eISSN: 2391-6052
ISSN: 2353-3854
Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Suplementy Zeszyty specjalne Rada naukowa Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Opłaty publikacyjne Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
1/2022
vol. 9
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł przeglądowy

Nietolerancja salicylanów a współczesna dieta

Marcelina Bartuzi
1
,
Natalia E. Ukleja-Sokołowska
2

1.
STN Alergologiczne, Klinika Alergologii, Immunologii Klinicznej i Chorób Wewnętrznych, Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Polska
2.
Klinika Alergologii, Immunologii Klinicznej i Chorób Wewnętrznych, Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Polska
Alergologia Polska – Polish Journal of Allergology 2022; 9, 1: 41–48
Data publikacji online: 2022/03/09
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
Nieimmunologiczne reakcje po spożyciu pokarmów nadal stanowią wyzwanie diagnostyczne dla lekarzy. Dodatki do żywności są wskazywane przez wielu pacjentów jako główna przyczyna ich dolegliwości. Nietolerancja salicylanów jest często niedocenianym problemem. Dotyczy to nie tylko astmatyków, a objawy, które występują po ekspozycji na kwas acetylosalicylowy, kwas salicylowy i jego pochodne, mogą mieć szerokie spektrum. Szczególnie w początkowych fazach leczenia niezbędne jest wprowadzenie diety o obniżonej zawartości salicylanów, aby przerwać objawy kliniczne i poprawić stan ogólny pacjenta. Istnieją sytuacje kliniczne, w których brak możliwości stosowania aspiryny i innych niesteroidowych leków przeciwzapalnych stanowi istotny problem. Warto wspomnieć o pacjentach leczonych z powodu choroby naczyń wieńcowych, którym zaleca się stałe stosowanie aspiryny w niskich dawkach. W pracy przedstawiono podstawy diagnostyki i leczenia nietolerancji salicylanów. Szczególną uwagę zwrócono na rolę diety z niską zawartością salicylanów w leczeniu chorych. Przedstawiono podstawy komponowania jadłospisu oraz ograniczenia, które niesie taki sposób żywienia.

Non-immunological reactions after food consumption continue to be a diagnostic challenge for doctors. Food additives are described by many patients as the main cause of their symptoms. Salicylate intolerance is an underestimated problem. It affects not only asthmatics, and the symptoms that occur after exposure to acetylsalicylic acid, salicylic acid and its derivatives can have a broad-spectrum. Especially in the initial stages of treatment, it can be necessary to introduce a diet with a reduced content of salicylates in order to interrupt clinical manifestations and improve the general condition of the patient. There are clinical situations where the inability to use aspirin and other non-steroid anti-inflammatory drugs is a significant problem. A good example are patients treated for coronary artery disease, in whom the constant use of aspirin in low doses is recommended. In this article we present the basics of diagnosis and treatment of salicylate intolerance. Particular attention was paid to the role of a low-salicylate diet in the treatment of patients. The basics of composing a menu and the limitations of this way of eating were also presented.
słowa kluczowe:

dieta, nietolerancja salicylanów, próby prowokacji, kwas acetylosalicylowy




© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.