en ENGLISH
eISSN: 2083-8441
ISSN: 2081-237X
Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Suplementy Rada naukowa Recenzenci Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
SCImago Journal & Country Rank
1/2015
vol. 21
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł oryginalny

Ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 10–12 lat na terenie miasta Olsztyna

Joanna Hałacz
,
Małgorzata Warechowska

Pediatr Endocrinol Diabetes Metab 2015;21,1:23-31
Data publikacji online: 2015/12/15
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Zaniedbania dotyczące sposobu żywienia w dzieciństwie mogą powodować utrwalenie nieprawidłowych nawyków żywieniowych, mieć wpływ na funkcjonowanie i zdrowie organizmu oraz przyczynić się do wielu przewlekłych schorzeń i problemów zdrowotnych. Celem badań była ocena odżywiania dzieci w wieku 10–12 lat mieszkających w Olsztynie. Materiał i metody. Badaniami objęto grupę 288 dzieci (144 chłopców i 144 dziewcząt) w wieku 10–12 lat, zamieszkałych na terenie Olsztyna. Ocenę sposobu żywienia przeprowadzono w oparciu o indywidualny wywiad żywieniowy odnoszący się do spożycia pokarmu w ciągu ostatnich 24 h, po czym określono wartości energetyczne oraz odżywcze całodziennej racji pokarmowej oraz zawartość podstawowych składników pokarmowych, takich jak: białko, tłuszcz, węglowodany, mikroelementy i witaminy. Wyniki. Badania wykazały, że przy prawidłowej ilości spożywanych posiłków nie pokrywały one zapotrzebowania energetycznego badanych dzieci (w przypadku chłopców średnia wartość energetyczna dziennej racji pokarmowej wynosiła 1960,92 kcal, dla dziewcząt 1627,7 kcal), były także dość ubogie w białko i węglowodany, a zawierały nadmiar tłuszczu. Ponadto stwierdzono, że normy spożycia wapnia były realizowane na poziomie ok. 50% średniego zapotrzebowania, wykazano także zbyt niską zawartość błonnika w diecie. Wnioski. Wyniki badań wskazały na błędy w sposobie żywienia badanej grupy populacji zarówno co do ilości w sensie niedoborów energetycznych całodziennej racji pokarmowej, ich struktury, jak i jakości spożywanych posiłków.

Neglects concerning dietary patterns in childhood may result in strengthening incorrect eating habits, affect the functions and health of the body and be the cause of many chronic diseases and health problems. Material and methods. The aim of the research was to evaluate the dietary patterns of children aged 10-12 in the city of Olsztyn. The research involved a group of 288 children (144 boys and 144 girls) aged 10-12, living in the city of Olsztyn. Evaluation of dietary patterns was carried out on the basis of individual dietary interviews concerning food intake over the past 24h, followed by determination of energy and nutritional values of the daily diet as well as the content of basic nutrients, such as protein, fat, carbohydrates, microelements and vitamins. Results. The research demonstrated that although the amount of consumed meals was correct, they did not cover the energy requirements of the examined children (in the case of boys, the average energy value of the daily diet was 1960,92 kcal, and for girls it was 1627,7 kcal) and were too poor in protein and carbohydrates. Moreover, it was found that the calcium intake norms were met at the level of approximately 50% of the average demand and an excessively low content of fibre were found in the daily diet. Conclusions. The study results showed the mistakes made by the studied population group in the method of nutrition, including daily diet energy value (deficiencies), its structure and the quality of the meals.
słowa kluczowe:

sposób żywienia, dzieci, miasto


© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.