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
NOWOŚĆ
Portal dla gastroenterologów!
www.egastroenterologia.pl
SCImago Journal & Country Rank
6/2010
vol. 5
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł przeglądowy

Kliniczne aspekty zastosowania kwasu masłowego w postępowaniu dietetycznym w chorobach jelit

Tomasz Banasiewicz
,
Katarzyna Borycka-Kiciak
,
Agnieszka Dobrowolska-Zachwieja
,
Jerzy Friediger
,
Adam Kiciak
,
Piotr Krokowicz
,
Ewa Małecka-Panas
,
Piotr Pietrzak
,
Grażyna Rydzewska
,
Wiesław Tarnowski
,
Romuald Zabielski

Przegląd Gastroenterologiczny 2010; 5 (6): 329–334
Data publikacji online: 2010/12/08
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
Artykuł przedstawia stanowisko ekspertów w dziedzinie fizjologii, gastroenterologii i chirurgii w kwestii oceny wartości klinicznej zastosowania preparatów kwasu masłowego w postępowaniu dietetycznym u pacjentów z chorobami jelit. Z przeglądu dostępnej literatury wynika, że kwas masłowy podawany doustnie w postaci soli sodowej (maślan sodu) może korzystnie oddziaływać na funkcję i procesy regeneracji jelit. Preparat specjalnego przeznaczenia medycznego Debutir (Polfa-Łódź SA) zawiera sól sodową kwasu masłowego chronioną w trójglicerydowej matrycy, która pozwala na powolne uwalnianie substancji aktywnej podczas pasażu jelitowego i tym samym na uzyskanie pozytywnego efektu działania maślanu sodu na całej długości jelita cienkiego i grubego. Eksperci uznali kliniczną potrzebę włączenia kwasu masłowego i jego soli do postępowania dietetycznego u osób z chorobami jelit. Wyodrębniono kilka grup pacjentów, którzy odniosą szczególną korzyść ze wzbogacania diety kwasem masłowym. Uznano, że stosowanie preparatów kwasu masłowego jest szczególnie wskazane u osób starszych, u pacjentów z procesami zapalnymi jelit, po leczeniu przeciwnowotworowym, z zespołem jelita nadwrażliwego (IBD), po operacjach resekcyjnych jelit oraz u pacjentów z zapaleniem zbiornika jelitowego. Szczególnie silny efekt troficzny maślanu uzasadnia jego stosowanie również u osób wyniszczonych, przewlekle chorych oraz z zaburzeniami odporności.

This article presents the point of view of a group of experts in physiology, gastroenterology and surgery regarding effectiveness of butyric acid preparation in dietary treatment in patients with small and large bowel diseases. The literature review revealed that butyric acid given per os as sodium salt (sodium butyrate) has a number of beneficial effects on function and regeneration of intestines. The dietary product of special medicinal use Debutir™ (Polfa-Łódź) contains sodium butyrate as an active substance, protected in a triglyceride matrix, which allows slow release of sodium butyrate along the entire gastrointestinal tract, thereby permitting its positive effects to be exerted on the entire small and large bowel. Experts have pointed out the clinical need to introduce butyric acid and its salt in dietary treatment in patients with intestine diseases. Experts have specified several groups of patients who would gain special benefits from enriching the diet with butyric acid. Use of butyric acid preparations is recommended for elderly people, and for patients with irritable bowel disease (IBD), after intestine resection and pouchitis. The strong trophic effect of sodium butyrate justifies its use in patients with cancer cachexia, with chronic diseases and immunity disturbances.
słowa kluczowe:

maślan sodu, choroba Leśniowskiego-Crohna, zespół jelita nadwrażliwego

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.