Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology
1/2019

Report

Sprawozdanie z 15. Akademii Dermatologii i Alergologii (ADA) – Hotel Mercure Gdynia Centrum, 2019

Elżbieta Grubska-Suchanek

Alergologia Polska – Polish Journal of Allergology 2019; 6, 1: 39–42
Online publish date: 2019/04/10
View full text Get citation

PlumX metrics:
W dniach 7–10 lutego 2019 r. już po raz piętnasty odbyło się zimowe spotkanie alergologów i dermatologów zorganizowane przez Sekcję Dermatologiczną Polskiego Towarzystwa Alergologicznego, Katedrę i Klinikę Dermatologii, Wenerologii i Alergologii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Oddział Morski Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego (PTD). W tym roku konferencja po raz pierwszy odbyła się w Gdyni. Jak zawsze to wydarzenie naukowe zostało przygotowane z myślą o wszystkich lekarzach praktykach, którzy na co dzień zajmują się leczeniem dermatoz alergicznych i chcą poznać lub przypomnieć sobie aktualne zalecenia terapeutyczne. Spotkanie zgromadziło także wielu lekarzy przygotowujących się do egzaminów specjalizacyjnych z dermatologii i alergologii.
Większość uczestników pojawiła się na miejscu jeszcze przed oficjalnym rozpoczęciem konferencji, aby wziąć udział w dziewięciu interaktywnych warsztatach szkoleniowych obejmujących zagadnienia z zakresu diagnostyki alergologicznej, dermatochirurgii, dermoskopii, dermatologii estetycznej oraz leczenia ran.
W spotkaniu uczestniczyło ok. 300 lekarzy z całego kraju. Wśród 60 wykładowców byli nie tylko profesorowie z ośrodków akademickich w Polsce, lecz także nasi goście i przyjaciele z Niemiec, Szwecji, Białorusi, Litwy, Łotwy, Rosji i Ukrainy, dzięki którym jubileuszowa, 15. ADA zyskała wymiar międzynarodowy.
Bogaty i różnorodny program konferencji obejmował dwanaście sesji naukowych, w tym dwie sesje przypadków klinicznych. Tematyka wykładów wykraczała poza schorzenia dermatologiczne i alergologiczne i obejmowała także zagadnienia z innych dziedzin medycyny. Patronat honorowy nad 15. ADA objęli Minister Zdrowia, JM Rektor Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego (GUMed), Prezes Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego, Prezydent Polskiego Towarzystwa Alergologicznego oraz Marszałek Województwa Pomorskiego i Prezydent Gdyni, a także Polskie Towarzystwo Medycyny Rodzinnej i Polskie Towarzystwo Pneumonologii Dziecięcej.
Uroczystego otwarcia Akademii dokonał przewodniczący Komitetu Organizacyjnego i Naukowego 15. ADA prof. Roman J. Nowicki, kierownik Kliniki Dermatologii, Wenerologii i Alergologii GUMed, który powitał przybyłych gości, przedstawicieli uczelni, władz Gdańska i Gdyni, wykładowców oraz wszystkich uczestników. Sesja inauguracyjna obejmowała cztery wykłady. Na wstępie prof. Lidia Rudnicka, prezes PTD, przedstawiła objaw Raynauda jako problem interdyscyplinarny. W ok. 80% przypadków...