en ENGLISH
eISSN: 2083-8441
ISSN: 2081-237X
Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Suplementy Rada naukowa Recenzenci Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
SCImago Journal & Country Rank
1/2016
vol. 22
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł oryginalny

Ocena ryzyka ortoreksji wśród studentów dietetyki i fizjoterapii z użyciem BOT (Bratman Test for Orthorexia)

Anna Dittfeld
,
Katarzyna Gwizdek
,
Aneta Koszowska
,
Justyna Nowak
,
Anna Brończyk-Puzoń
,
Paweł Jagielski
,
Joanna Oświęcimska
,
Katarzyna Ziora

Pediatr Endocrinol Diabetes Metab 2016;24,1:6-14
Data publikacji online: 2017/01/26
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Wstęp. Ortoreksja jest obsesyjno-kompulsywnym zaburzeniem dotyczącym zdrowego sposobu odżywiania. Osoba borykająca się z ortoreksją skupiona jest na komponowaniu diety prozdrowotnej. Osoba taka spożywa jedynie żywność spełniającą jej wyśrubowane kryteria i unika pokarmów potencjalnie szkodliwych. Cel. Ocena ryzyka ortoreksji wśród studentów dietetyki w porównaniu do studentów fizjoterapii. Materiał i metody. Przedstawione badania zostały przeprowadzone wśród 229 studentów dietetyki oraz 201 studentów fizjoterapii. Ankieta została oparta o ogólną charakterystykę osób badanych, test Bratmana (BOT) oraz pytania autorskie. Wyniki. 26,6 % studentów dietetyki i tylko 14,9% studentów fizjoterapii uzyskało wynik charakterystyczny dla fanatyków zdrowego żywienia. Zarówno studenci dietetyki (88,2%), jak i fizjoterapii (52%) zadeklarowali zmianę w podejściu do żywności po rozpoczęciu studiów. Wnioski. W obu grupach zaobserwowano wysoki poziom troski o zdrowe odżywianie. Jednakże większą predyspozyję do ortoreksji wykazują studenci dietetyki. 

Introduction. Orthorexia nervosa is an obsessive-compulsive focus on a “healthy” diet, which manifests as extreme concern about food content. This research was carried out in order to identify highly sensitive behaviours associated with eating a healthy diet. Aim. Assessment of risk of orthorexia nervosa among dietetics students compared to physiotherapy students. Material and Methods. Presented research was conducted among 229 dietetic students and 201 physiotherapy students. It was based on general personal characteristics, the Bratman Test for Orthorexia (BOT) and questions posed by the authors. Results. 26.6% of the dietetics students and only 14.9% of physiotherapy students were recognised as health food fanatics. The students of both dietetics (88.2%) and physiotherapy (52%) declared that they noticed changes in their attitude towards food after they had become students. Conclusions. It has been observed that these highly sensitive behaviours towards healthy eating are very common in both surveyed groups, however with a stronger tendency among the students of dietetics. 
słowa kluczowe:

ortoreksja, studenci, zaburzenia odżywiania, dietetyka, fizjoterapia


© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.