eISSN: 2391-6052
ISSN: 2353-3854
Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Suplementy Zeszyty specjalne Rada naukowa Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Opłaty publikacyjne Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
2/2022
vol. 9
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł oryginalny

Reakcje na naturalne i sztuczne dodatki do żywności w pokrzywce. Czy powinniśmy udawać, że nie istnieją?

Beata Sadowska
1
,
Marlena Sztormowska
1
,
Marika Gawinowska
1
,
Marta Chełmińska
1

1.
Department of Allergology, Medical University of Gdansk, Gdansk, Poland
Alergologia Polska – Polish Journal of Allergology 2022; 9, 2: 123–132
Data publikacji online: 2022/05/16
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
Wprowadzenie
Nadwrażliwość na dodatki do żywności jest wciąż przedmiotem badań.

Cel
Ocena częstości występowania reakcji na dodatki do żywności i ich klinicznego znaczenia u pacjentów z pokrzywką oraz podejrzeniem nadwrażliwości na nie.

Materiał i metody
Badaniem objęto pacjentów hospitalizowanych w Klinice Alergologii i Pneumonologii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego w latach 2017–2019 z podejrzeniem nadwrażliwości na dodatki do żywności. Do badań wybrano następujące substancje: pirosiarczyn sodu, karmin, annato, glutaminian sodu, benzoesan sodu oraz mieszaninę barwników azowych. W diagnostyce zastosowano standaryzowany kwestionariusz, punktowe testy skórne, testy płatkowe oraz ocenę poziomu sIgE dla karminu. Wszyscy pacjenci z dodatnimi wynikami testów skórnych, podwyższonym poziomem sIgE lub podejrzeniem nadwrażliwości na wybrany dodatek do żywności zostali zakwalifikowani do pojedynczo zaślepionej doustnej prowokacji kontrolowanej placebo.

Wyniki
Do badania włączono 110 pacjentów. Przeprowadzono łącznie 171 prowokacji i uzyskano 25 wyników pozytywnych u 22 badanych.

Wnioski
Dodatki do żywności mogą nasilać i wywoływać reakcje nadwrażliwości w mechanizmach IgE-zależnych oraz IgE-niezależnych.



Introduction
Hypersensitivity to food additives is still under investigation.

Aim
To evaluate the incidence of reactions to food additives and their clinical significance in urticaria patients and suspected hypersensitivity to them.

Material and methods
The study included patients hospitalized at the Department of Allergology and Pneumology of the Medical University of Gdansk in 2017–2019 with suspected hypersensitivity to food additives. The following substances were selected for the study: sodium metabisulfite, carmine, annatto, monosodium glutamate, sodium benzoate, and a mixture of azo dyes. A standardized questionnaire, skin prick tests, patch tests, and sIgE level evaluation for carmine were used in the diagnostic procedure. All the patients with positive skin testing, elevated sIgE level or suspected hypersensitivity for food additives were qualified for the single-blind placebo-controlled oral challenge.

Results
One hundred and ten patients were enrolled in the study. Out of 171 challenges carried out, 25 were positive in 22 subjects.

Conclusions
Food additives can exacerbate and induce hypersensitivity reactions in IgE- and non-IgE-dependent mechanisms.

słowa kluczowe:

dodatki do żywności, karmin, pirosiarczyn sodu, annato, barwniki azowe, benzoesan sodu, glutaminian sodu, pokrzywka indukowana, pokrzywka przewlekła




© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.