eISSN: 2391-6052
ISSN: 2353-3854
Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Suplementy Zeszyty specjalne Rada naukowa Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Opłaty publikacyjne Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
2/2019
vol. 6
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł przeglądowy

miRNA – rola i znaczenie w alergii pokarmowej

Aleksandra Gawlak
1
,
Rafał Pawliczak
1

1.
Katedra Alergologii, Immunologii i Dermatologii, Uniwersytet Medyczny w Łodzi
Alergologia Polska – Polish Journal of Allergology 2019; 6, 2: 61-67
Data publikacji online: 2019/07/09
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
Alergia pokarmowa jest patologiczną odpowiedzią organizmu mediowaną za pośrednictwem alergenów znajdujących się w spożywanych produktach. Problem ten dotyka częściej dzieci niż osoby dorosłe. Alergię pokarmową klasyfikuje się jako IgE-zależną, w którą zaangażowane są przeciwciała IgE, a także IgE-niezależną, której patomechanizm nie jest do końca poznany. Cząsteczki miRNA o długości 19–25 nukleotydów są zaangażowane w wiele procesów, między innymi biorą udział w odpowiedzi immunologicznej. W tej pracy zwrócono uwagę na zmianę ekspresji miRNA-98 oraz na klaster miRNA-17-92 w przebiegu alergii pokarmowej. Wzrost ekspresji tych cząsteczek wiąże się ze zmniejszoną ekspresją cytokiny przeciwzapalnej IL-10, a także ze zmniejszoną ekspresją trombospondyny 1, która również jest zaangażowana w proces odpowiedzi immunologicznej. Galektyna 1 jest obiecującym celem dalszych badań dotyczących leczenia alergii pokarmowej. Cząsteczki miRNA mogą mieć ochronny wpływ na występowanie alergii dzięki zastosowaniu odpowiednich metod przetwórstwa mleka krowiego.

Food allergy is the pathological response of the body mediated by the allergens present in the food products. This problem more often affects children than adults. Food allergy is classified as IgE dependent, in which IgE antibodies are involved, as well as IgE independent, which pathomechanism is not fully understood. 19–25 nucleotide miRNAs are involved in many processes, including, but not limited to, the immune response. In this paper I focused on the altered expression of miRNA-98, and on the miRNA-17-92 cluster in food allergy. The increase in expression of these molecules is associated with decreased expression of anti-inflammatory cytokine IL-10, as well as reduced expression of thrombospondin-1, which is also involved in the immune response. Galectin-1 offers the promising future goal of further research as its use in the treatment of food allergy in patients. miRNA molecules can also be assigned a protective effect on the occurrence of allergies through appropriate processing of cow’s milk.
słowa kluczowe:

microRNA, alergia pokarmowa, galektyna 1





© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.