Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Suplementy Rada naukowa Recenzenci Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac
2/2014

Komunikat

Sprawozdanie redaktora naczelnego Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii za okres od 16 września 2010 r. do 11 września 2013 r., przedstawione na Walnym Zebraniu Polskiego Towarzystwa Medycyny Sądowej i Kryminologii

Krzysztof Woźniak

Arch Med Sąd Kryminol 2014; 64 (2): 134–136
Data publikacji online: 2014/12/30
Plik artykułu:
Pobierz cytowanie

Metryki PlumX:

Na Walnym Zebraniu PTMSiK 16 września 2010 r. w Gdańsku na redaktora naczelnego „Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii” wybrano dr. med. Krzysztofa Woźniaka. Skład Redakcji:
• zastępca redaktora naczelnego – dr med. Filip Bolechała,
• sekretarz Redakcji – lek. med. Artur Moskała.
W związku z wyborem nowego redaktora naczelnego dokonano zmiany składu Kolegium Redakcyjnego. Wszyscy dotychczasowi Członkowie otrzymali listy z podziękowaniem od nowo wybranego redaktora naczelnego. Wśród osób, które zrezygnowały z dalszego uczestnictwa w Kolegium, należy wymienić prof. dr. hab. med. Władysława Nasiłowskiego, któremu czasopismo wiele zawdzięcza.
Redakcja „Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii” starała się, aby czasopismo ukazywało się regularnie.
W okresie sprawozdawczym wydano 12 numerów kwartalnika:
• 2–3/2010, zawierający 8 prac oryginalnych, 7 kazuistycznych, 2 poglądowe i 1 historyczną,
• 4/2010, zawierający 8 prac oryginalnych, 2 kazuistyczne, 3 poglądowe i 1 historyczną,
• 1/2011, zawierający 6 prac oryginalnych, 3 kazuistyczne i 2 poglądowe,
• 2/2011, zawierający 7 prac oryginalnych, 3 kazuistyczne i 1 poglądową,
• 3/2011, zawierający obszerną pracę monograficzną,
• 4/2011, zawierający 8 prac oryginalnych i 2 kazuistyczne,
• 1/2012, zawierający 2 prace oryginalne, 1 kazuistyczną i 2 poglądowe,
• 2/2012, zawierający 2 prace oryginalne i 1 poglądową,
• 3/2012, zawierający 7 prac oryginalnych, 4 kazuistyczne i 2 poglądowe,
• 4/2012, zawierający 1 pracę oryginalną i 1 historyczną,
• 1/2013, zawierający 2 prace kazuistyczne oraz streszczenia prac przyjętych na międzynarodową konferencję 22nd International Meeting on Forensic Medicine. Alpe – Adria – Pannonia,
• 2/2013, zawierający 3 prace oryginalne, 2 kazuistyczne i 1 poglądową.
Łącznie opublikowano 98 prac: 55 oryginalnych, 26 kazuistycznych, 14 poglądowych i 3 historyczne.
Na bieżąco uzupełniane są dane na naszej stronie internetowej. Przygotowanie materiału do druku (skład komputerowy, korekta polska oraz tłumaczenie i korekta angielska) i druk nadal wykonywany był przez Agencję Reklamową „Po Godzinach” w Krakowie.
W ostatnich latach ukazały się numery jubileuszowe poświęcone: prof. Władysławowi Nasiłowskiemu (1/2011), 90-leciu Katedry i Zakładu Medycyny Sądowej Uniwersytetu Medycznego im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu (2/2011), prof. Stefanowi Raszei (3/2012). Szczególny charakter miał także numer 3/2011. Była to obszerna monografia na temat historii rozwoju polskiej medycyny sądowej i co należy podkreślić – sponsorowana przez autora. Numer 1/2013 zawierał streszczenia prac przyjętych na międzynarodową konferencję 22nd International Meeting on Forensic Medicine. Alpe – Adria – Pannonia. Warto w tym miejscu wspomnieć, że każdy z uczestników tej konferencji otrzymał pendrive’a z pełnymi tekstami „Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii” od numeru 3–4/1995 oraz „papierowe” egzemplarze numerów 4/2012 i 1/2013. Myślę, że każdy z Państwa otrzymał w materiałach zjazdowych nr 2/2013 – a więc jesteśmy na bieżąco.
Co do punktacji MNiSW, to drogą rozporządzeń formułowane są kolejne wymagania dotyczące oceny czasopism naukowych (zawsze są to wymagania dotyczące okresu minionego, a więc „działanie prawa wstecz”). Tak było np. w przypadku redaktorów tematycznych czy językowych. Po wielu perturbacjach (autor niniejszego sprawozdania miał czasami wątpliwości, czy Urzędnicy Ministerstwa posiedli umiejętność czytania tekstów ze zrozumieniem) otrzymaliśmy 4 pkt. Rezultaty bieżącej ewaluacji, wg informacji telefonicznej, zostaną opublikowane w październiku. Mam nadzieję, że obędzie się bez niespodzianek.
Według punktacji Index Copernicus za 2010 r. „Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii” miało 5,88 pkt, a w 2011 r. – 6,31 pkt; ewaluacja za 2012 r. nie została zakończona. Archiwum jest indeksowane w Index Medicus Medline. Na bieżąco jest uzupełniany dostęp do streszczeń z kolejnych numerów w PubMed.
Wszystkie prace są recenzowane. W tym miejscu składam serdeczne podziękowania wszystkim Recenzentom.
Co do możliwości rozwojowych naszego periodyku – po pozytywnym rozpatrzeniu naszego wniosku (który uzyskał wysoką ocenę) otrzymaliśmy dofinansowanie z programu Index Plus na dwa lata, łącznie 153 000 zł (pierwszy rok 80 000 zł – taka kwota wpłynęła na konto Towarzystwa). Warto zaznaczyć, że komunikat Ministerstwa w tej sprawie został ogłoszony w tym samym miesiącu, wrześniu ubiegłego roku, w którym nie ujęto nas w spisie czasopism naukowych punktowanych, przygotowywanym przez to samo Ministerstwo.
Myślę, że dzisiejsze czasy to czas profesjonalistów – w takim duchu powinny być rozważone propozycje współpracy wydawnictw działających na rynku krajowym i światowym czasopism medycznych. Oczywiście powinniśmy dążyć do uzyskania IF, ale nie za wszelką cenę. Być może przy przejęciu części obowiązków przez współpracujące wydawnictwa – na dłuższą metę (jeśli pozwoliłby na to zmieniony statut) obowiązki redaktora naczelnego mógłby pełnić Prezes Towarzystwa? Ze swej strony chciałem przedstawić jednak własne wnioski:
1. Nie unikniemy w pełni elektronicznego systemu zgłaszania i recenzowania prac.
2. Uważam, że przejście na wersję wyłącznie elektroniczną obecnie równałoby się upadkowi lub zanikowi naszego kwartalnika.
3. Numer 2–3/2010 powinien być ostatnim numerem łączonym w historii Archiwum. Idealnie byłoby, gdyby każdy kolejny numer zawierał 6–8 prac oryginalnych lub kazuistycznych, a w puli artykułów przyjętych do druku była nadwyżka do bieżącej dyspozycji przy składzie kolejnego numeru.
4. Należy uzyskać odrębny ISSN dla wersji elektronicznej (nie powinno stanowić to problemu), zapewnić powiązanie używanej przez nas nazwy angielskiej jako oficjalnej (wymaga to współpracy Zarządu i Redakcji), warto byłoby otrzymać DOI (Digital Object Identifier). Marzyłaby mi się zmiana tytułu czasopisma (bez Kryminologii), ale mogłoby to zrujnować nasze dotychczasowe osiągnięcia w indeksacji.
5 .Nie unikałbym zamieszczania w „Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii” istotnych dla rozwoju nauki sprawozdań czy prac historycznych. Gdybyśmy zbyt rygorystycznie przestrzegali kryteriów Ministerstwa (które w każdej chwili mogą się zmienić), nie sprzyjałoby to rozwojowi polskiej medycyny sądowej, a sprzeniewierzalibyśmy się osiągnięciom od czasów Reja i Kochanowskiego. Popatrzmy, jak wygląda „Rechtsmedizin”.
Chciałem jeszcze powiedzieć, że co najmniej dwie prace, które nie zostały przyjęte do druku w naszym kwartalniku, opublikowano w czasopismach z IF, pomimo braku usunięcia pewnych niedoskonałości zgłaszanych przez naszych Recenzentów. Dla jasności – podzielam przedstawione nam podczas procesu recenzowania wnioski.
Na zakończenie jako ustępujący redaktor naczelny chciałbym zaproponować, aby Zarząd naszego Towarzystwa miał możliwość nadawania nagród i wyróżnień dla najciekawszych lub najcenniejszych publikacji pojawiających się w danym roku w „Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii”, co mogłoby się stać ważną pozycją curriculum vitae młodych naukowców.

Krzysztof Woźniak
redaktor naczelny
„Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii”
Copyright: © 2014 Polish Society of Forensic Medicine and Criminology (PTMSiK). This is an Open Access journal, all articles are distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) License (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/), allowing third parties to copy and redistribute the material in any medium or format and to remix, transform, and build upon the material, provided the original work is properly cited and states its license.