facebook linkedin twitter
 
ISSN: 1231-6407
Ginekologia Praktyczna
Bieżący numer Archiwum O czasopiśmie Kontakt Zasady publikacji prac
4/2008
vol. 16
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
więcej
 
 
streszczenie artykułu:

Propagowanie zdrowego modelu życia przez środki masowego przekazu a zagrożenia związane ze stosowaniem diet na przykładzie studentów Wyższej Szkoły Kosmetologii i Ochrony Zdrowia w Białymstoku oraz Państwowego Uniwersytetu im. Janki Kupały w Grodnie

Ewa Kleszczewska
,
Joanna Masłowska
,
Andrzej Szpaków

Gin Pol 2008; 4: 32-35
Data publikacji online: 2008/12/17
Pełna treść artykułu
Pobierz cytowanie
ENW
EndNote
BIB
JabRef, Mendeley
RIS
Papers, Reference Manager, RefWorks, Zotero
AMA
APA
Chicago
Harvard
MLA
Vancouver
 
Na stan zdrowia człowieka wpływają różnorodne czynniki – począwszy od genetycznej predyspozycji do chorób, przez jakość opieki medycznej, wpływ środowiska i czynników ekologicznych, na trybie życia skończywszy. Należy podkreślić, że to właśnie tryb życia (szeroko pojęta higiena, nawyki, charakter pracy i odpoczynku, sposób odżywiania) ma największy wpływ na zdrowie i kryje ogromne rezerwy do wykorzystania w profilaktyce schorzeń [1, 2].
Z przeglądu piśmiennictwa wynika, że w ostatnim ćwierćwieczu zmieniał się stosunek do potrzeb żywieniowych i sposobu ich zaspokajania, czyli żywienia. Jeszcze nie tak dawno człowiek chudy był utożsamiany z chorym, obecnie szczupły uchodzi za okaz zdrowia. W świadomości społecznej zakodowała się informacja, że świadomy i aktywny model życia odgrywa niebagatelną rolę w zachowaniu zdrowia, profilaktyce i zwalczaniu chorób. Oczywiste wydaje się, że obecnie jednym z głównych czynników środowiska zewnętrznego mających wpływ na organizm człowieka i utrzymanie dobrego stanu zdrowia jest racjonalne żywienie. Musi ono odpowiadać w sposób optymalny zapotrzebowaniu na energię i składniki odżywcze, bez których człowiek nie może w pełni wykorzystywać uwarunkowanych genetycznie możliwości oraz pozostawać w jak najlepszej kondycji. Okres studiowania wymaga ogromnego nakładu sił fizycznych i umysłowych, gdyż spędza się czas na wykładach, egzaminach i prowadzi życie towarzyskie. Wielu studentów musi też po raz pierwszy samodzielnie zadbać o siebie. Powszechnie wiadomo, że studenci jedzą bardzo nieregularnie. Niedosypianie, jedzenie w pośpiechu gotowych dań oraz bardzo monotonna dieta szybko prowadzą do deficytu witamin i minerałów. Na zwyczaje żywieniowe, podobnie jak na tryb życia studentów, mają wpływ nie tylko takie czynniki, jak brak czasu czy problemy finansowe. Warto zastanowić się, jaką wartość ma odżywianie lub ogólniej – prozdrowotny model życia – oraz jak wpływa na młode pokolenie lansowany przez media model człowieka sukcesu.
W Wyższej Szkole Kosmetologii i Ochrony Zdrowia w Białymstoku w ramach programu prozdrowotnego Profilaktyka 2006–2009 podjęto działania zmierzające do opracowania modelu kształcenia wynikającego nie tylko z wiedzy dotyczącej prawidłowych zachowań prozdrowotnych, ale też na bieżąco uzupełnianej informacji dotyczącej lokalnej społeczności – studentów Wyższej Szkoły Kosmetologii i Ochrony Zdrowia w Białymstoku [3–7].
Naczelnym celem programu prozdrowotnego...


Pełna treść artykułu...
słowa kluczowe:

badanie ankietowe, studenci Polski i Białorusi

facebook linkedin twitter
© 2022 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.