eISSN: 1897-4317
ISSN: 1895-5770
Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Rada naukowa Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
NOWOŚĆ
Portal dla gastroenterologów!
www.egastroenterologia.pl
SCImago Journal & Country Rank
1/2013
vol. 8
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł oryginalny

Czynniki wpływające na występowanie działań niepożądanych ze strony przewodu pokarmowego podczas prowadzenia żywienia dojelitowego u pacjentów oddziału intensywnej terapii

Aleksandra Różowicz
,
Marlena Jakubczyk
,
Krzysztof Kusza
,
Katarzyna Spychalska
,
Justyna Rusin
,
Jacek Szopiński
,
Przemysław Baranowski
,
Paweł Jakubczyk
,
Przemysław Paciorek
,
Stanisław Dąbrowiecki

Prz Gastroenterol 2013; 8 (1): 62–67
Data publikacji online: 2013/03/25
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
Wstęp: Żywienie dojelitowe polega na podawaniu diet przemysłowych przez sztuczny dostęp do przewodu pokarmowego. Podczas prowadzenia żywienia enteralnego mogą wystąpić objawy nietolerancji ze strony przewodu pokarmowego, takie jak: nudności, wymioty, biegunki, zaleganie żołądkowe i zaparcia.

Cel: Analiza czynników wpływających na brak tolerancji żywienia dojelitowego dietami przemysłowymi ze strony przewodu pokarmowego u chorych na oddziale intensywnej terapii.

Materiał i metody: Retrospektywna analiza dokumentacji lekarsko-pielęgniarskiej 195 chorych, u których co najmniej przez 5 dni stosowano żywienie dojelitowe dietami przemysłowymi 20 godzin/dobę. Objawy niepożądane, a także związaną z nimi konieczność odstąpienia od terapii żywieniowej, przeanalizowano w dobach 1. (d1), 3. (d5) i 5. (d5) prowadzenia żywienia dojelitowego.

Wyniki: Żywienie dojelitowe wdrażane było średnio w 4. do­bie pobytu w Klinice Intensywnej Terapii (od 1. do 33. doby). U 118 (60%) chorych wcześniej prowadzono żywienie pozajelitowe. Zaleganie obserwowano w d1 podaży żywienia dojelitowego u 49 chorych, w d3 u 37 chorych, a w d5 u 25 chorych. Biegunki odnotowano w d1 u 3 chorych, w d3 u 10 chorych, a w d5 u 7 chorych.

Wnioski: Żywienie dojelitowe dietami przemysłowymi wdrażane stopniowo jest dobrze tolerowane przez pacjentów oddziału intensywnej terapii. Nietolerancja wynika głównie z pogorszenia stanu ogólnego. Na tolerancję żywienia enteralnego wpływa również prędkość podaży diet przemysłowych.

Introduction: Enteral nutrition (EN) is feeding with industrial diets by artificial access to the gastrointestinal tract. During the implementation of this treatment some symptoms of intolerance from the gastrointestinal tract such as nausea, vomiting, diarrhea, residuals and constipation occur.

Aim: To analyze factors influencing intolerance of EN with industrial diets from the gastrointestinal tract in patients in the intensive care unit.

Material and methods: We retrospectively analyzed the medical and nursing documentation of 195 patients who were fed enterally for at least 5 days with industrial diets given by continuous infusion lasting 20 h a day. Side effects such as residuals and diarrhea, as well as the related need to discontinue nutritional therapy, were analyzed on the first, third and fifth days of EN.

Results: Enteral nutrition was implemented on average on the fourth day of the patient's stay in the intensive care unit (from 1 to 33 days). In 118 of the patients parenteral nutrition was implemented previously. Residuals were observed: on EN d1 in 49, on d3 in 37, and on d5 in 25 patients. Diarrhea was observed on d1 in 3, d3 in 10, and d5 in 7 patients.

Conclusions: Gradually implemented EN with industrial diets is well tolerated by patients of the intensive care unit. The main factor affecting the impaired tolerance of EN is worsening of the patient's general condition. The tolerance of EN is also affected by the speed of the supply of industrial diets.
słowa kluczowe:

żywienie dojelitowe, powikłania, zaleganie, biegunki

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.