eISSN: 1897-4317
ISSN: 1895-5770
Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Rada naukowa Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
NOWOŚĆ
Portal dla gastroenterologów!
www.egastroenterologia.pl
SCImago Journal & Country Rank
3/2010
vol. 5
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł oryginalny

Stężenie leptyny w surowicy chorych na biegunkę infekcyjną

Grażyna Biesiada
,
Jacek Czepiel
,
Agata Ptak-Belowska
,
Aneta Targosz
,
Tomasz Brzozowski
,
Tomasz Mach

Przegląd Gastroenterologiczny 2010; 5 (3): 168–172
Data publikacji online: 2010/06/24
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
Wprowadzenie: Biegunka infekcyjna jest zespołem chorobowym, który charakteryzuje się wystąpieniem licznych stolców lub stolców ze zwiększoną ilością wody powstających na skutek zadziałania czynnika zakaźnego. Leptynę zalicza się do rodziny helikalnych cytokin klasy I, a jej wydzielanie zależy od wielkości tkanki tłuszczowej. Wzrost ilości zgromadzonej tkanki tłuszczowej powoduje nasilenie wydzielania tego związku hamującego ośrodek sytości. Stężenie leptyny zwiększa się po posiłku i zmniejsza kilka godzin po nim. Jej wytwarzanie nasilają niektóre cytokiny, a sama wpływa na komórki układu immunologicznego.
Cel: Porównanie stężenia leptyny we krwi chorych na biegunkę infekcyjną na początku objawów oraz po wyleczeniu, 8 tyg. później, a także ocena korelacji stężenia tej cytokiny ze wskaźnikami biochemicznymi krwi chorych.
Materiał i metody: Badania prospektywne przeprowadzono w grupie 30 chorych. Oznaczano im morfologię krwi obwodowej, stężenie białka C-reaktywnego (C-reactive protein – CRP) i leptyny w surowicy metodą ELISA.
Wyniki: Stwierdzono różnice w stężeniach leptyny – większe jej stężenie w okresie biegunki infekcyjnej niż w okresie zdrowia, ale różnice te nie były istotne statystycznie. U chorych z biegunką infekcyjną odnotowano istotną zależność między liczbą płytek krwi, leukocytów i stężeniem CRP a stężeniem leptyny.
Wnioski: Wyniki te wskazują na korelację, jaka istnieje między aktywnością stanu zapalnego, wyrażoną poziomem wskaźników zapalnych, i stężeniem cytokin prozapalnych a stężeniem leptyny u chorych z biegunką infekcyjną.

Introduction: Infective diarrhoea is a disease which is characterized by the presence of frequent, watery stools caused by an infective agent. Leptin belongs to the family of class I helical cytokines. It is secreted mainly by adipocytes. Increased amounts of adipose tissue result in increased secretion of leptin, which inhibits the satiety centres. The level of leptin increases after a meal and decreases a few hours later. Leptin production is stimulated by some cytokines and also leptin acts on immunological system cells.
Aim: To compare the level of leptin in the blood of patients with infective diarrhoea at the beginning of symptoms and after recovery, 8 weeks later and to correlate the level of leptin in the blood with biochemical parameters measured in the blood.
Material and methods: A prospective study was done with 30 patients. Blood morphology, C-reactive protein and the level of leptin in the blood using the ELISA method were performed in all patients at the beginning of symptoms and after recovery, 8 weeks later.
Results: We observed differences between the leptin level in the blood at the beginning of the infective diarrhoea and after recovery, 8 weeks later, but they were not statistically significant. We observed among patients with infective diarrhoea at the beginning of symptoms positive correlations between leptin and white blood cells, CRP and thrombocytes in blood.
Conclusions: These results suggest a correlation between the activity of inflammation measured by blood inflammatory markers and the level of leptin among patients with infective diarrhoea.
słowa kluczowe:

biegunka infekcyjna, leptyna, białko C-reaktywne

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.