eISSN: 1897-4317
ISSN: 1895-5770
Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Rada naukowa Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
NOWOŚĆ
Portal dla gastroenterologów!
www.egastroenterologia.pl
SCImago Journal & Country Rank
2/2010
vol. 5
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł przeglądowy

Rola probiotyków i prebiotyków w apoptozie przewodu pokarmowego

Elżbieta Maciorkowska
,
Ewa Ryszczuk
,
Maciej Kaczmarski

Przegląd Gastroenterologiczny 2010; 5 (2): 88–93
Data publikacji online: 2010/05/12
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
Żywe, niepatogenne mikroorganizmy, do których należą szczepy bakterii kwasu mlekowego, takie jak: Bifidobacterium, Lactobacillus, Enterococcus, Propionibacterium, Lactococcus, Saccharomyces, Bifidus czy też Streptococcus salivarius, oraz drożdże Saccharomyces boulardii, wywierają korzystny wpływ zdrowotny w stosunku do gospodarza, poprzez stymulację odpowiedzi Th1, a zmniejszenie odpowiedzi immunologicznej Th2. Bakterie probiotyczne wpływają na apoptozę przewodu pokarmowego poprzez oddziaływanie na komórki nabłonka błony śluzowej jelita, komórki układu immunologicznego np. limfocyty T, oraz modulację produkcji wielu cytokin prozapalnych i proapoptotycznych. Cytokiny produkowane przez limfocyty pomocnicze profilu Th1, takie jak: IL-1, IL-6, IL-8, IL-12, IL-18, TNF- oraz INF-, wiążą się z typem I odpowiedzi immunologicznej i nasilają apoptozę. Proapoptotyczne właściwości bakterii probiotycznych wzmacniają prebiotyki. W trakcie metabolizmu prebiotyków w jelicie grubym powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe stymulujące wzrost probiotycznych bakterii Lactobacillus i Bifidobacterium. Wzbudzenie apoptozy w przewodzie pokarmowym przez probiotyczne bakterie i wzmacniające ich działanie prebiotyki zapobiega dalszej progresji zmian zapalnych błony śluzowej w kierunku zmian nowotworowych. Synbiotyki wydają się przyszłością medycyny, jednak ich wpływ na apoptozę w przewodzie pokarmowym wymaga dalszych badań.

Alive and non-pathogenic microorganisms, including the strains of lactic acid bacterium, such as: Bifidobacterium, Lactobacillus, Enterococcus, Propionibacterium, Lactococcus, Saccharomyces, Bifidus or Streptococcus salivarius and yeast of Saccharomyces boulardii, have a favorable salubrious effect in a host via stimulation of the Th1 response and the decreased immune response of Th2. Probiotic bacteria influence apoptosis of the gastrointestinal tract affecting the cells of intestinal mucosa epithelium and of the immune system, e.g., T lymphocytes, as well as modulation of the production of numerous proinflammatory and proapototic cytokines. Cytokines produced by auxiliary lympocytes of the Th1 profile, such as: IL-1, IL-6, IL-8, IL-12, IL-18, TNF-, and INF- are associated with the I type of an immune response and they intensify apoptosis. Prebiotics strengthen the proapoptotic qualities of probiotic bacteria. During metabolism short-chained fatty acids are formed in the large intestine, stimulating the growth of probiotic bacteria of Lactobacillus and Bifidobacterium. Inducing apoptosis in the gastrointestinal tract by probiotic bacteria and probiotics intensifying their activity prevents further progression of inflammatory changes in the mucosa towards neoplastic changes. Synbiotics seem to be the future of medicine, but their influence on apoptosis in the gastrointestinal tract requires further research.
słowa kluczowe:

probiotyki, prebiotyki, przewód pokarmowy, apoptoza

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.