Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Suplementy Rada naukowa Recenzenci Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac
3/2015

streszczenie artykułu:
Komunikat

Walne Zebranie Członków
Polskiego Towarzystwa Medycyny Sądowej i Kryminologii
Karpacz, 11 września 2013 roku

Jarosław Berent

Data publikacji online: 2016/03/21
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie

Metryki PlumX:
W dniach 11–13 września 2013 r. w Karpaczu miał miejsce XVI Zjazd Polskiego Towarzystwa Medycyny Sądowej i Kryminologii. W jego trakcie – 11 września 2013 r. – odbyło się Walne Zebranie Członków, które wybrało nowe władze naszego Towarzystwa: Zarząd Główny, Główną Komisję Rewizyjną i Sąd Koleżeński w poniższych składach:

Zarząd Główny:
Prezes prof. dr hab. Jarosław Berent
Wiceprezes dr hab. Maria Kała
Wiceprezes prof. dr hab. Anna Niemcunowicz-Janica
Redaktor Naczelny dr hab. Krzysztof Woźniak
Sekretarz dr Agnieszka Paula Jurczyk
Skarbnik dr Piotr Brzeziński
Członek dr Elżbieta Bloch-Bogusławska
Członek dr hab. Zbigniew Jankowski
Członek dr hab. Paweł Krajewski
Członek dr hab. Grzegorz Teresiński

Główna Komisja Rewizyjna:
dr Czesław Chowaniec
dr Jan Dzida
dr Jerzy Kawecki

Zastępcy Członków Głównej Komisji Rewizyjnej:
dr hab. Tomasz Jurek
dr Czesław Żaba

Sąd Koleżeński:

prof. dr hab. Władysław Nasiłowski
prof. dr hab. Zygmunt Przybylski
prof. dr hab. Karol Śliwka
prof. dr hab. Barbara Świątek
prof. dr hab. Roman Wachowiak
Zarząd Główny PTMSiK po ukonstytuowaniu się w dniu 11.09.2013 roku dokonał wyboru przewodniczących komisji problemowych. Przewodniczącą Komisji Opiniowania Sądowo-Lekarskiego wybrano prof. Annę Niemcunowicz-Janicę, Komisji Katastrof dr. Czesława Chowańca , Komisji Toksykologii Sądowej dr. hab. Grzegorza Buszewicza i Komisji Genetyki Sądowej prof. Tomasza Grzybowskiego.
Podczas Walnego Zebrania podjęto także uchwałę o zmianie Statutu PTMSiK – wprowadzono do niego zmiany, które zostały wcześniej opublikowane w formie propozycji uchwały w Biuletynie Informacyjnym PTMSiK. Tekst jednolity Statutu został opublikowany na stronie internetowej naszego Towarzystwa.
Zmiany we władzach Towarzystwa i zmiany Statutu zostały zgłoszone do sądu rejestrowego (Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy – XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego), gdzie PTMSiK jest zarejestrowany pod numerem KRS 243239. Sąd ten postanowieniem z dnia 5.12.2014 roku sygn. sprawy WA.XII NS-REJ.KRS/055308/14/914 dokonał odpowiednich zmian w rejestrze.
Przed Zjazdem Zarząd Główny postanowił wystąpić z wnioskiem do Walnego Zebrania o nadanie godności członka honorowego PTMSiK następującym osobom: Richard Dirnhofer, Petr Hejna, Patrice Mangin, Cristian...

Pełna treść artykułu...