eISSN: 1897-4317
ISSN: 1895-5770
Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Rada naukowa Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
NOWOŚĆ
Portal dla gastroenterologów!
www.egastroenterologia.pl
SCImago Journal & Country Rank
6/2011
vol. 6
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł oryginalny

Ocena 24-godzinnego badania pH-metrycznego u dzieci z alergią pokarmową

Barbara Kamer
,
Iwona Jasińska-Jaskuła
,
Konrad Pyziak
,
Agnieszka Blomberg

Przegląd Gastroenterologiczny 2011; 6 (6): 376–381
Data publikacji online: 2011/12/03
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
Wstęp : Zarówno refluks żołądkowo-przełykowy ( gastroesophageal reflux – GER), jak i alergia pokarmowa są chorobami najczęściej występującymi u najmłodszych dzieci. Wielu autorów podkreśla związki między nimi.

Cel : Ocena zapisu 24-godzinnego badania pH-metrycznego u dzieci z alergią pokarmową.

Materiał i metody : Retrospektywną analizą objęto 84 dzieci z alergią pokarmową w wieku od 4 miesięcy do 24 miesięcy. Grupę porównawczą stanowiło 15 dzieci w tym samym wieku z rozpoznanym GER, ale bez cech choroby alergicznej. U wszystkich dzieci wykonano 24-godzinne badanie pH-metryczne przełyku.

Wyniki : Wśród dzieci z alergią u 29 badanych (34,5%) wykazano obecność GER. Ocena analizowanych parametrów badania pH-metrycznego wykazała zarówno u dzieci z GER i alergią, jak i u dzieci z GER bez alergii stopniowe zwiększanie się liczby epizodów GER i czasu ich trwania w okresie międzyposiłkowym w stosunku do uzyskanych wartości w okresie poposiłkowym. Należy też zaznaczyć, że liczba epizodów GER była większa u dzieci ze współistniejącą alergią. Analiza zapisu graficznego badania pH-metrycznego przełyku wykazała GER pierwotny u 12 dzieci z GER i alergią oraz u 9 badanych z grupy porównawczej. U pozostałych dzieci z obu grup zapis wykazywał cechy GER wtórnego, ale nie był w pełni fazowy. Oceniana częstość występowania GER o cechach GER wtórnego była zbliżona w obu badanych grupach.

Wnioski : 24-godzinne badanie pH-metryczne przełyku jest pomocne, ale nie może być jedynym kryterium diagnostycznym w rozpoznawaniu GER zależnego od alergii pokarmowej. Powinno ono być oparte na wynikach zarówno badania pH-metrycznego przełyku, jak i badań alergologiczno-immunologicznych.

Introduction : Gastroesophageal reflux (GER) and food allergy are conditions occurring most often in young children. Many authors emphasize the relationship between them.

Aim: To evaluate 24-h oesophageal pH monitoring in children with food allergy.

Material and methods: The retrospective analysis included 84 children with food allergy aged from 4 months to 24 months. The control group consisted of 15 children at the same age diagnosed with GER but without features of allergy. All children underwent 24-h oesophageal pH monitoring.

Results : Gastroesophageal reflux was diagnosed among children with allergy in 29 patients (34.5%). A gradual increase of the number and duration of reflux episodes in the period between meals compared to the postprandial period in both groups with GER was observed. The number of reflux episodes was higher in children with coexistent allergy. Analysis of graphic record of oesophageal pH monitoring revealed a primary reflux in 12 children with GER and allergy as well as in 9 children from the control group. In the remaining children from both groups the record showed features of secondary reflux, but the phases were not fully presented. The incidence of GER with features of secondary reflux was similar in both groups.

Conclusions: Twenty-four-hour oesophageal pH monitoring is helpful, but it cannot be the sole diagnostic criterion in the diagnosis of GER dependent on food allergy. Such a diagnosis should be based on the results of oesophageal pH monitoring as well as allergological and immunological tests.
słowa kluczowe:

pH-metria przełyku, refluks żołądkowo-przełykowy, alergia, dzieci

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.