eISSN: 2449-9315
ISSN: 1234-8279
Pharmacotherapy in Psychiatry and Neurology/Farmakoterapia w Psychiatrii i Neurologii
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Rada naukowa Recenzenci Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
2/2020
vol. 36
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł oryginalny

Randomizowane, kontrolowane placebo badanie kliniczne dotyczące skuteczności wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w leczeniu nastolatek z jadłowstrętem psychicznym

Agnieszka M. Piróg-Balcerzak
1
,
Anna K. Bażyńska
1
,
Katarzyna Biernacka
1
,
Joanna Brągoszewska
1
,
Lidia Popek
2
,
Barbara Remberk
1
,
Natalia Orlecka
1
,
Filip Rybakowski
3

1.
Institute of Psychiatry and Neurology in Warsaw
2.
Mazovian Neuropsychiatric Center
3.
Poznan University of Medical Sciences
Farmakoterapia w Psychiatrii i Neurologii 2020, 36 (2), 95–106
Data publikacji online: 2021/12/06
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Cel pracy
Według dotychczasowych badań zastosowa nie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (PUFA) u młodzieży z depresją i wybranymi zaburze niami neurorozwojowymi przynosi obiecujące rezultaty. Jadłowstręt psychiczny (anorexia nervosa, AN) charakte ryzuje się niedoborami żywieniowymi, w tym ogranicze niem przyjmowania tłustych pokarmów, częstym współ występowaniem objawów depresyjnych oraz deficytów poznawczych. Z tego powodu suplementacja PUFA może przynieść korzyści w tej grupie pacjentów. Celem badania była ocena, czy podawanie kwasów PUFA, jako uzupeł nienie standardowego leczenia, wiąże się z większym niż placebo wzrostem wskaźnika masy ciała (BMI) oraz re dukcją objawów psychopatologicznych u pacjentów z AN.

Metoda
61 nastolatek z AN przydzielono losowo do grup otrzymujących przez 10 tygodni albo suplemen tację PUFA, albo placebo. Pacjentki uczestniczyły także w standardowo stosowanym w placówce programie le- ( czenia (treatment as usual, TAU), które obejmuje program behawioralny i psychoterapię w nurcie integracyjnym. Oceniano BMI pacjentek i nasilenie objawów psychopa tologicznych za pomocą skal: Ogólne Wrażenie Kliniczne (CGI), Ogólne Wrażenie Kliniczne – Ocena Pacjenta (PGI) i Kwestionariusz Postaw Wobec Odżywiania (EAT-26).

Wyniki
Po 10 tygodniach w obu grupach zaobserwo wano istotną poprawę. Stwierdzono większą poprawę w zakresie skali CGI w grupie placebo w porównaniu z grupą PUFA (p = 0,015), pozostałe różnice nie były istot ne statystycznie. Wydaje się zatem, że suplementacja kwasów tłuszczowych omega-3 PUFA nie jest skuteczna jako leczenie uzupełniające u młodych dziewcząt hospi talizowanych z jadłowstrętem psychicznym.

Wnioski
Ze względu na niewielką liczebność grup ba danych oraz pewną różnorodność w zakresie TAU wyniki powinny być interpretowane ostrożnie. Ponieważ stan dardowy sposób leczenia okazał się wysoce skuteczny, dodatkowy efekt terapeutyczny PUFA mógł nie być wi doczny. Ten fakt nie wyjaśnia jednak tendencji do więk szej poprawy w grupie placebo.



Objective
Omega–3 polyunsaturated fatty acids (PUFAs) were tested in adolescent depression and in several neu rodevelopmental disorders with partial success. Anorexia nervosa (AN) is characterised by deficiencies in fatty food intake and frequent comorbidity, including depressive and cognitive symptoms. Thus supplementation with PUFAs may be beneficial in this group of patients. The aim of the study was to assess whether PUFAs as an add-on treatment is associated with better improvement of body mass index (BMI) and psychopathological symptoms than placebo in patients with AN.

Method
61 female adolescent inpatients with AN were randomly allocated to omega–3 PUFAs supplementation or placebo for 10 weeks. Patients also participated in the behavioural programme and eclectic psychotherapy (treatment as usual, TAU). At baseline and follow-up visits, patients’ BMI and psychopathology were assessed with Clinical Global Impression Scale (CGI), Patient Global Impression Scale (PGI), and Eating Attitude Test (EAT-26).

Results
After 10 weeks, both groups showed improve ment in all parameters. Improvement in CGI scores was observed greater in placebo vs. PUFA-s group (p = 0.015) while other differences were not statistically significant. Omega–3 PUFAs supplementation appears not to be ef fective as an add-on treatment in inpatient adolescent girls with anorexia nervosa.

Conclusions
The results should be analysed with cau tion due to small sample size and heterogeneity in TAU. As the TAU turned out to be highly effective, additional therapeutic effect of PUFA might not be visible. Never theless, that does not explain the tendency for better improvement in the placebo group.

słowa kluczowe:

anoreksja, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, młodzież


© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.